Ventilator schoonmaken: zó doe je dat

Geplaatst door

Ventilator schoonmaken – Een ventilator is eigenlijk onmisbaar op deze warme dagen. Zo’n fris windje zorgt ervoor dat je toch wat verkoeling hebt binnenshuis. Maar als je de ventilator een tijdje niet gebruikt hebt, is de kans groot dat er flink wat stof op zit. En het laatste wat je wilt is dat het stof door de hele kamer blaast, inclusief op jou. Daarom geef ik tips over hoe je de ventilator het beste kunt schoonmaken.

ventilator schoonmaken

Ventilator schoonmaken: wat heb je nodig?

– Stofzuiger met een slang
– Schroevendraaier
– Vochtig doekje
– Beetje afwasmiddel of allesreiniger

Als je reeds hebt geprobeerd om de ventilator schoon te maken, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het vrijwel onmogelijk is om bij al het stof te komen als de ventilator nog intact is. Daarom zal je de ventilator eerst moeten losschroeven om al het stof te kunnen verwijderen. 

Zo maak je een ventilator schoon

Zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact. Schroef daarna de voor- of achterkant van de ventilator los en zuig al het stof met de stofzuiger weg. Ga vervolgens met een vochtig doekje langs de bladen van de ventilator om deze goed schoon te maken. Zijn ze heel vies? Gebruik dan een vochtig doekje met een beetje afwasmiddel of allesreiniger. Laat alles goed drogen en schroef de ventilator daarna terug in elkaar.

Heb je een ventilator die je niet makkelijk open of los kunt maken? Dan kan je een busje perslucht gebruiken om het ergste stof eraf te blazen. Hou ook hier de stofzuiger bij de hand om het stof op te zuigen. 

ventilator schoon

De ventilator schoonmaken is eigenlijk heel makkelijk. Om te voorkomen dat het stof binnenkort weer door de hele kamer vliegt, doe je er goed aan om de ventilator op te nemen in je schoonmaakroutine. Bij intensief gebruik maak je hem het beste iedere week schoon. Dat scheelt een heleboel werk op lange termijn. 

Let op: sommige luxe ventilatoren hebben een ingebouwde filter. Vergeet ook niet om deze regelmatig te controleren. Ook hier geldt de regel: hoe intensiever je de ventilator gebruikt, hoe vaker je de filter zou moeten controleren. Op die manier hou je je ventilator stofvrij en blijft je hoofd lekker koel!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 

Hoe kun je het beste slapen met warm weer?

Lifehack: zo blijft je kussen koel tijdens warme nachten