Waarom een vloerkleed in huis? 5 voordelen op een rijtje

Geplaatst door

Een vloerkleed in huis is net zo belangrijk als een zetel of een kast. Een vloerkleed creëert een warme en gezellige sfeer in je interieur. Daarnaast zorgt een tapijt voor eenheid en rust, en draagt het bij aan een betere akoestiek. Ben je nog niet helemaal overtuigd? In dit artikel deel ik vijf voordelen van een vloerkleed in huis!

waarom tapijt in huis

Waarom een vloerkleed in huis? 

1. Een warme sfeer

Waarom tapijt in huis? Een tapijt zorgt niet alleen voor warme voetjes, maar ook voor een warme sfeer in de ruimte. Of het nu gaat om de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer; een tapijt geeft instant een knusse uitstraling. Het is tevens ideaal om een kale vloer te verbergen. En als je ook nog kiest voor een warme kleur, dan kan je die knusse look nog extra benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan beige, bruin, donkergroen, donkerrood of donkerpaars.

Houd hierbij wel rekening met de kleur van de vloer. Het tapijt moet natuurlijk bij de vloer en de rest van je interieur passen. Heb je een bruine, houten vloer? Dan heb je geluk want deze kan je combineren met alle warme kleuren. Ook een wit vloerkleed past mooi bij een houten vloer!

2. Eenheid en rust

Vloerkleden zijn ook ideaal om ruimtes af te bakenen. Als er in de woonkamer geen tapijt ligt, dan kan dit een onrustige sfeer creëren. Zonder tapijt worden meubels al snel losse onderdelen. Door een tapijt neer te leggen in de juiste vorm, afmeting en kleur, ontstaat er eenheid en rust. Zo kan je bijvoorbeeld een tapijt plaatsen in de eetkamer of zithoek en zo een ruimte afbakenen.

3. Betere akoestiek

Een vloerkleed zorgt ook voor een betere akoestiek. Als je een kleed neerlegt, dan zal dit veel geluid opnemen. Zeker in een grote kamer met een harde vloer kan deze ruimte al snel hol klinken. Met een tapijt zal de echo verminderen en wordt het automatisch rustiger in de kamer. Tip: leg bijvoorbeeld een roze vloerkleed in de kinderkamer. Dit ziet er niet alleen ontzettend leuk uit, maar het zal ook veel geluid absorberen. En dat is wel zo fijn als je kinderen aan het spelen en ravotten zijn!

waarom een vloerkleed in huis

4. Een ruimtelijk gevoel

Door een tapijt in de juiste afmeting, vorm en kleur te kiezen, kan je een ruimtelijk gevoel in een kamer creëren. Door de afmeting van het tapijt af te stemmen op de afmetingen van de ruimte en de meubels, kan je ervoor zorgen dat een bepaalde hoek visueel groter lijkt dan het eigenlijk is. Heb je bijvoorbeeld een kleine eetkamer? Dan kan een tapijt ervoor zorgen dat deze ruimte optisch een stuk groter lijkt. Let op: kies geen te klein vloerkleed want hiermee creëer je al snel het omgekeerd effect.

5. Meer kleur in je interieur

Is de basis van je interieur vrij basic en zou je graag meer kleur toevoegen? Ook dan is een tapijt ideaal! Kies voor een opvallende kleur of print en combineer deze met andere woonaccessoires om een mooi geheel te creëren. Durf gerust uit je comfortzone te stappen en ga voor een kleur of print die je in eerste instantie niet zou kiezen. Meer inspiratie nodig? Kijk eens rond op Pinterest of op Tapeso.nl!

Veel liefs,
Vanessa xxx