Koolhydraatarm van chocolade genieten?

Geplaatst door
Het komt regelmatig in het nieuws voorbij of advertorials: koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte diëten of levensstijlen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het verminderen van koolhydraten in je eetpatroon een positief effect kan hebben op je gewicht en je algemene gezondheid. Het moge duidelijk zijn dat chocolade in de algemene zin een “boosdoener” is als het gaat om de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt.
 
Sommigen zijn met diëten echter zo fanatiek in dat het ook averechts kan uitpakken. Welke dagelijkse hoeveelheid koolhydraten is dan een wijze keuze? Helaas bestaat er geen universeel antwoord omdat ieder lichaam nu eenmaal uniek is. En wat chocolade betreft, later in het artikel neem ik het thema chocolade onder de loep met een geweldig receptidee. Er zijn genoeg recepten waardoor chocolade een prominente plek kan krijgen binnen jouw dieet!
 
chocolade koolhydraatarm

KOOLHYDRAATKEUZE VOOR JOU

 
Zo kom je de termen KETO, KETOGEEN en LCHF tegen. De LCHW (Low Carb High Fat) keuze voor je eetpatroon houdt in dat je minder koolhydraten (tot circa 50 gram per dag) tot je neemt en voor je energie meer kiest voor gezonde vetten. Bij het KETO of KETOGEEN dieet worden de koolhydraten op dagelijkse basis beperkt tot zo’n 25 gram. Het woord KETO houdt in dat je lichaam in ketose raakt, waardoor je helemaal overschakelt op vetverbranding, wat diverse voordelen kan hebben voor je energieniveau en gezondheid. Zo kunnen mensen met diabetes ook veel baat hebben bij deze omschakeling.
 
Kies je dan voor een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet? Vaak blijkt dat er goede resultaten worden geboekt door te starten met een “afkickproces”, in de vorm van de KETO of koolhydraatarme benadering. Op deze manier dwing je je lichaam aan de vermindering van koolhydraten. Hierbij worden ook vrijwel direct geweldige resultaten geboekt qua gewichtsverlies. Vervolgens kun je langzaam het aantal koolhydraten opbouwen tot de hoeveelheid die het beste bij je lichaam past.
 
 
Bron foto: Shutterstock
 
EN DAN NU NAAR CHOCOLADE, PURE CHOCOLADE!
Wat heeft chocolade te zoeken in jouw eetpatroon, als je van plan bent af te vallen? Volgens de statistieken krijgt een Nederlander gemiddeld zo’n 5 kilo chocolade binnen en een Belg wel het dubbele! Chocolade wordt gemaakt van cacao, dat antioxidanten bevat die weer een positieve werking hebben voor je lichaam. 
 
Hoe meer cacao de chocoladereep bevat, hoe beter. To the point: pure chocolade, liefst de “extra bittere” (65% cacao en meer) past binnen de richtlijnen van de koolhydraatbeperkte of -arme diëten. De flavonoïden in cacao beschermen zelfs je bloedvaten en bindweefsels in het lichaam. Hiernaast wordt je humeur er tevens beter op, omdat cacao stresshormonen afbreekt.
 
Dan nu een wonderlijk recept voor koolhydraatarme chocolade: een chocoladetaart!
 
chocoladetaart frambozen koolhydraatarm
 
CHOCOLADETAART MET FRAMBOZEN. GUILTY PLEASURE? WELNEE!
 
Een delicaat koolhydraatarm chocolade dessert met rijke smaak en een zachte structuur. Ik kies voor pure chocolade op basis van een cacaogehalte van 85% of hoger. De smaak van de taart zal hierdoor puur en rijk zijn; voor sommigen iets te bitter van aard, maar de frambozen maken een hoop goed of zoet! Mocht je ter garnering extra zoetigheid willen toevoegen, denk dan bijvoorbeeld aan de koolhydraatarme Steviala Frost.
 
Ingrediënten:
 
– 120 gram ongezouten roomboter 
– 100 milliliter slagroom 
– 2 theelepels vanille-aroma 
– 125 gram frambozen 
– 6 eieren 
– 4 eetlepels zoetstof 
– 300 gram pure chocolade (85% of hoger) 
Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 180°C. Boter en chocolade in een steelpannetje doen op laag vuur en van tijd tot tijd roeren totdat de massa gesmolten is. Zodra enigszins afgekoeld, voeg je het vanille-aroma toe en laat je de pan staan. 
Neem een ruime kom en meng met een garde de zes eieren met slagroom en zoetstof. Vervolgens wordt de chocolademassa uit de steelpan toegevoegd en klop je alles tot een glad beslag. 
 
Kies een taartvorm van circa 20-25 centimeter. Vet de randen in met boter of (olijf)olie en bedek de bodem met bakpapier. Doe het beslag in de vorm en zet het voor circa 30 minuten in de oven. 
Laat je gezonde koolhydraatarme chocoladetaart afkoelen en decoreer met frambozen en eventueel extra besjes of munt ter improvisatie. Enjoy!
Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin
 
Lijkt deze koolhydraatarme chocoladetaart iets voor jou?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

5 reacties

  1. Interessant artikel om te lezen ik probeer soms wat minder koolhydraten te eten.

Reacties zijn gesloten.