Hoe houd ik mijn houten vloer langer mooi?

Geplaatst door

Heb je onlangs een nieuwe houten vloer aangeschaft en wil je deze beschermen? Of ga je de vloer opknappen en van een nieuwe beschermlaag voorzien? Goed plan! Op een houten wordt vaak flink geleefd. Dat betekent echter niet dat de vloer er geleefd uit hoeft te zien. Jouw houten vloer verdient een optimale bescherming zodat je er vele jaren op kunt feesten, dansen, springen en genieten. Door de houten vloer te voorzien van een beschermlaag kun je er onbezorgd van genieten.

onderhoud vloer olie

Een goede voorbereiding

Heeft jouw vloer nog een oude laag behandeling die aan vervanging toe is? Dan is het verstandig om te beginnen met schuren. Zo wordt de oude laag volledig verwijderd en zorg je voor een kale en egale ondergrond waarop je een nieuwe bescherming aan kunt brengen. Wees lief voor je knieën en huur of leen een parketschuurmachine. Dit maakt het schuurwerk niet enkel gemakkelijker, het zorgt ook voor een beter resultaat. Heb je geen ervaring met schuren? Vraag dan of iemand je kan helpen of regel een parketteur. Is de vloer nieuw of onbehandeld? Dan is schuren vaak niet nodig.

Olie of lak?

Voor het afwerken van een houten vloer bestaan verschillende opties. Zoveel opties zelfs, dat het lastig is om te bepalen wat voor jouw vloer de bescherming zal bieden. Een kleurolie geeft een houten vloer een mooie en natuurlijke uitstraling waarbij de structuur van het hout voelbaar blijft. Echter biedt een kleurolie vaak niet voldoende bescherming tegen vocht, vuil en krassen. Een andere optie is een houtlak. Een lak sluit hout af waardoor vocht en vuil niet meer binnen kan dringen. Echter zorgt een lak ervoor dat de houtstructuur niet meer voelbaar is, en is een laklaag lastig (plaatselijk) bij te werken.

De Hardwax-Olie van Osmo biedt het beste van beide: de olie in het product dringt in het hout en zorgt voor een natuurlijke uitstraling, de hardwax hardt uit in de bovenste vezels van het hout waardoor er een vochtafstotend en krasvast oppervlak wordt gecreëerd. De Hardwax-Olie van Osmo is veilig voor mens, dier en plant en zorgt ervoor dat de look en feel van het hout behouden blijft.

onderhoud houten vloer

Een houten vloer onderhouden

Om een houten vloer lang mooi te houden, is het zaak om hem regelmatig te reinigen en onderhouden. Voor het reinigen van een houten vloer kan de Osmo Wisch-Fix worden gebruikt. Dit dweilmiddel is vriendelijk voor een houten vloer en bevat een klein aandeel was waardoor het hout wordt gevoed. Waar sommige reinigers ervoor kunnen zorgen dat hout uitdroogt of de beschermlaag afbreekt, wordt dat met de Wisch-Fix voorkomen. Een vloer die behandeld is met Osmo is zéér gemakkelijk, en plaatselijk, te onderhouden. Voor het opfrissen van de vloer kan er eenvoudig een onderhoudswas worden aangebracht. Heeft de vloer iets meer nodig? Gebruik dan een intensief reiniger in combinatie met een onderhoudsolie.

Veel liefs,
Vanessa xxx