Nieuwe sportschoenen nodig? Met deze tips maak je de juiste keuze

Geplaatst door

Doe je vaak aan sport? Dan zal je wellicht een mooie collectie sportkledij in de kast liggen hebben. Maar wist je ook dat je sportschoenen daarbij van cruciaal belang zijn. Je gewrichten en vooral je voeten krijgen het bij het sporten nogal te verduren. Met de juiste schoenen verminder je niet alleen de impact van je bewegingen tijdens het sporten, ze kunnen ook heel wat blessures voorkomen.

wat zijn de beste sportschoenen

Voor elke sport een specifieke schoen

De tijd dat je met 1 paar schoenen alle mogelijke sporten deed ligt al lang achter ons. Elke sport heeft een andere impact op je lichaam. Je gebruikt andere spieren, je beweegt anders. Sportmerken besteden daarom heel wat aandacht aan de ontwikkeling van sportkledij en schoenen in het bijzonder. Zo zijn hardloopschoenen specifiek ontworpen om schokken te absorberen en stabiliteit te bieden. Basketbalschoenen geven je dan weer extra steun bij zijwaartse bewegingen. Bij tennisschoenen zijn de zolen zo ontworpen dat ze extra grip geven voor de wisselende richtingen van de tennisbewegingen.

Unisex bestaat ook al lang niet meer als het gaat om sportschoenen. Dames- en herenschoenen verschillen niet alleen qua looks, ook naar ondersteuning zijn de verschillen groot. Let daarom goed op dat je het juiste model kiest.

Laat je voeten checken

Vooral bij sporten waarbij je gewrichten grote schokken te verduren krijgen zoals hardlopen is het belangrijk dat je schoeisel hebt dat perfect op jouw lichaam en loopstijl zijn aangepast. Laat je daarom bij je keuze adviseren door een specialist. Tegenwoordig kan je in heel wat speciaalzaken gratis een ganganalyse laten uitvoeren. Je loopt dan een paar minuutjes op een loopband terwijl een camera je bewegingen filmt. Nadien krijg je uitleg over jouw manier van lopen, hoe je je voeten neerzet, waar en hoe je knieën de meeste impact opvangen. Met die informatie kan je dan schoenen kiezen die perfect op jouw manier van lopen zijn afgestemd en je de beste ondersteuning bieden.

nieuwe sportschoenen

De alleskunner onder de sportschoenen

Je zou het misschien niet zeggen maar fitness schoenen verdienen een speciale vermelding. Ze moeten een beetje van alle markten thuis zijn. Niet alleen de pasvorm moet comfortabel zijn, ze moeten ook de nodige demping en ondersteuning bieden en de impact op je voeten en gewrichten verminderen tijdens de verschillende activiteiten zoals lopen, springen, gewichtheffen, HIIT en dansen.

De zool moet flexibel genoeg zijn om de natuurlijke beweging van je voet te volgen, maar tegelijk moet hij ook de nodige ondersteuning en grip bieden bij zijwaartse bewegingen. Dit is vooral voor HIIT en gewichtheffen van belang. En je wil liefst ook een schoen die ademt zodat je voeten koel en droog blijven tijdens het sporten. Zo voorkom je blaren, roodheid en schaafwonden.

Laat je bij je keuze dus zeker adviseren door een specialist en sta even stil bij welk type fitnessactiviteiten je gaat doen. Zo kan je een schoen kiezen die bij je past, voorkom je blessures en kan je volop genieten van het sporten.

Veel liefs,
Vanessa xxx