Goed zitten, neem het serieus!

Geplaatst door
Een groot deel van de werkende bevolking brengt veel tijd door op een en dezelfde werkplek. Met de komst van de computer is het aantal uur dat werknemers aaneengesloten achter een bureau zitten alleen maar toegenomen. Iedereen zal het erover eens zijn dat het bij zittend werk essentieel is aandacht te besteden aan goed meubilair en de juiste zithouding. In talrijke onderzoeken is aangetoond dat bij een verkeerde zithouding de kans op spanning in rug en nek toeneemt. Dit kan leiden tot chronische klachten en zelfs tot ziekteverzuim. In het minste geval leidt het tot ongenoegen van de medewerker, met negatieve gevolgen voor de sfeer, productiviteit en kwaliteit. Genoeg redenen de ergonomie van de werkplek serieus te nemen. Is hier actie vereist van de werkgever, de werknemer of beide? En waar moet men dan zoal aan denken bij een ergonomische werkplek? 
 
ergonomisch werken

VEILIGHEID, GEZONDHEID EN COMFORT

 
Ergonomie streeft ernaar om gebruiksvoorwerpen zodanig te ontwerpen dat de veiligheid, gezondheid en comfort van mensen wordt gewaarborgd met als doel het functioneren te verbeteren. Dit draagt bij aan een goede werksfeer en tevreden medewerkers. In de praktijk van het kantoor betekent ergonomisch werken dat de werkplek op het individu is afgestemd (of makkelijk afgestemd kan worden) zodat deze comfortabel en goed zit en productief kan zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die goed zitten prettiger werken en dat heeft weer een positief effect op de productiviteit en kwaliteit. 
 
Voor een goede werkhouding is in de eerste plaats een goede stoel nodig. Indien slechts een en dezelfde medewerker van de stoel gebruik maakt kan deze uiteraard totaal worden aangepast. Het zogenaamde Nieuwe werken zorgt er echter voor dat meer mensen van dezelfde werkplek gebruik maken. Dan is het essentieel dat een stoel makkelijk kan worden ingesteld. Ieder lichaam is anders en iedere medewerker zal een andere stoelinstelling nodig hebben om langdurig zonder klachten te zitten. Een ergonomisch goede stoel moet minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen: de zitting, de lendensteun en de armsteunen moeten op een makkelijke manier ingesteld kunnen worden. Tevens moet men de stoelhoogte en diepte kunnen aanpassen. 
ergonomisch werken
BUREAU
 
Naast een goede bureaustoel kent het bureau ook ergonomische eisen. Denk aan kleur en minimale oppervlakte van het bureau. Maar ook de dikte van het tafelblad, beenruimte en zitdiepte zijn van belang. 
 
Daarnaast winnen de zogenaamde zit-sta plekken aan populariteit. Door afwisselend staand en zittend te werken blijven de spieren in beweging en soepeler, is de gedachte erachter. Tevens draagt het bij aan een betere bloedsomloop. Het vereist dat een bureau zo hoog kan worden ingesteld dat staan mogelijk is. Indien dat niet kan, is het mogelijk om een speciale verhoging op het bureau te plaatsen. Om te zitten is een bureaustoel dan niet meer geschikt en dient men een bijpassende kruk of zitsteun aan te schaffen. 
JUIST GEBRUIKEN
 
Is het dus voldoende als een werkgever goed ergonomisch meubilair aanschaft? Dat is nog maar de helft van het verhaal. Het is van groot belang dat medewerkers het meubilair daadwerkelijk op een juiste manier gebruiken. Daarvoor is het allereerst nodig dat medewerkers zelf inzien dat een juiste zithouding van groot belang is. Daarnaast dient men op de hoogte te zijn van de mogelijke instellingen van het meubilair en hoe men de stoel optimaal instelt voor zichzelf. Hoe stel je een stoel goed in? Wat is de juiste afstand tot het beeldscherm. Wat is de optimale hoogte van het beeldscherm, de stoel en het bureau ten opzichte van elkaar? Waar moet ik rekening mee houden met de bediening van de muis en het toetsenbord. Al deze elementen spelen een rol bij de optimale werkplek. Een gedegen voorlichting voor de medewerkers behoort daarom ook tot de taak van de werkgever. Bij grote bedrijven zijn er vaak medewerkers die de taak van ergocoach op zich nemen. Maar ook bij kleinere bedrijven zal het nuttig zijn om een zogenaamde ergocoach aan te stellen die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen omtrent ergonomie op de werkplek. Pas als je alles op de juiste maat en houding hebt ingesteld, ben je ergonomisch aan het werk. 
Tevens kunnen deze deskundigen aandacht geven aan gedrag van de medewerker zelf. Want ook naar buiten gaan met pauze, af en toe een rondje lopen en oefeningen achter het bureau helpen mee om gezondheidsklachten te voorkomen. 
 
ergonomisch werken
HOGERE PRODUCTIVITEIT
 
De noodzaak van goed meubilair wordt steeds meer erkend door de werkgever. Ergonomisch meubilair is duurder dan gewoon meubilair, maar deze investering betaalt zich zeker terug in de vorm van welbevinden van de medewerkers, met minder klachten en hogere productiviteit tot gevolg. Een voorwaarde is echter wel dat werkgevers en werknemers de handen ineen slaan en beide de verantwoordelijkheid nemen voor een optimale werkplek. Waarbij de werkgever zorgt voor het meubilair en een ergocoach en de werknemer zelf verantwoordelijkheid neemt voor de juiste zithouding. Zo werken werkgever en werknemer optimaal samen aan een ergonomisch goede werkomgeving.
 
 Let jij vaak op je houding als je zit? Heb jij goed ergonomisch meubilair op het werk?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

2 reacties

  1. Interessant artikel om te lezen goed meubilair is zeer belangrijk.

  2. Goede tips! Ik probeer er terug altijd op te letten dat ik goed recht zit.

Reacties zijn gesloten.