Inbouwspots in badkamer plaatsen: 5 handige tips

Geplaatst door

Inbouwspots in badkamer – De badkamer is een plek in huis waar je onbewust veel tijd doorbrengt. Het is immers de plek waar jij je iedere ochtend klaarmaakt voor de dag. Daarom is het belangrijk dat het een aangename ruimte is. Met een fijne douche, een heerlijk bad en natuurlijk niet te vergeten: goede badkamerverlichting! Om mooi licht in de badkamer te creëren, kan je het beste kiezen voor inbouwspots. Deze spotjes zijn onopvallend verdeeld over het plafond, maar zorgen wel voor een mooie en praktische verlichting. Wil jij graag inbouwspots in de badkamer plaatsen, maar weet je niet waar je zoal op moet letten? Check dan deze vijf tips!

inbouwspots badkamer

Inbouwspots in badkamer plaatsen: 5 handige tips

1. De grootte

De naam verklapt het eigenlijk al: inbouwspotjes moeten in het plafond ingebouwd worden. Hoewel dit geen moeilijke klus is, dien je wel rekening te houden met de grootte van de spotjes en de gaten in het plafond. Spotjes badkamer zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende groottes. Meet dus eerst de grootte van het spotje zodat je gat in het plafond even groot is. Als het gat te groot is, moet je dit weer opvullen en dat is alleen maar extra werk.

2. De locatie

Als je spotjes in de badkamer plaatst, dan is het belangrijk om goed na te denken over de plek waar je de spotjes wilt bevestigen. Het is immers belangrijk dat je een mooie verlichting over de hele badkamer creëert en niet alleen in een bepaald hoekje. Een handige tip is om de spotjes niet te dicht bij elkaar te plaatsen, maar deze over het hele plafond te verspreiden. Plaats je spotjes die niet goed tegen water kunnen? Let er dan op dat je deze niet te dicht bij de douche plaatst om ongelukken te voorkomen.

3. De IP-waarde

Het is ook belangrijk dat je inbouwspots kiest met de juiste IP-waarde. De IP-waarde van ledlampen geeft aan hoe water- en stofdicht de lampen zijn. Om een paar voorbeelden te noemen: spotjes met een IP-waarde 44 zijn spatwaterdicht en zijn dus geschikt voor het plafond in je badkamer. Spotjes met IP-waarde 65 zijn volledig waterdicht en zouden dus ook perfect in de douche geplaatst kunnen worden. Een belangrijk punt om rekening mee te houden als je inbouwspots in de badkamer plaatst.

spots boven douche

4. De kleur

Inbouwspots geven doorgaans wit licht, maar dit licht kan wel verschillende ondertonen hebben. Als je graag een zachtere uitstraling in je badkamer wilt creëren, dan kies je het beste voor warmer wit licht. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor koeler wit licht dat een blauwe ondertoon heeft en dus minder warm licht geeft. Denk goed na over welke ondertoon het beste bij jouw badkamer past, zodat de ruimte een mooi geheel vormt.

5. Dimbare inbouwspots

Ten slotte is het handig om te weten dat er ook dimbare inbouwspots verkrijgbaar zijn. Je kunt dan de intensiteit van de spotjes aanpassen en het licht feller of minder fel zetten. Overdag is er dikwijls voldoende daglicht en is er geen fel licht nodig in de badkamer. Maar ’s avonds wordt het erg donker en is een feller licht geen overbodige luxe. Als je de felheid van de spotjes aan wilt kunnen passen, schaf je dus het beste dimbare lampen aan.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *