Hoe kantoor duurzamer maken? 5 praktische tips

Geplaatst door

Kantoor duurzamer maken – Duurzaamheid is niet meer weg te denken. Veel mensen proberen hun steentje bij te dragen aan het milieu door bewuster te leven. Ook in het bedrijfsleven staat duurzaamheid steeds meer centraal. Maar hoe maak je een kantoor duurzamer? In dit artikel deel ik vijf praktische tips voor een duurzaam kantoor. Geen grootse veranderingen, maar wel kleine aanpassingen waar veel mee bereikt kan worden. 

hoe kantoor duurzamer maken

Hoe kantoor duurzamer maken? 

1. Duurzaam groeipapier

Voor bijna alle kantoorartikelen bestaan duurzame alternatieven. Als je kiest voor duurzame kantoorartikelen, dan draag je alvast jouw steentje bij aan het milieu. Duurzaam papier, zoals groeipapier, is hier alvast een mooi voorbeeld van! Groeipapier bestaat uit twee dunne lagen papier met zaden ertussen. Na gebruik wordt het in de grond gestopt en na een tijdje groeien er prachtige bloemen. Hoe leuk is dat?!

Je kunt onbedrukt groeipapier bestellen, maar het zaadpapier kan ook bedrukt worden met je logo, een tekst of eigen ontwerp. Groeipapier bedrukken is origineel, duurzaam én persoonlijk, waardoor het tevens ideaal is als marketingmiddel. Als je op zoek bent naar duurzame relatiegeschenken, dan zit je met groeipapier helemaal goed! 

2. Tweedehands kantoormeubilair 

Heb je nieuw kantoormeubilair nodig? Geef je huidige bureaus en stoelen dan een tweede leven als ze nog in goede staat zijn. Er zijn genoeg bedrijven die niet over het budget beschikken om nieuwe kantoormeubelen aan te schaffen. Een andere mogelijkheid is om het meubilair aan medewerkers te geven om hun thuiskantoor in te richten. 

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om geen nieuwe kantoormeubelen te kopen, maar om zélf tweedehands bureaus en stoelen aan te schaffen. Tweedehands kantoormeubilair is zeer duurzaam en ook nog eens een stuk goedkoper. Op die manier hou je misschien wel extra budget over om te besteden aan andere projecten binnen je bedrijf.

duurzame kantoorartikelen

3. LED verlichting

In je kantoor speelt verlichting een belangrijke rol. De juiste verlichting zorgt voor meer productiviteit en heeft ook een invloed op de duurzaamheid van je bedrijf. In de zomer heb je met daglicht waarschijnlijk voldoende, maar in het najaar zijn lampen toch wel essentieel. Daarom is het verstandig om alle lampen op kantoor door LED lampen te vervangen. Deze lampen verbruiken tot 75% minder energie en gaan tot wel tien keer langer mee dan bijvoorbeeld traditionele TL verlichting. Door de lange levensduur is LED verlichting ook ideaal als je een klein budget hebt. 

4. Koffiemokken i.p.v. wegwerpbekers

Koffie is voor veel mensen onmisbaar op de werkvloer. Helaas gebruiken veel bedrijven nog steeds koffiemachines in combinatie met kunststof of plastic wegwerpbekers. Tijd om de wegwerpbekers te vervangen door mokken! Uiteraard moet een mok wel afgewassen en afgespoeld worden, maar als je dit op de juiste manier doet, zullen mokken nog steeds duurzamer zijn dan wegwerpbekers.

Zo hoef je niet iedere keer warm water te gebruiken om je mok af te spoelen, koud water is ook prima. Of wat dacht je van een energiezuinige vaatwasser? Het is dan wel belangrijk dat je de vaatwasser pas laat draaien als hij helemaal vol zit. Anders is afwassen met de hand toch beter voor het milieu. 

5. Veel planten

Luchtzuiverende planten zorgen niet alleen voor veel zuurstof in de lucht maar ook voor een groen kantoor. Plaats daarom minstens één plant in elke werkruimte. Meer mag natuurlijk altijd! Planten zorgen ervoor dat medewerkers zich goed kunnen concentreren en dat ze zich een stuk gelukkiger voelen. Als je dus op zoek bent naar duurzame decoratie voor je kantoor, dan zijn planten een uitstekende keuze. 

hoe maak je een kantoor duurzamer

Extra tip: verwarm je kantoor met aardwarmte

Aardwarmte staat ook wel bekend als “geothermie” en omvat het verwarmen van gebouwen, huizen, kassen of kantoren met warmte uit de aarde. Door middel van systemen wordt heet water uit de aarde omhoog gepompt en omgezet in energie. Dit is een super duurzaam proces, omdat het een hernieuwbare bron van energie is.

Zo, dit zijn een aantal tips voor een duurzaam kantoor. Zoals je leest, zijn kleine aanpassingen reeds voldoende om je kantoor duurzamer te maken. Werk je vanuit huis? Dan kan je sommige tips natuurlijk ook toepassen in je eigen thuiskantoor. Veel succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx