Hoe maak je een houten pollepel schoon?

Geplaatst door

Wie heeft er geen houten pollepel in de keuken? Houten pollepels zijn erg handig en vrijwel overal voor te gebruiken. Je kunt ermee wokken, roeren of snel aangebakken eten zoals pasta en rijst van de bodem houden. Een nadeel is dat deze lepels snel vies worden en verkleuren. Zo kan de rode kleur van tomatensaus snel in de lepel trekken. Hoe maak je een houten pollepel schoon? Ik zet vier manieren op een rijtje!

hoe maak je een houten pollepel schoon

Hoe maak je een houten pollepel schoon?

1. Houten lepels schoonmaken met baking soda

Hoe maak je houten pollepels schoon? Een eerste tip om je houten spatels weer schoon te krijgen is met baking soda. Doe een beetje baking soda op de lepel en maak er een papje van met water. Laat dit even inwerken en spoel het daarna goed af. Een bijkomend voordeel is dat vieze geurtjes op deze manier ook prima verwijderd worden. Twee vliegen in één klap!

2. Houten lepel kokend water

Houten pollepels zijn niet geschikt om schoon te maken in de vaatwasser. De vaatwastabletten, de hitte van de vaatwasser en het snelle droogproces zorgen ervoor dat de lepels minder lang meegaan. Om een verkleurde houten pollepel schoon te maken, kan je hem in een pot met kokend water dompelen. Hoe lang houten lepels uitkoken? Laat ze 20 minuten badderen in kokend water en spoel ze daarna af met koud water. Je lepels zien er weer gloednieuw uit! 

Let op: doe dit alleen als de lepels zeer vies zijn want ook kokend water is niet zo goed voor hout. Laat de lepels dan ook kort in het kokende water weken waardoor het vuil snel loslaat. 

3. Citroensap en zeezout

Je kunt ook houten spatels schoonmaken met citroensap en grof zeezout. Bestrooi de lepels met zeezout en smeer ze vervolgens in met het sap van een citroen. Dit laatste kan je perfect doen met twee gehalveerde citroenen. Laat het even intrekken en spoel het daarna af met water en afwasmiddel. 

4. (Koolzaad)olie

Soms kan het ook gebeuren dat je houten lepel er droog uitziet. In dat geval kan je hem insmeren met olie. Minerale en plantaardige olie, zoals koolzaadolie, kan hier prima voor gebruikt worden. Neem een propere keukenhanddoek of een stuk keukenpapier om de lepel met de olie in te smeren. Laat het zo’n 20 minuten inwerken en veeg het vervolgens af. Daarna heb je weer een propere, houten lepel om te gebruiken.

Verkleurde houten pollepel voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Heb je een houten pollepel gebruikt tijdens het koken? Maak er dan een goede gewoonte van om deze meteen af te spoelen met water en afwasmiddel. Op die manier gaat de lepel langer mee en kan de kleur van bijvoorbeeld tomatensaus er niet snel intrekken. Laat de houten spatels niet te lang in water weken want dan kunnen ze barsten en slijpen. Droog ze ook altijd goed af en bewaar ze op een droge plek tot de volgende kooksessie. Veel succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe kan je ingedroogde tomatenvlekken verwijderen uit kleding? 

Hoe kan je geuren en vlekken verwijderen uit plastic potjes?