5 tips om je tuin winterklaar te maken

Geplaatst door
Het weer is ineens flink omgeslagen. Het is erg koud aan het worden en we moeten er allemaal nog een beetje aan wennen. De dagen worden steeds korter en donkerder. Dit gebrek aan zonlicht en lage temperaturen is ook niet goed voor je tuin en daarom is het belangrijk dat je je tuin voorbereid op de winter. Door in de maanden oktober en november je tuin te onderhouden, kan je in de lente en zomer weer volop genieten van je prachtige tuin. Ik geef je 5 tips om je tuin winterklaar te maken!
tuin winter

1. VEEG DE BLADEREN BIJEEN
In de herfst vallen de kleurrijke bladeren van de bomen. Dit ziet er ontzettend mooi uit, maar je gras is daar niet zo blij mee. Veeg de afgevallen bladeren van het gras zodat het gras genoeg licht en lucht krijgt en er geen bruine plekken in het gras kunnen ontstaan.
2. MAAK HET GRAS WINTERKLAAR
Gras blijft groeien tot de temperatuur onder de 6°C komt. Tot die tijd kan je het gras blijven maaien met een grasmaaier. Laat het gras echter niet te kort de winter in gaan. Het beste is om in oktober het gras voor de laatste keer van het jaar af te rijden. In december kan je eventueel kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Zo komt jouw gras de winter zeker door!
3. BESCHERM DE PLANTEN
Niet iedere plant kan goed tegen de kou. Zoek uit bij welke temperaturen jouw planten beschermd moeten worden. Planten die niet bestand zijn tegen de winter haal je beter vroeg genoeg naar binnen. Planten die tijdens de wintermaanden wél buiten mogen blijven, kunnen gerust ook wat extra bescherming gebruiken. Een houten beschutting helpt tegen de wind, al is kippengaas ook efficiënt. Bij vorst is het aangeraden om de planten te beschermen met bijvoorbeeld noppenfolie. Zorg er wel voor dat er gaatjes in geprikt zijn zodat de plant genoeg zuurstof krijgt.

tuin winter

4. BLOEMBOLLEN PLANTEN
Het najaar is de ideale periode om nieuwe bloembollen te planten. Voorjaarsbloeiende bollen zijn tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen. Je kan deze het beste planten tot de eerste week van december, nog voor de eerste nachtvorst. 
 
5. DENK AAN DE DIEREN IN JE TUIN
Ben je een dierenliefhebber? Maak van je tuin dan een echte thuis voor dieren. Voor de vogels kan je nu al een vogelhuisje ophangen. Op die manier kunnen de vogels alvast wennen aan hun nieuwe winterverblijf. Egels kruipen dan weer het liefst weg in een dikke laag compost of bladeren voor hun winterslaap. Wist je dat er ook egelkoepels bestaan waarin stro, hooi of bladeren gestopt kunnen worden? Dit is een heerlijk nest voor de egel!

vogels winter

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen inspireren om je tuin winterklaar te maken. Heb je nog tuingereedschap nodig? Dan kan ik je zeker het Fixami gereedschap aanraden. Veel succes!

Hoe bereid jij je tuin voor op de winter?
Veel liefs,
Vanessa xxx

2 reacties

Reacties zijn gesloten.