10 x snoep van vroeger

Geplaatst door
Vorige week schreef ik een artikel over speelgoed van vroeger. Vandaag ga ik het hebben over snoep uit onze kindertijd. Geen macarons of roze geglazuurde cupcakes, maar wel Lange Jannen en snoepschelpen. Een klein jeugdsentimentje: 10 x snoep van vroeger!
 

 
De Lange Jannen waren een beetje aan de taaie kant, maar dat maakte het juist zo leuk. Ook bleven ze lekker tussen je tanden plakken. Smak smak! Mijn favorieten waren aardbei en sinaasappel, de citroen gaf ik altijd weg.  
 
 
De snoepketting, wie heeft ze niet gehad? Je moest de harde snoepjes van het elastiekje bijten. Makkelijk was anders, maar zo had je altijd iets te doen. Stiekem vond ik de snoepjes niet eens zo lekker, maar het bijten vond ik wel heel cool.
 
 
Een paar uur likken en vreselijke tongkrampen later, was hij eindelijk op: de snoepschelp! Maar het was het allemaal waard hoor…
Dit snoep was voor échte meisjes. Lekker je lippen stiften met dit plakkerige snoepgoed, mmm!
 
 
Deze leukerds waren verkrijgbaar in verschillende kleuren en figuren. Als je de bovenkant open maakte, dan kwam er steeds weer een snoepje tevoorschijn. Ik kan je alvast zeggen: ik heb de bovenkant véél open gemaakt.
 
 
Hoe fout was dit eigenlijk: chocolade sigaretten voor kinderen? Maar goed, toen ik 8 jaar was trok ik me daar natuurlijk niets van aan. Integendeel, ik vond het net heel stoer om met een chocolade sigaret in mijn mond te showen. En mijn mama maar bang hebben dat ik later zeker aan de sigaretten zou zitten. Gelukkig is het bij chocolade sigaretten gebleven.
 
 
Fieeeuwt, fieeeuwt! Speelgoed en snoep in één, bestond er iets leuker? Onze ouders zullen dat gefluit waarschijnlijk iets minder leuk hebben gevonden…
 
 
Eigenlijk was alle chocolade lekker, maar smarties was toch één van mijn favorieten. Ik werkte makkelijk een heel doosje naar binnen, misselijk werd ik ervan!
 
 
Zuur poeder omringd door een lekker laagje snoeppapier: de Flying Ufo’s. Stiekem smaakte het nergens naar, maar toch was het ontzettend leuk!
 
 
En als laatste: de smoelentrekkers! Ze waren zo zuur dat je er – zoals de naam reeds zegt – smoelen van begon te trekken. Iedere keer verschrikkelijk zuur en toch bleven we er maar aan likken. 
 
Welk snoep snoepte jij? En ken jij nog snoep van vroeger?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx 

49 reacties

 1. Volgens mij heb ik van bovenstaande alleen de laatste nooit gegeten. Lekker! Ik at vroeger ook veel Skittles. Leuk artikel. 🙂

 2. Aahhh leuk! Volgens mij heb ik het allemaal wel gegeten. Wat ik altijd het lekkerst vond waren Fireballs!

 3. LANGE JAN!!! JAAAAA haha De Smarties heb ik nu nog steeds in huis voor de kinderen die wel eens langskomen. In mijn beleving waren smarties altijd veeeeel groter haha.. Super leuk deze artikelen!

  Liefs Agneta

 4. Ik ken ze allemaal en heb ze allemaal gegeten, snoeperd die ik ben! Ik vond die snoepkettingen ook nooit zo lekker maar at ze om dezelfde reden ;P haha! Dummies en schatkistjes zijn ook nostalgisch voor mij! <3

 5. Heerlijk! Die lippenstiftjes en die fluitjes waren hetzelfde snoep dacht ik? Super lekker in ieder geval haha. En ik vond die armbandjes ook niet zo lekker.

 6. Oooh superlekker! Die UFO's zie ik wel nog vaak hier voorbij passeren, maar ik herinner me vooral die schelpjes nog goed. Mijn tong ging daar altijd van bloeden, bah! En ik hield ook niet zo van die snoepjes aan die ketting, maar het bijten was inderdaad fijn 🙂

 7. Mmm die lange jannen en lippenstiften/fluitjes at ik ook supergraag! Ik heb zelfs eens een hert vermoord met een lange jan! :-O Ik wilde brood gooien maar gooide per ongeluk mijn lange jan met papier er nog rond door de draad en het hert at hem meteen op… Toen ik volgende keer weer brood wilde gaan geven was hij er niet meer :-s 😀

 8. Haha geweldige artikel!
  Die snoep schelpjes heb ik ook enorm veel ge eten en inderdaad achteraf had ik de kramp in mijn tong hahaha 🙂
  X

 9. Pure nostalgie….ja de chocolade sigaretten,je kon ze goed tussen je vingertjes houden:),de "hosties" vind ik nu nog steeds lekker,vroeger oefenden we ermee als je je eerste communie ging doen :),Lange jannen van aardbei,super lekker.xxx

 10. Veel dingen zijn zo herkenbaar 😀 Jummie! Vooral De Lange Jannen vond ik lekker en ook dummies ! 😀

 11. mmm die schelpjes, vooral de rode waren zo lekker!

 12. Eigenlijk zijn die snoepkettingen echt niet lekker. Maar wel superleuk natuurlijk! Smarties eet ik trouwens nog altijd graag, hoewel ik nu meestal voor M&M's ga.

 13. Aaah die laatste daar ben ik nog steeds gek op <3 en eigenlijk smarties ook! Leuke post!

 14. allemaal herkenbaar, vooral die lange jan. de citroen gaf ik ook altijd weg. aardbei was mijn favoriet.

 15. Ooh die schelpen waren zo heerlijk! Ik herinner me nog dat je vroeger trekdrop had met salmiaksmaak die waren echt té lekker!

 16. Waaaa, wat cool! De meeste heb ik sinds de '90's inderdaad niet meer gezien. Snoepkettingen en lange jan waren favoriet (alhoewel ik nooit echt een grote snoeperd was).

 17. Geweldig artikel! Lange Jannen waren mijn favoriet, nu eet ik soms nog Ufo's en dan haal ik eerst het poeder er uit en dan de buitenkant

 18. Jammie, ik kocht regelmatig van mijn zakgeld een zak snoep (per snoepje 5 of 10 ct) en dan zat er van alles in. Ken je de chocoladespek (spek met chocola er omheen) of de Jawbreaker…?:-D

 19. Ik ken ze allemaal, oooh de Lange Jan daar heb ik zo'n zin in nu. Helaas hebben we geen snoep nu in huis, door dit artikeltje heb ik zo'n zin in iets zoetss.

 20. Oeh leuk zeg, dat jeugdsentiment! Bij mij waren de snoepschelpen echt favoriet, en dat terwijl je er inderdaad echt tongkrampen aan overhield en het echt niet makkelijk snoepte haha!

 21. Wat een leuk artikel, echt goed verzonnen! Alle snoepjes herken ik, behalve de laatste. De snoepschelpen en die Winnie de Pooh dingen herken ik wel, maar die wilde ik nooit haha. Mijn favoriete uit dit rijtje was toch echt wel de aardbeien smaak Lange Jan!

 22. Oh ja ik ken ze allemaal! (Oh voel ik me oud zeg haha). Lange Jan vond ik altijd zo lekker! En die zure dingen verschikkelijk zuur jiek! En wat ik ook vaak snoepte waren die kleine dummys, en dan allemaal tegelijk had je een mond vol haha.

 23. Ik ken het allemaal van vroeger, op de smoelentrekkers na, die heb ik nog nooit gezien 🙂

 24. Heerlijk, zo herkenbaar allemaal! En ik vond ze allemaal lekker haha!
  Die schelpjes waren zo lekker, maar ze aten wel lastig. Meestal hoopte ik dat zo'n snoepje er los in zat, dan hoefte je niet zo lastig met dat schelpje te klungelen.

 25. Geweldig en het erge is dat ik al deze snoepjes ken :p Die snoepschelp vond ik zelf vreselijk. Zoals je zegt krijg je er tongkramp door, maar alles begon ook te plakken door die dingen.

 26. OOoh nostalgie! Ik zat bij elke foto te denken "Jaaaah!" Zalig! Wat een tijd was dat. Ik herinner me ook nog goed die goedkope dikke lekstokken van de Colruyt. In groen, bruin, orange en rood en in de vorm van een hartje of cirkel. Haha zo leuk. En Bubbilicious en toverballen! <3

 27. Té herkenbaar. Ik krijg er gelijk honger van! MMMM die lange jannen en die schepjes, jam jam! Liefs

 28. Behalve de chocoladesigaretten herken ik het allemaal! Pure nostalgie 🙂

 29. Ik vin dit echt een super leuke reeks!! Ik ken ze alle tien en heb zo ook alle tien gegeten! Super leuk 🙂

 30. Pez is voor mij geen snoep van vroeger… ik ben namelijk al 10 jaar verzamelaar van deze snoepdispensers en er komen maandelijks nog nieuwe collecties uit. Ik vond Lange Jan en Dummies altijd heel lekker trouwens, jammer dat ik die nooit meer in de supermarkt zie. En van die staafjes met salmiak, yum!

 31. Oh, smoelentrekkers. Heerlijk! Waar is de tijd dat ik bijna wekelijks een doosje voor €2 op de markt ging kopen.
  Daarnaast was ik enorm fan van die vieze, grote lolly's met een kauwgum erin. Heel je mond en lippen zagen dan altijd blauw, paars of rood, afhankelijk van de kleur van je lolly. En herinner je je de roze kauwgum die zo opgerold zat in een doosje. Je moest aan de rol trekken en dan het doosje weer sluiten, zodat er een stuk 'afgeknipt' werd. Man, daar heb ik veel voor staan zagen in de winkel toen ik een jaar of tien was!