Wat moet je regelen als je alleen gaat wonen?

Geplaatst door

Ga je binnenkort alleen wonen? Dan sta je waarschijnlijk te trappelen om te verhuizen. Eindelijk kan je zelf je interieur inrichten, zelf je tijd indelen en zelf bepalen wat je gaat eten (en wanneer). Toch kan alleen gaan wonen ook heel spannend zijn. Het is een grote stap en er zijn veel dingen waar je aan moet denken. Om je een handje te helpen, deel ik hieronder een lijstje met dingen die je moet regelen als je alleen gaat wonen.

wat moet je regelen als je alleen gaat wonen

Wat moet je regelen als je alleen gaat wonen?

1. Internet, tv en telefoon

Als je alleen gaat wonen, dan wil je waarschijnlijk ook internet, tv en eventueel telefoon in huis hebben. Tegenwoordig kan je dit makkelijk en snel online regelen. Zo is het internet van Odido ideaal om mee te starten. Bovendien is dit internet nog supersnel ook: tot wel 1 Gbit/s! Dit is handig als je veel achter de computer werkt of gewoon graag surft op het internet. Je kunt kiezen voor alleen internet thuis of voor een pakket met internet, tv en/of telefoon. Het is maar net wat je nodig hebt!

2. Water, elektriciteit en gas

Uiteraard heb je ook water, elektriciteit en gas nodig in je nieuwe stekje. Ga dus tijdig op zoek naar een leverancier en sluit een contract af dat bij jouw situatie past. Kies niet de eerste de beste energieleverancier, maar vergelijk vooraf online de verschillende energieaanbieders. Op die manier zie je welke leverancier de beste aanbieding heeft in jouw woonplaats en betaal je niet onnodig veel geld.

3. Verzekeringen

Ook is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit. Denk aan de inboedelverzekering die je roerende zaken zoals meubels en kleding verzekert. Bijvoorbeeld bij brand, inbraak, diefstal, wateroverlast en storm. Een andere verzekering die handig is om af te sluiten, is de aansprakelijkheidsverzekering. Koop je een huis? Dan is het vaak ook nodig om een opstalverzekering af te sluiten, die alles verzekert wat aan jouw woning vastzit.

4. Adreswijziging

Meld je nieuwe adres tijdig bij de gemeente. Doe dit ten laatste vijf dagen nadat je bent verhuisd. De gemeente zal je nieuwe adres automatisch doorgeven aan de belastingdienst. Zorg er ook voor dat je jouw nieuwe adres doorgeeft aan alle bedrijven en instanties waarmee je in contact komt. Bij veel instanties kan je dit tegenwoordig makkelijk online doen, wat je een hoop tijd bespaart.

5. Huur- of koopcontract

Lees voor het tekenen van het huur- of koopcontract goed alle voorwaarden door, ook de kleine lettertjes. Ga je huren? Kijk dan bijvoorbeeld goed naar alle kosten die inbegrepen zijn, de contractduur en de opzegtermijn. Zo voorkom je dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan.

6. Gemeenschappelijke kosten

In een gemeente wonen is helaas niet gratis. Het afval dat je in de containers gooit, moet immers ergens afgevoerd worden. Hier moet je voor betalen via de afvalstoffenheffing. Bovendien moet je ook waterschapsbelasting betalen. De inkomsten hiervan gebruikt het waterschap voor onderhoud en beheer. Heb je één of meerdere honden? Dan moet je ook een hondenbelasting betalen. Kortom: er zijn heel wat gemeenschappelijke kosten die je niet over het hoofd mag zien.

7. Noodzakelijke spullen in huis

Ten slotte geef ik graag mee dat je niet vanaf de eerste dag een perfect huishouden moet runnen. De eerste weken kan je ook prima functioneren met de dingen die echt nodig zijn. De andere dingen kunnen heus wel even wachten en die kan je met de tijd aanschaffen. Je kunt hierbij ook flink wat geld besparen als je niet alles splinternieuw koopt. Vraag eens rond bij familie of vrienden of ze iets kunnen missen. Of neem eens een kijkje in de kringloopwinkel of op tweedehandswebsites.

Dit zijn de belangrijkste zaken die je moet regelen als je alleen gaat wonen. Vraag ook gerust advies aan familie en vrienden want zij zullen je met veel plezier willen helpen. Veel succes!

Dit is een gesponsord artikel.

Lees ook: Breekbare spullen verhuizen: 5 handige tips