De voor- en nadelen van huren

Geplaatst door
Ben je op zoek naar een eigen stekje? Dan kan je twee dingen doen: huren of kopen. Als een huis kopen (nog) geen optie is, is een huis of appartement huren de ideale oplossing. Daarbij spelen verschillende factoren een belangrijke rol. Ik zet de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje voor je!
 
voordelen nadelen van huren

VOORDELEN VAN HUREN

– De huurprijs van een woning is vaak goedkoper dan het dragen van een hypotheek. Je hoeft niet aan je spaargeld te zitten zoals je bij de aankoop van een huis of appartement zou doen. De enige kosten die je hebt zijn huur en maandelijkse lasten. Als je een appartement huurt, dan heb je soms wel nog gemeenschappelijke kosten van de lift, schoonmaak en dergelijke. 

– Bij gebreken aan de woning, bijvoorbeeld lekkages of een defecte verwarming, komen de kosten terecht bij de feitelijke eigenaar van de huurwoning. Dit kost jou als huurder dus niets, tenzij jij het zelf kapot hebt gedaan natuurlijk. Een nadeel is dan weer dat je soms lang moet wachten vooraleer de gebreken worden opgelost. De ene huurder is hier sneller mee dan de andere. – Je blijft flexibel. Een huurcontract is in principe makkelijk opzegbaar. Je kan dus vrij snel verhuizen mochten er zich andere kansen voordoen, bijvoorbeeld als je de stap wil zetten om een huis of appartement te kopen. – Het huren van een woning is relatief snel en eenvoudig. Als huurder heb je toch minder gedoe, in tegenstelling tot de rompslomp die vaak komt kijken bij de aankoop van een huis.

– Soms zijn huurhuizen of huurappartementen al gemeubileerd en heb je hier dus geen extra kosten meer aan. Natuurlijk moet het wel je smaak zijn dan!


NADELEN VAN HUREN
– Je betaalt iedere maand huur aan iemand anders en je ziet je geld nooit meer terug. Als huurder betaal je niet om eigenaar te worden van een huis of appartement. Het huurgeld dat je betaalt is geen investering en ben je eigenlijk kwijt. 

– De huurprijs van je woning is niet altijd stabiel en kan ieder jaar stijgen. 

– Als huurder ben je afhankelijk van de eigenaar. Zo kan hij bijvoorbeeld weigeren om het huurcontract te vernieuwen of beslissen om het pand te verkopen waardoor je moet verhuizen. 

– Je kan niet 100% je eigen zin doen. Zo kan er bijvoorbeeld in het huurcontract staan dat je de muren niet mag verven of dat je geen gaten mag boren in de muur.  En als je dit wél mag doen, dan is de kans groot dat je bij de opzegging van het huurcontract alles weer in de oorspronkelijke kleur moet verven, de gaten moet vullen enzoverder. Bij een eigen huis of appartement hoef je daar allemaal geen rekening mee te houden. 

– Woon je in een huurcomplex? Dan is de kans groot dat er regelmatig mensen zullen verhuizen en tref je geregeld nieuwe medebewoners. Dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn.


BESLUIT
Heb je niet veel spaargeld, ben je nog erg jong of ben je op zoek naar een tijdelijke woning? Dan is het voor jou waarschijnlijk verstandiger om te kijken naar een huurwoning. Ben je klaar met studeren, heb je een goede stabiele baan en ben je op zoek naar een woning om voor lange tijd te kunnen wonen? Dan is de kans groot dat het voor jou slimmer is om een woning te kopen, maar je moet het dan uiteraard wel kunnen betalen. Belangrijk is om de voor- en nadelen goed af te wegen. Dat is voor iedereen anders en valt niet te veralgemenen. 

Heb je besloten om een woning te huren? Neem dan zeker een kijkje op Huizenmarkt.nl. Dit is een online huurwoningplatform waar je een geschikte woning kan vinden. Het is mogelijk om de huurwoningen per stad te bekijken. Ook kan je een eigen zoekprofiel opgeven zodat je op de hoogte wordt gehouden als er een nieuwe huurwoning beschikbaar is die past binnen jouw zoekprofiel. Super handig!

Wat doe jij: huren of kopen? Wat zijn voor jou de voor- en nadelen? 
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.