Woning kopen? Zo kan je vocht in huis herkennen + vochtbestrijding tips

Geplaatst door

Wil je graag een woning kopen en ga je op huizenjacht? Dan is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Vooral vocht in huis verdient extra aandacht. Hier en daar een kleine vochtplek is heus geen ramp, maar het mag geen extreme vormen aannemen. De meeste verkopers gaan er alles aan doen om vochtproblemen in huis te verdoezelen, bijvoorbeeld met een verflaag. Hierdoor is het opsporen van vocht in huis niet altijd eenvoudig. Maar geen zorgen: vocht in huis herkennen is een stuk makkelijker met deze tips!

vocht in huis

1. Vochtbestrijding: kelder waterdicht maken

De kelder is de vochtigste ruimte in huis. Dat komt omdat hij deels of volledig onder grondniveau ligt. Condensatievocht in kelder, het insijpelen van grondvocht en lekken door leidingen zijn meestal goed op te lossen. In dat geval is de kelder waterdicht maken een goed idee. Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar laat een vochtbestrijding uitvoeren. Vocht in huis bestrijden vraagt telkens om een andere aanpak, afhankelijk van waar het probleem zich situeert. Daarom laat je best een ervaren vochtbestrijder naar je vochtproblemen in huis kijken.

2. Op het gelijkvloers: let op condensatie en natte plekken

Op het gelijkvloers is de condens op de ramen het belangrijkste aandachtspunt. Hebben de ramen dubbel glas? Dan moet je zeker voorzichtig zijn. In dat geval zit je vrijwel altijd met water in de vloer als gevolg van een slechte waterkering of een lek in de afvoer. Een tweede aandachtspunt is natte plekken op muren. Deze vallen meestal niet direct op. Kijk daarom goed in de hoeken en achter de kasten.

Nog een aandachtspunt op het gelijkvloers: de vloer onder je voeten. Een droge vloer voelt nooit koud aan, een natte vloer is bijna altijd koud. Nog een teken van vochtophoping is het uitkristalliseren van oplosbare zouten in de voegen tussen de vloertegels. Je kunt dit herkennen aan de witte kristallen in de voegen.

vocht in huis herkennen

3. Op de bovenverdieping: let op schimmel

Op de bovenverdieping is schimmel het belangrijkste aandachtspunt. Kijk in iedere kamer goed in de hoeken. Vooral in de koude, noordoostelijke hoek van de woning moet je hier op letten. Zie je schimmel? Dan is de kans groot dat er vochtproblemen zijn. De oorzaak van schimmel in huis is dikwijls een teveel aan vocht in huis. Echter wil schimmel op de bovenverdieping niet zeggen dat het vochtprobleem zich daar bevindt. Vaak situeert het echte probleem zich op het gelijkvloers.

4. Controleer het dak en de gevel

Je kunt ook vocht in huis herkennen door goed naar het dak en de gevel te kijken. Op het dak is het belangrijk dat alles strak ligt en in één vlak zodat er geen plasvorming optreedt. Dit geldt voor zowel platte als hellende daken. Ook mosvorming op een leien dak kan voor problemen zorgen. Bij de gevel moet je vooral opletten voor uitvallende voegen. Deze wijzen op een onderliggend vochtprobleem, net als zoutuitbloeiing en alles wat groen is en blijft. Zie je barsten in de gevel? Die kunnen wijzen op een probleem met de afvoer.

5. Vocht in huis herkennen: ga langs op het juiste moment

Ga je op huizenjacht? Probeer dit dan in de winter te doen. In de zomer is de kans namelijk veel kleiner dat je op problemen stoot. Condensatie is bijvoorbeeld een belangrijke aanwijzing van vochtproblemen. Maar tijdens de warme zomermaanden condenseert het vocht in de lucht niet op de ramen. Bezoek de woning ook altijd op klaarlichte dag en neem een zaklamp mee om in de donkere hoeken, zoals de kelder en de zolder, te kunnen kijken.

vochtproblemen in huis

Zo, met deze tips kan je vocht in huis herkennen. Heb je je droomwoning gevonden op een perfecte locatie, maar merk je vochtproblemen op? Dan hoef je je droomhuis niet per se te laten schieten. Door vochtbestrijding in te schakelen, kan je veel vocht in huis bestrijden. Als je een woning écht graag wil hebben, kan je misschien met de verkoper overeenkomen dat hij de prijs een beetje laat zakken om bijkomende kosten te dekken. Ik wens je in ieder geval veel succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx