Hoe opstijgend vocht bij binnenmuur behandelen?

Geplaatst door

Opstijgend vocht is grondwater dat vanuit de natte ondergrond naar boven komt. Vandaar dat het probleem zich eerst manifesteert onderaan de muren. Vooral oudere woningen zijn gevoelig voor opstijgend vocht bij binnenmuren omdat deze meestal niet voorzien zijn van een waterkering. Een waterkering houdt het grondvocht tegen en voorkomt zo dat het water in de muren van je woning kan trekken. Huizen die gebouwd zijn na de jaren ’80 zijn normaal gezien van een waterkering voorzien.

Je kunt opstijgend vocht herkennen aan loskomende plinten, opkrullend behangpapier, vochtplekken, schimmels en/of een muffe geur. Het is zeer belangrijk om opstijgend vocht te behandelen. Naast de structurele schade dat het vocht met zich meebrengt, zorgt het ook voor een hoger energieverbruik en gezondheidsproblemen (o.a. verkoudheden en gewrichtspijn). Hoe kan je opstijgend vocht bij binnenmuren behandelen? Er zijn twee manieren!

opstijgend vocht binnenmuur

1. Opstijgend vocht bij binnenmuur behandelen: muren injecteren

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Net boven het grondniveau worden gaten in de muren geboord en dit om de tien à twaalf centimeter. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. De vloeistof zal uitzetten in het metselwerk en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan betreden. Zodra alles opgevuld is, kunnen de muren uitdrogen en opnieuw bekleed worden.

Het principe van muren injecteren is vrij simpel, maar een correcte uitvoering vraagt toch wat precisie en vakkennis. Laat je vochtige muren injecteren door een professionele vochtbestrijder, dan ben je zeker dat het correct is uitgevoerd. 

2. Muren onderkappen

Een tweede optie om grondvocht aan te pakken is door de muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd of gekapt zodat het gebouw als het ware opgetild wordt. In de vrijgekomen ruimte wordt een vochtkering aangebracht zodat opstijgend vocht verleden tijd is. Vroeger werd hiervoor vaak roofing gebruikt, maar omdat dit na een tijdje verweerd werkt men nu alleen nog met kunststof waterkeringen.

Muren onderkappen brengt heel wat stof en schade mee. Daarnaast moeten de muren opnieuw afgewerkt worden langs beide zijden. De binnenmuur moet opnieuw gepleisterd worden en de buitenmuur zal hersteld moeten worden of afgewerkt moeten worden met plinten. Door de hoge kostprijs en het risico op scheuren wordt onderkappen alleen toegepast bij grote renovatiewerken. Bovendien is de techniek ook enkel aangewezen bij vrijstaande woningen. Ook bij deze techniek is het aangeraden om een professionele vochtbestrijder in te schakelen. 

Als je kijkt naar de verhouding tussen kostprijs, efficiëntie en haalbaarheid, dan is injecteren de grote winnaar. Deze techniek is al tientallen jaren oud en heeft zijn doeltreffendheid absoluut bewezen. Is het grondvocht de oorzaak van je vochtprobleem na het isoleren van de spouwmuren? Ook dan heb je twee keuzes: de muren injecteren of onderkappen. Meer informatie hierover vind je op isolatie.be

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *