Hoe kom je te weten wat jouw bloedgroep is?

Geplaatst door

Je bloedgroep is een essentieel onderdeel van jouw biologische identiteit. Je bloedgroep speelt een cruciale rol bij bloedtransfusies en kan ook belangrijk zijn voor andere medische procedures. Maar hoe kom je erachter wat jouw bloedgroep is? Ik zet een aantal manieren op een rijtje!

hoe kom je te weten wat je bloedgroep is

Hoe kom je te weten wat jouw bloedgroep is? 

Bloedonderzoek bij de dokter

Een eerste manier om je bloedgroep te kennen, is door een bloedonderzoek bij je huisarts. De huisarts neemt een bloedmonster af en stuurt dit naar een laboratorium voor analyse. Het laboratorium voert vervolgens een aantal testen uit om je bloedgroep en de Rhesus-factor (Rh-factor) te bepalen.

Zelftestkit: bloedgroep test van The Tester

Zie je het niet zitten om naar de huisarts te gaan en op de uitslag te wachten? Er zijn ook zelftestkits beschikbaar waarmee je thuis je bloedgroep kunt testen. Met de bloedgroep test van The Tester ontdek je binnen 40 seconden je bloedgroep en rhesusfactor. De zelftest is compleet en kan makkelijk thuis worden uitgevoerd met slechts enkele druppels water en bloed. De kit bevat tevens een gedetailleerde gebruiksaanwijzing waarmee je stap voor stap de zelftest kunt uitvoeren. 

Zelf een bloedgroep test doen, heeft veel voordelen. Het is betrouwbaar, kan anoniem en is gemakkelijk uit te voeren. Daarnaast weet je binnen de 40 seconden welke bloedgroep je hebt. Bestel je de zelftestkit op werkdagen? Dan heb je jouw test de volgende dag al in huis! 

Bij een bloeddonatie

Ook als je bloed doneert, wordt je bloedgroep getest. Bloedbanken moeten de bloedgroep van iedere donor kennen om ervoor te zorgen dat ze het juiste type bloed aan patiënten geven. Na je donatie kan je de bloedbank vragen wat jouw bloedgroep is. 

Prenatale tests

Tijdens de zwangerschap kunnen artsen ook de bloedgroep van de baby bepalen. Dit gebeurt meestal als de moeder een negatieve Rh-factor heeft en de vader een positieve. In dergelijke gevallen kan er een risico zijn op Rh-ziekte, een aandoening waarbij het immuunsysteem van de moeder de rode bloedcellen van de baby aanvalt. Een nadeel van deze manier van testen, is dat je jouw bloedgroep pas kent tijdens je zwangerschap. Als je jouw bloedgroep snel wilt weten, dan is dit uiteraard geen optie. 

Het kennen van je bloedgroep kan van cruciaal belang zijn in noodsituaties. Wanneer je een bloedtransfusie nodig hebt, kan het weten van je bloedgroep kostbare tijd besparen. Het is ook zinvol om je bloedgroep te weten voor bepaalde medische procedures en tijdens een eventuele zwangerschap. Dus of je nu een bloedtest bij je huisarts laat doen, thuis een zelftestkit gebruikt, bloed doneert of een prenatale test ondergaat, er zijn verschillende manieren om je bloedgroep te achterhalen. Wil je snel jouw bloedgroep bepalen? Dan is een zelftestkit van The Tester de snelste en makkelijkste manier!