Hoe verzorg je tulpen in een vaas?

Geplaatst door

Het tulpenseizoen is van start gegaan en dat betekent dat we weer prachtige tulpen in huis kunnen halen. Ondanks dat deze kleurrijke bloemen ontzettend mooi staan, gaan ze dikwijls ook snel hangen. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om langer van je tulpenboeketje te genieten. Ik zet ze graag op een rijtje voor je!

hoe verzorg je tulpen in een vaas

Hoe verzorg je tulpen in een vaas?

1. Tulpen in een vaas groeien nog

Wist je dat tulpen in een vaas nog een aantal centimeter kunnen groeien? Ook al snijd je ze dus op de ideale lengte, na een paar dagen gaan ze waarschijnlijk alsnog hangen. Deze bloemen worden al snel te lang voor een vaas waardoor het bijna onvermijdelijk is dat ze gaan hangen. De meeste bloemen moet je schuin afsnijden, maar tulpen schuin afsnijden is geen must. Je kunt ze ook prima recht afsnijden. Om je bloemen fris te houden, snijd je het beste regelmatig een stukje van de stelen af. 

Extra tip: prik met een naald een gaatje in de steel, nét onder de bloem. Dit trucje zal ervoor zorgen dat de tulpen minder snel groeien.

2. Een bodempje koud water

Hoe blijven tulpen het langst goed? Uiteraard moet je de tulpen in water zetten, maar kies je het beste voor koud of warm water? Je zet deze bloemen het beste in een bodempje koud water. Controleer wel regelmatig of er nog voldoende water in de vaas aanwezig is, want deze bloemen drinken vrij veel. Sowieso doe je er goed aan om het water elke dag te verversen. Zo zal je er immers het langst van kunnen genieten. Tulpenwater kan wat slijmerig worden en daar zijn bacteriën dol op. 

3. Een hoge vaas

Wat is de beste vaas voor tulpen? Aangezien deze bloemen groeien in een vaas, is het belangrijk dat je ze in een hoge vaas zet. Op die manier hebben ze extra steun aan alle kanten en gaan ze minder snel over de rand hangen. Heb je de bloemen bij een bloemist of op de markt gekocht? Dan zit er misschien nog een stuk papier of folie rond. Laat je bloemen hier gerust nog even in staan, want zo hou je ze in model en blijven ze mooi recht. 

wat is de beste vaas voor tulpen

4. Let op met de zon

Op dit moment schijnt de zon nog niet veel, maar binnenkort komt daar wellicht verandering in. Zet je bloemen dan nooit in de volle zon want daar kunnen ze niet goed tegen. Zet ze liever op een koele plek waar de zon er niet rechtstreeks op schijnt, bijvoorbeeld op de eettafel of op het dressoir. Zo zal je langer van je mooie tulpenboeketje kunnen genieten.

5. Weg van de fruitmand

Fruit en bloemen vormen geen goede combinatie. Zet je bloemen dan ook nooit in de buurt van een fruitmand. Dit ziet er misschien mooi uit, maar je bloemen worden er niet blij van. Fruit produceert namelijk ethyleengas waardoor ze sneller gaan hangen. 

hoe krijg ik mijn tulpen weer recht

Hoe krijg ik mijn tulpen weer recht?

Ondanks bovenstaande tips kan het toch nog gebeuren dat je bloemen gaan hangen. Maar geen paniek: er bestaat een trucje waarmee je jouw tulpen weer recht kunt krijgen! Probeer je bloemen voorzichtig in te wikkelen in een droge krant. Laat je bloemen, inclusief krant, een nachtje in een bodempje water staan. Als je de volgende ochtend bij je bloemen gaat kijken, zal je zien dat ze weer mooi recht omhoog staan. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe haal je de lente in huis? 7 zonnige tips!

5x inspiratie voor een vrolijke lente tafel