Koffiemachine ontkalken: dit moet je erover weten

Geplaatst door

Koffiemachine ontkalken – Draait de koffiemachine overuren bij jullie thuis? Om van je lekkere koffie te blijven genieten, is het belangrijk dat je de koffiemachine regelmatig ontkalkt. Een koffiemachine met kalk zet minder lekkere koffie. Daarnaast maakt de machine meer lawaai en komt de koffie er kouder uit. Allemaal goed en wel, maar hoe moet je een koffiemachine ontkalken? Hoe vaak moet je een koffiemachine ontkalken? En waarom mag je niet ontkalken met azijn? Je leest het in dit artikel!

koffiemachine ontkalken

Hoe komt het dat er kalkaanslag in een koffiezetapparaat komt?

Kalkaanslag in het koffiezetapparaat ontstaat door calcium- en magnesiumzouten in het leidingwater. Je apparaat wordt verhit om een kop koffie te zetten, en door de hitte stimuleren deze zouten de afgifte van kalk. Er komen kalkdeeltjes in de koffie terecht en dit leidt tot kalkaanslag in de koffiemachine. 

Wat gebeurt er als je je koffiezetapparaat niet ontkalkt? Je koffie smaakt minder lekker, komt kouder uit de machine en de machine maakt meer lawaai. Als je iedere dag lekkere koffie wilt blijven drinken en zo lang mogelijk van je koffiemachine wilt genieten, is het belangrijk dat je het apparaat regelmatig ontkalkt.

Hoe vaak moet je koffiemachine ontkalken?

Hoe vaak dit precies moet, hangt af van hoeveel koffie je zet. Ook de hardheid van het water in je gemeente speelt een belangrijke rol. Het is aangeraden om eens in de twee à drie maanden je koffiezetapparaat te ontkalken. Indien je in een gemeente woont met hard leidingwater, moet je dit vaker doen. Alleen zo kan je blijven genieten van je lekkere kop koffie en geef je kalkaanslag geen kans. 

Waarom mag je niet ontkalken met azijn?

Als je aan mensen vraagt met welk middel ze hun koffiezetapparaat ontkalken, dan is de kans groot dat azijn een populair antwoord is. Echter is het niet aangeraden om azijn te gebruiken. Azijn kan ervoor zorgen dat je koffie een vieze smaak krijgt. Daarnaast lost azijn de kalkdeeltjes niet op, maar worden ze afgebroken. Op die manier kunnen losgekomen kalkdeeltjes je koffiemachine toch nog verstoppen. 

koffiezetapparaat ontkalken dolce gusto

Waarmee ontkalk je een koffiemachine? 

Waar kun je het beste de koffiemachine mee ontkalken? Wat is de beste ontkalker? Om je koffiezetapparaat snel en doelgericht te ontkalken, is het belangrijk dat je producten gebruikt die speciaal gemaakt zijn voor ontkalking koffiemachine. Of je nu een ouderwets koffiezetapparaat, een Dolce Gusto of Senseo hebt: voor ieder apparaat is er wel een geschikte ontkalker voor koffiemachine te vinden. Als je jouw machine hier eens in de twee à drie maanden mee ontkalkt, dan kan je dagelijks genieten van je heerlijke kop koffie.

Hoe moet je een koffiemachine ontkalken?

Maak je koffiezetapparaat leeg, zorg ervoor dat het waterreservoir proper is en verwijder eventuele koffieresten. Vul het waterreservoir met water, voeg de ontkalker toe en laat het reservoir helemaal leeglopen. Plaats een kopje of opvangbakje onder het apparaat zodat het aanrecht niet vuil wordt.

Let op: lees altijd de gebruiksaanwijzing van de ontkalker! 

Spoel je koffiezetapparaat na met proper water om alle kalkresten en koffiemachine ontkalker te verwijderen. Veeg het apparaat tenslotte af met een doekje om de resten van de kalkoplossing te verwijderen. Let erop dat je een goed uitgespoeld doekje gebruikt om roestvorming te voorkomen.

ontkalker koffiemachine

Door een geschikte ontkalker voor koffiemachine te gebruiken, gaat je machine lang mee en blijft je koffie lekker smaken. Naast het ontkalken van je koffiezetapparaat kan je ook een waterontharder plaatsen. Deze waterfilter filtert kalk uit het kraanwater, waardoor de hardheid van het water je koffie niet meer aantast. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

3 Tips om je koffiezetapparaat te onderhouden

Waterkoker ontkalken: de beste tips verzameld