Kippen houden in de tuin? Meer voordelen dan je denkt!

Geplaatst door

De meeste mensen kiezen voor een kat of hond als huisdier. Maar heb je al eens gedacht aan kippen houden in de tuin? Met kippen kan je natuurlijk niet zo lekker knuffelen, maar een kip als huisdier brengt wel veel andere voordelen met zich mee. Ze brengen leven in de tuin, leggen verse eitjes én het zijn echte afvalverwerkers. Ik zet de belangrijkste voordelen van kippen in de tuin op een rijtje!

kippen houden in de tuin

1. Kippen brengen leven in de tuin

Kippen zijn ontzettend leuk om naar te kijken. Iedere tuin krijgt meteen meer leven met een paar kippen erbij! Het verzorgen en observeren van de kippen versterkt je contact met de natuur. Als je dagelijks bij de kippen op bezoek gaat en ze zelf voedert, leer je ze goed kennen en worden ze een stuk aanhankelijker. 

2. Kippen houden in de tuin: kinderen zijn er dol op

Heb je kinderen? Zij zullen het waarschijnlijk geweldig vinden om kippen in de tuin te hebben. Daarnaast is dit de ideale gelegenheid om je kinderen verantwoordelijkheid bij te brengen. Kinderen zijn immers perfect in staat om kippen te voederen, water te geven en eitjes te rapen in het kippenhok. Over het algemeen zijn kippen tamme dieren. Als je ze een beetje kent is het zelfs mogelijk om ze te aaien of op te pakken.

3. Kippen zijn echte afvalverwerkers

Met kippen in de tuin draag je op twee manieren je steentje bij aan het milieu. Als eerste heb je veel minder afval dat in de vuilnisbak moet want kippen zijn echte afvalverwerkers. Overschotten uit de tuin gaan er gemakkelijk in bij kippen. Net als restjes brood, pasta, fruit en groenten. De kippen zelf produceren ook geen afval, hun uitwerpselen kunnen zo op de composthoop.

4. Je hoeft geen eieren meer te kopen

Je hebt altijd verse eitjes op zondagochtend. Dit scheelt niet alleen in je portemonnee, verse eitjes zijn ook het allerlekkerste! Het grootste deel van het jaar leggen kippen eieren. Alleen in putje winter moet je eieren in de winkel kopen. Maar met een voorraad verse eieren kom je natuurlijk al een heel eind.

kippen in de tuin

5. Minder ongedierte

Kippen houden ongedierte in de tuin weg. Denk bijvoorbeeld aan slakken, deze vernielen veel planten en het is een heel gedoe om ze uit de tuin te houden. Met een paar loslopende kippen heb je hier veel minder last van. Zij houden het ongedierte op een biologische manier binnen de perken. Nog een voordeel aan kippen houden in de tuin is dat zij een deel van de tuin onderhouden waar je bijvoorbeeld geen gras hoeft af te rijden of onkruid moet wieden.

6. Kippen zijn goedkoop

Een laatste voordeel van een kip als huisdier is dat ze goedkoop is. In aankoop kosten kippen niet veel en ook het onderhoud van kippen valt goed mee. Het enige wat je nodig hebt is een goede graanmengeling als basisvoedsel en een kippenhok. Met een kat of hond kom je een pak duurder uit. 

Zo, dit zijn de belangrijkste voordelen van kippen houden in de tuin! Echter moet je wel rekening houden met een paar zaken. Als eerste moet je genoeg plaats kunnen vrijmaken voor kippen in de tuin. Te veel kippen op een te beperkte oppervlakte zorgt voor problemen. Beperk daarom het aantal kippen dat je houdt. Hoe minder kippen, hoe meer ruimte per dier. Omdat kippen sociale dieren zijn, hou je er best minstens twee. Let ook op met vossen. Die liggen tegenwoordig overal op de loer en hebben geen angst om bij de bewoonde wereld te komen. Je sluit de kippen dus best af voor het slapengaan en laat ze ’s ochtends weer los. Ook een goede omheining is een must!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Met deze 6 tips krijg je een duurzame tuin