5 Tips om je huis aan te passen als je ouder wordt

Geplaatst door

Ben je een dagje ouder aan het worden en wil je het liefst zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen? De plek waaraan je zoveel herinneringen hebt en waar je je ook écht thuis voelt? Dit is zeker mogelijk, op voorwaarde dat je jouw huis aanpast voor die oudere dag. Hieronder geef ik alvast een aantal tips om je huis aan te passen als je ouder wordt.

huis aanpassen als je ouder wordt

Tips om je huis aan te passen als je ouder wordt

1. Start op tijd met aanpassingen in huis

Op latere leeftijd kan het ineens nodig zijn om je huis aan te passen, maar dan ben je misschien niet meer in staat om dit zelf te regelen. Daarom is het een goed idee om op tijd te beginnen met aanpassingen in huis, zodat je langer thuis kunt blijven wonen als je ouder wordt. Kan je gelijkvloers wonen? Perfect! Is daar een verbouwing voor nodig of is het gewoon niet mogelijk? Dan zal je andere oplossingen moeten bedenken om langer thuis te blijven wonen.

2. Kies voor comfort met een relaxzetel of sta op zetel

Als je langer thuis wilt blijven wonen, dan is het belangrijk dat je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt. En hoe kan dat beter dan met een (elektrische) relaxzetel? Zo eentje waarin je van kop tot teen kunt ontspannen. Relaxen met een tijdschrift in de hand of languit voor de televisie liggen. Heerlijk, toch? Zet de relaxzetel in je favoriete stand en laat de verstelbare hoofd- en voetensteun hun werk maar doen. Een aanwinst voor je woonkamer en nog belangrijker: voor jezelf!

Vind je het steeds moeilijker om uit de zetel te komen en op te staan? Dan kan een sta op zetel de uitkomst bieden. Een (elektrische) sta op zetel helpt je te ontspannen én op te staan. Deze zetel geeft je letterlijk dat duwtje in de rug dat je nodig hebt op je oudere dag.

3. Kook op inductie

Ook veiligheid is ontzettend belangrijk als je ouder wordt. Als we naar de keuken kijken, dan is koken op gas niet meer zo veilig voor oudere mensen. Uiteraard wil je er liever niet aan denken, maar doordat je werkt met open vuur is er kans op brandgevaar. Daarnaast bestaat de kans dat je wat vergeetachtiger wordt. Stel dat je het gas aan laat staan, dan kan dit gevaarlijk zijn. Kies liever voor inductie want dit is de veiligste manier van koken. Bij inductie is er geen open vuur en de plaat wordt alleen warm als er een pan op staat.

4. Installeer extra leuningen en handgrepen

Een ander probleem bij het ouder worden, is het verminderen van het evenwichtsgevoel. Daarom is het handig dat er op bepaalde plekken handgrepen, leuningen en steunen worden geïnstalleerd. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, het toilet of bij een drempel. Op die manier kan je je vastgrijpen en voorkomen dat je valt. En natuurlijk is het ook gewoon handig als je even kunt leunen als dat nodig is.

5. Maak de badkamer veilig

Ten slotte is het belangrijk om de badkamer zo veilig mogelijk te maken. Want als er één ruimte in huis is waar veel ongelukken gebeuren, dan is het wel de badkamer. Dit is natuurlijk niet zo vreemd aangezien het gaat om water op een gladde ondergrond. Door alvast gebruik te maken van anti-slip badmatten of douchematten creëer je een veilige ondergrond. Anti-slip matten zijn veilig om op te staan, alsook om in en uit het bad of de douche te komen.

Door in de badkamer ook steunen te voorzien (zie puntje 4), creëer je een veilige ruimte waar je gebruik van kunt maken als je een dagje ouder wordt.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Langer zelfstandig thuis wonen? Neem een huislift