Je cv is de eerste indruk die je potentiële toekomstige werkgever van je heeft, dus is het belangrijk om deze helemaal naar behoren op te stellen. Het is een momentopname van je carrièregeschiedenis en wat je reeds hebt bereikt tijdens je werkende leven. Als je cv niet duidelijk is en onprofessioneel overkomt, is dat voor recruiters een reden om je niet te selecteren voor een sollicitatiegesprek. Internationaal recruitment specialist Robert Walters zet 6 veelvoorkomende cv-fouten op een rij en legt uit hoe je ze kunt vermijden.
Hierdoor belandt je cv op de ‘neen’-stapel
Fouten
Het zal je verbazen hoeveel cv’s er binnenkomen met talloze type- of spelfouten en andere elementaire grammaticale fouten. Met een beetje moeite en tijd kunnen deze gemakkelijk worden vermeden. Als je een cv met fouten indient, kom je onzorgvuldig en onprofessioneel over. Om dit te voorkomen, controleer je je cv zorgvuldig voordat je hem verstuurt. Software voor spellingcontrole kan sommige fouten eruit pikken, maar het is niet waterdicht, dus vraag voor de zekerheid om een second opinion.
Onjuiste contactgegevens
Een cv met onjuiste contactgegevens is erg frustrerend voor een recruiter. Vooral als het een geweldig cv is met het potentieel om een goede werknemer voor het bedrijf te zijn. Zorg ervoor dat je e-mail, telefoonnummer en adresgegevens allemaal correct zijn, anders zou je wel eens je droombaan kunnen mislopen.
Verkeerde look & feel
Natuurlijk wil je je met je cv onderscheiden van de andere kandidaten, maar je wilt niet dat je cv opvalt om de verkeerde redenen. Een te nonchalante foto van jezelf en het gebruik van ongebruikelijke lettertypes of een chaotische opmaak zullen de aandacht van een recruiter en/of werkgever niet op de juiste manier trekken. Zorg ervoor dat de woorden voor zich spreken. Gebruik een neutraal lettertype en zorg ervoor dat het ontwerp van je cv niet onoverzichtelijk is en er professioneel uitziet.
Gebrek aan details
Als een werkgever je cv bekijkt, wil hij weten wat je tijdens je werkervaring hebt bereikt en hoe en waarom dit relevant is. Je potentiële toekomstige werkgever zal er ook veel baat bij hebben als je verschillende nuttige en noodzakelijke gegevens ter ondersteuning opneemt. Evalueer de kwaliteit van de inhoud van je cv door na te gaan of de volgende 4 zaken duidelijk vermeld staan:
– Welke functie je had
– Wat je verantwoordelijkheden waren
– Wat je hebt bereikt…
– … en het voordeel dat dit je werkgever heeft opgeleverd.
Lange zinnen
Vermijd het gebruik van te lange woorden en uitgebreide zinnen, omdat je dan het risico loopt dat je cv moeilijker leesbaar wordt en dat je werkelijke prestaties overschaduwd worden. Gebruik in plaats daarvan bullet points: deze helpen om de informatie die je wilt delen duidelijk en gestructureerd weer te geven. Controleer nadat je je cv geschreven hebt of je de informatie kunt inkorten zodat het geheel makkelijker verteerbaar is.
Een ‘one size fits all’ cv proberen maken
Werkgevers gooien algemene, ‘standaard’ cv’s meestal snel de prullenbak in. Rekruteringsmanagers zijn op zoek naar op maat gemaakte cv’s waarin precies wordt uitgelegd waarom – in termen van prestaties en verwezenlijkingen in vorige functies – de persoon geschikt is voor de job. Bij het schrijven van je cv is het handig om de functieomschrijving bij de hand te hebben en kritisch te kijken naar wat je schrijft. Elk woord moet de recruiter overtuigen dat hij of zij jou moet interviewen.