Wat zijn de voor- en nadelen van een open haard in je woning?

Geplaatst door

De afgelopen maanden zijn heel wat mensen op zoek gegaan naar alternatieve verwarmingsmanieren omdat de gasprijzen enorm hoog waren. Deze beginnen nu een klein beetje terug te stabiliseren, waardoor het eens interessant kan zijn om de voor- en nadelen van enkele soorten open haarden onder de loep te nemen. Daarnaast kan je op deze manier de vergelijking maken tussen de verschillende soorten haarden indien je er in de toekomst graag nog een wil laten plaatsen.

voordelen van een open haard

Wat zijn de voordelen?

Er zijn vandaag de dag heel wat verschillende soorten haarden waaruit je kan kiezen. Denk bijvoorbeeld maar aan een gashaard inbouw of een houthaard. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor een open haard is voor het element van sfeer. Al heb je deze factor niet bij alle haarden. Bij een houthaard worden je zintuigen erg geprikkeld door onder meer het geknetter en de geur van het hout. Bij een gashaard of een elektrische kachel heb je dit bijvoorbeeld niet.

Een ander voordeel van een haard is dat deze in alle soorten en maten bestaan. Je kan kiezen voor een gashaard inbouw of heb je liever een losstaand model? Ook dat is geen enkel probleem. De meest gekozen haard is natuurlijk een houtkachel, maar je kan ook kiezen voor een gaskachel, een elektrische kachel of zelfs een pelletkachel. De kans is dus groot dat je wel een kachel of haard vindt die aan je voorkeuren voldoet.

nadelen van een open haard

Wat zijn de nadelen?

Net zoals de meeste zaken zijn er bij een open haard of een kachel natuurlijk ook enkele nadelen. Een mogelijk nadeel bij een houthaard is dat je bijvoorbeeld in eerste instantie heel wat hout in huis moet hebben om voortdurend een volledige ruimte te kunnen verwarmen. Bovendien moet dit hout voldoende droog zijn om een hoog rendement te halen. Het is dus niet voldoende om je hout buiten in de tuin te stockeren. Je hebt echt een droge en liefst overdekte ruimte nodig voor je hout. Daarnaast krijg je ook te maken met assen en stof waardoor je heel wat onderhoud hebt aan een houtkachel.

Het belangrijkste nadeel bij andere soorten kachels is dat je natuurlijk het element van sfeer en gezelligheid niet of minder hebt. Bij een elektrische kachel zijn de vlammen bijvoorbeeld niet echt waardoor deze factor voor sommigen wegvalt.

Kies je voor een gaskachel of een elektrische kachel? Dan heb je natuurlijk hetzelfde financiële plaatje als wanneer je voor je gewone verwarming kiest. Wil je een kachel kopen om financieel wat te besparen? Dan zijn deze twee, en zeker een gaskachel, geen al te beste keuze.

Zoals je kan zien, zijn er heel wat voor- en nadelen aan het plaatsen van een kachel. Natuurlijk beslis je op het einde van de rit zelf of je er graag een wil plaatsen, maar weeg op voorhand zeker alles goed af zodat je geen spijt krijgt van je beslissing.

Veel liefs,
Vanessa xxx