Hoe houd je insecten buiten in de lente en zomer?

Geplaatst door

Hoe houd je insecten buiten? – Het is lente en dat betekent dat onze deuren weer vaker open kunnen. Dat is natuurlijk ontzettend fijn, maar het brengt ook een nadeel met zich mee. Insecten kunnen namelijk zomaar naar binnenvliegen en dat is heel irritant. Vooral tijdens de warmere maanden kunnen insecten een echte plaag zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren om insecten buiten te houden. Ik heb ze op een rijtje gezet!

hoe houd je insecten buiten

Hoe houd je insecten buiten in de lente en zomer?

1. Houd je keuken proper

Insecten worden aangetrokken door voedsel en afval. Daarom is het belangrijk dat je keuken en eettafel proper zijn, en dat voedsel steeds goed is opgeborgen. Let er ook op dat er geen etensresten in de gootsteen of op het aanrecht liggen, en dat je kookplaat en dampkap proper zijn.

Maak er tevens een goede gewoonte van om meteen af te wassen als je klaar bent met eten. Als je een vaatwasser hebt, zet de vuile vaat dan zo snel mogelijk in de machine en sluit deze goed. Vervang ook regelmatig je keukensponzen, vaatdoeken en schoonmaakdoekjes, want ook deze kunnen insecten aantrekken. 

2. Gebruik een vliegenraam

Hoe houd je insecten buiten? Vliegenramen zijn zeer effectief om insecten buiten te houden, terwijl je toch kunt genieten van frisse lucht in huis. Je plaatst het vliegenraam voor je raam en/of deur, waardoor alle insecten worden geblokkeerd. Je kunt voor een standaard formaat kiezen, maar het is ook mogelijk om een vliegenraam op maat te kopen. Of wat dacht je van een handige schuifvliegendeur? Deze kan je makkelijk open en dicht schuiven, waardoor je zelf nog makkelijk door de deur heen kunt. Om deze reden zijn schuifvliegendeuren ook ideaal om in een veranda te plaatsen.

3. Vermijd stilstaand water

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Zorg er dus voor dat er geen water in jouw tuin blijft staan, bijvoorbeeld in emmers of bloempotten. Als er nauwelijks of geen muggen in je tuin rondvliegen, dan zullen deze ook niet in je huis binnen geraken. 

4. Gebruik natuurlijke afweermiddelen

Waar kunnen insecten niet tegen? Waar hebben insecten een hekel aan? Er zijn veel natuurlijke middelen die insecten afstoten. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, citronella, lavendel en munt. Plant deze in je tuin of nog beter: in potten die vlakbij je ramen en deuren staan. Zodra de insecten deze geuren ruiken, zullen ze er snel vandoor gaan.

Dat geldt overigens ook voor knoflook. Vooral muggen hebben hier een hekel aan. Voeg dus gerust een teentje knoflook toe aan je maaltijd. Vliegen hebben dan weer een hekel aan de geur van azijn. Het kan dus zeker helpen om een schaaltje met azijn voor de deur of op je vensterbank te zetten. 

5. Controleer op kieren en gaatjes

Insecten kunnen door de kleinste openingen in je huis komen. Controleer je huis dus op kieren en gaatjes, vooral rond ramen en deuren, en dicht deze indien nodig af. Zeker als je een vliegenraam aanschaft, dan wil je niet dat er alsnog insecten binnenvliegen via een kiertje of gaatje. 

6. Gebruik insectenwerende middelen

Ten slotte kan je insectenwerende middelen gebruiken om ongewenste beestjes te bestrijden. Denk aan citronella kaarsen, sprays en elektrische apparaten. Deze laatste twee zijn niet de meest milieuvriendelijke opties, maar ze zijn soms wel nodig als je extreem veel last hebt van insecten in en rondom je huis. 

Zo, met deze tips kan je insecten buiten houden en zorgeloos genieten van het mooie weer. Een vliegenraam, een propere keuken en wat natuurlijke middelen zijn dikwijls al genoeg om vliegen, muggen en wespen weg te houden. Vooral de combinatie van dit alles draagt bij aan een insectenvrije lente en zomer. Geniet ervan!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Je tuin zomerklaar maken: zo doe je dat!