Wanneer is het tijd om mijn fietsbatterij te reviseren?

Geplaatst door

Gemiddeld nemen de prestaties van een e-bike batterij na 4 tot 6 jaar snel af. Elke batterij heeft een maximale levensduur en zelfs bij goed gebruik slijten de energiecellen door ontlading. Als de accu nog maar een fractie van de oorspronkelijke actieradius ondersteunt, sta je voor de keuze: een nieuwe fietsbatterij kopen of een nieuwe fiets aanschaffen? Beide opties zijn echter duur. Vooral als je fiets al wat ouder is, wordt een investering van honderden euro’s in een nieuwe accu steeds minder rendabel. Bovendien worden veel oudere fietsaccu’s niet meer geproduceerd.

fietsbatterij reviseren

Revisie als alternatief

Maar er is een alternatief voor iedereen die ontevreden is over de prestaties van de batterij, maar niet meer dan 400 euro wil uitgeven aan een vervangend exemplaar. Je kunt je accu namelijk laten reviseren / herstellen, wat inhoudt dat de oude versleten batterij uit de behuizing wordt verwijderd en vervolgens worden er nieuwe krachtige energiecellen teruggeplaatst.

Bij een fietsbatterij herstel is het mogelijk om zelf de capaciteit van de batterij te kiezen. Vaak kan de oorspronkelijke laadcapaciteit worden uitgebreid, zo kun je meer kilometers fietsen met een volle accu. De meeste onderdelen van je fietsaccu worden hergebruikt, dus je bespaart kosten in vergelijking met de aankoop van een nieuwe accu.

Wanneer reviseren?

Mensen die revisie overwegen, weten vaak niet wanneer hun fietsaccu in aanmerking komt voor revisie. Revisie is met name bedoeld voor accu’s die geleidelijk (gemiddeld na 4 tot 6 jaar) steeds minder energie aan de motor afgeven. Door slijtage neemt de maximale laadcapaciteit van de batterij geleidelijk af, wat zorgt voor een steeds kleinere actieradius. Ook accu’s die langere tijd niet zijn gebruikt en te diep zijn ontladen, komen in aanmerking voor revisie. Deze accu’s geven geen ondersteuning meer, maar door het vervangen van de defecte energiecellen wordt het probleem meestal opgelost.

fietsaccu reviseren

Wanneer niet reviseren?

Revisie is niet bedoeld voor accu’s die plotseling geen energie meer leveren aan de motor. Als de led-lampjes op de accu niet meer werken of als er een foutcode op het display verschijnt, is er sprake van een elektronisch defect in het battery management system (de computer in de accu). Het vervangen van de batterijcellen heeft dan geen effect. Bij val- of waterschade heeft revisie van de batterijcellen ook geen zin.

Bovendien zijn er enkele fabrikanten die de batterij elektronisch beveiligen om reparaties door niet-officiële dealers te voorkomen. De meeste accu’s van fabrikanten als Gazelle en Giant kunnen probleemloos worden gereviseerd, maar sommige batterijen van Batavus en Sparta (met de zogenaamde ION-technologie) komen niet in aanmerking voor revisie vanwege de beveiliging.

Veel liefs,
Vanessa xxx