Tijd tekort? Met deze tips haal je meer uit je week!

Geplaatst door

Heb je het gevoel dat je altijd tijd tekort komt en dat er niet genoeg uren in een dag zitten? Werk, kinderen en huishouden vergen inderdaad veel tijd, daar kan je niet omheen. Echter verspil je ook een heleboel tijd op een dag, bijvoorbeeld omdat je afgeleid wordt door je smartphone of omdat je meerdere dingen tegelijk wilt doen. Door anders met je tijd om te gaan, kan je dit veranderen. Met deze tips haal je meer uit je week!

tips om meer uit je week te halen

1. Tijd tekort? Zorg dat je niet afgeleid wordt

Vandaag de dag kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder smartphone. Dat is normaal, een smartphone is gewoon ontzettend handig. Echter verspil je er ook veel tijd mee op een dag. Hoe vaak ben je niet aan het werk en neem je even snel je smartphone erbij? De ene keer komt er een WhatsApp-berichtje binnen, de andere keer ontvang je een melding op Facebook of Instagram. Daar gaat je concentratie, en vooral: je tijd!

Als je het gevoel hebt dat je altijd tijd tekort komt, is het dus een goed idee om je smartphone eens vaker op stil te zetten of bepaalde meldingen uit te zetten. Antwoorden kan immers later nog. Hetzelfde geldt voor je computer of laptop. Laat je mailbox en social media niet de hele dag openstaan, maar spreek met jezelf af dat je deze bijvoorbeeld twee keer per dag checkt. 

2. Zoek de tijdslurpers

Je smartphone is ongetwijfeld een tijdslurper, maar waarschijnlijk zijn er nog meer zinloze dingen waar je tijd naartoe gaat. Een slimme manier om hier achter te komen is door een tijddagboek bij te houden. Schrijf nauwkeurig op wat je op een dag doet en hoeveel tijd je hieraan kwijt bent. Houd bijvoorbeeld bij hoe lang je werkt, in de auto zit of reist met het openbaar vervoer. Maar ook wat je allemaal in de ochtend en avond doet. Na een paar dagen zie je vanzelf welke dingen je tijd opslurpen. Dit kunnen bijvoorbeeld de uren in de zetel zijn na het avondeten. Misschien zap je iedere avond uren op televisie, terwijl je met die tijd iets zinvollers kunt doen. 

3. Focus je op één ding tegelijk

Meer uit je week halen? Dat doe je niet door verschillende dingen tegelijk te doen. Je doet beter één ding tegelijk in plaats van je op verschillende zaken te focussen. Begin pas aan een volgende taak wanneer je huidige taak is afgerond. Let er maar eens op hoeveel tijd je kwijt bent omdat je bijvoorbeeld de vaatwasser leegmaakt en ondertussen de post uit de brievenbus haalt. Of omdat je de was opvouwt en terwijl je e-mails en social media checkt. Het zal je verbazen hoeveel tijd je hiermee verspilt!

altijd tijd tekort

4. Maak een haalbare to do lijst

De meeste mensen doen het liefst zoveel mogelijk op een dag. Het nadeel van ieder uur volproppen is dat de dag aanvoelt als een race tegen de klok. Je hebt het gevoel dat je nergens écht de tijd voor hebt en je geniet er ook niet van. Mijn tip? Maak een haalbare to do lijst en plan voldoende tijd in je planner om taken uit te voeren. Vraag jezelf af welke dingen het allerbelangrijkste zijn vandaag, en welke dingen prima tot morgen kunnen wachten. Door keuzes te maken, creëer je automatisch meer tijd voor jezelf en haal je meer uit je week.

5. Weet wanneer je de meeste energie hebt

Sommige mensen zijn ’s ochtends actiever, terwijl andere mensen pas op gang komen in de namiddag. Kom er voor jezelf achter wanneer jij de meeste energie hebt. Bewaar de kleine taken voor het moment dat je minder gefocust bent en begin aan de belangrijke taken wanneer je energielevel hoog is. Door goed om te gaan met je energie heb je minder het gevoel dat je tijd tekort hebt. 

6. Laat perfectionisme los

Tenslotte speelt ook je karakter mee. Ben je een perfectionist? Perfectionisme is een mooie eigenschap, maar ook eentje die veel tijd en energie kost. Tijd die je ook voor andere dingen kunt gebruiken. Als je ergens mee bezig bent, stel jezelf dan de vraag of het wel écht nodig is dat je hier nog langer mee bezig bent. Misschien kan je ook tevreden zijn met een voldoende. Het is namelijk niet altijd nodig om iets tot in de puntjes te perfectioneren. Door perfectionisme los te laten, krijg je tijd vrij om andere dingen te doen. 

Meer inspiratie kan je vinden op deze Nederlandse lifestyle blog van Esmée. Zij deelt o.a. persoonlijke tips tegen perfectionisme maar nog veel meer inspirerende blogposts over lifestyle en positiviteit. 

Eén reactie

  1. Wat een fijne tips! Ik gebruik sinds een tijdje ook een app waarin ik mijn dagelijkse routine heb toegevoegd, krijg dan ook meldingen wanneer ik ergens aan moet beginnen of de tijd bijna om is. Echt super fijn en leer zo goed om te gaan met timemanagement. 🙂

Reacties zijn gesloten.