Uien snijden zonder tranen: deze tips moet je proberen

Geplaatst door

Moet jij ook steeds huilen wanneer je ajuinen snijdt? Dit is niet alleen erg vervelend, maar ook allesbehalve praktisch als je aan het koken bent. Vandaag deel ik een aantal tips hoe je uien kan snijden zonder tranen. De ene tip zal wellicht beter werken voor je dan de andere, maar het is zeker de moeite waard om het een keer te proberen!

ajuin

Waarom tranen je ogen als je ajuin snijdt?

Tijdens het uien snijden komt er zwavel vrij. Zwavel wordt aangetrokken door vocht. Wanneer deze stof in contact komt met je oogvocht, gaan je ogen tranen. Hoe meer tranen je laat, hoe meer de zwavel zal reageren, en hoe meer tranen er volgen. Het makkelijkste is om de ajuin door iemand anders te laten snijden die er minder last van heeft, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. Wat kan je nog doen? Ik zet 5 tips op een rijtje voor je!

1. Gebruik een scherp mes

De eerste tip klinkt logisch, maar vaak gaat het hier al mis. Wil je uien snijden? Dan is het belangrijk om een scherp mes te gebruiken. Wanneer je in een ui snijdt met een mes dat niet scherp is, beschadig (kraak) je de cellen van de ui, met als gevolg dat er meer zwavel vrijkomt. Als je met een heel scherp mes snijdt, worden er minder cellen beschadigd en zal de zwavel minder snel vrijlaten. 

2. Zet de dampkap aan

Aangezien je toch in de keuken bent, kan je net zo goed de dampkap aanzetten. Snijd je uien onder de dampkap zodat de zwavel uit de uien naar de dampkap wordt gezogen. Hierdoor komt er minder zwavel bij je ogen en zullen je ogen minder tranen. 

3. Brand een theelichtje

Brand een theelichtje in de buurt van je snijplank. Hierdoor wordt de zwavel opgebrand nog voor het je ogen kan bereiken. Je ogen zullen minder tranen én je krijgt er nog een romantische sfeer in de keuken bij!

4. Leg de ui in de diepvries

Ga je straks koken en moeten er ajuinen gesneden worden? Leg de uien alvast een halfuurtje in de diepvries. Door de koude zal er minder zwavel vrijkomen tijdens het snijden. Let er wel op dat je de ajuin niet té lang in de diepvries laat liggen, anders heb je een keiharde ajuin die je niet meer kan snijden. 

5. Wrijf citroensap op het mes

Tenslotte helpt citroen ook. Wrijf voor het snijden van een ui wat vers citroensap op het mes. Het zuur uit de citroen neutraliseert stoffen die ervoor zorgen dat je ogen gaan branden en tranen. Belangrijk is wel dat je het citroensap na een paar keer snijden weer opnieuw aanbrengt.

Lees ook: 5 x schoonmaken met citroen

De ene mens heeft er meer last van dan de andere. Bij ons thuis is dat ook zo. Als ik uien snijdt, dan branden mijn ogen erg en rollen de tranen van mijn wangen. Mijn vriend heeft daar veel minder last van. Daarom neemt hij meestal dit klusje op zich. Als ik het toch moet doen, dan leg ik de ui op voorhand in de diepvries. Verder werkt de combinatie van een scherp mes en de dampkap het beste voor mij. Ik heb nog steeds tranen, maar niet zo extreem als wanneer ik deze tips niet toepas. Het is dus een beetje uitzoeken wat voor jou het beste werkt! 

Heb jij nog andere tips om uien te snijden zonder tranende ogen?

Veel liefs,
Vanessa xxx