10 Verrassende oorzaken van vettig haar

Geplaatst door

Als je snel last hebt van vettig haar, heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd om je haar op te frissen. Van bussen droogshampoo tot aan het wassen met de juiste shampoos voor vet haar, niets lijkt te helpen. Echter kan daar na het lezen van dit artikel verandering in komen. Ik deel namelijk 10 verrassende oorzaken van vet haar waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht.

oorzaken van vettig haar

1. Te vaak je haar wassen

Waarom is mijn haar na 1 dag al vet? Het klinkt logisch om je haar te wassen als het vettig is, maar dit is niet de oplossing. Wanneer je dagelijks shampoo gebruikt, kan deze de natuurlijke oliën van je hoofdhuid verwijderen. Hierdoor gaat je lichaam automatisch meer olie aanmaken om dit tekort weer op te vullen, met als gevolg vet haar.

Hoe vaak vet haar wassen? Probeer je haar minstens om de dag of twee keer per week te wassen, maar niet iedere dag. In het begin zal dit een beetje lastig zijn, maar op termijn zal je haar je dankbaar zijn. In tussentijd kan je eventueel droogshampoo gebruiken om de wasbeurt uit te stellen. 

2. Te vaak je haar aanraken

Het constant aanraken van je gezicht verhoogt de kans op onzuiverheden en dat geldt eigenlijk ook voor het spelen met je haar. Wanneer je te vaak aan je haar zit, wordt het sneller vettig omdat je het vuil van je handen overbrengt op je haar. Probeer je lokken wat minder aan te raken en je zal snel een verschil merken.

3. Te vaak je haar borstelen

Ook te vaak je haar borstelen is een oorzaak van vet haar. Dit stimuleert namelijk de olieproductie van je haar, waardoor je haar op het eerste gezicht glanzend lijkt maar daarna vettig oogt. Wanneer je het toch niet kan laten om je haar vaak te borstelen, focus je dan vooral op de puntjes. Als je van nature last hebt van vettig haar, zal te veel borstelen het proces van vet haar alleen maar versnellen.

4. Vettig haar door vieze haarborstel

Aangezien je jouw haarborstel dagelijks gebruikt, is het niet zo vreemd dat hier een heleboel vuil inkruipt. Denk aan een opeenhoping van oude stylingproducten, dode huidcellen en stof. Een vieze borstel brengt dit allemaal over op je haar waardoor het vettig zal worden. Zorg er dus voor dat je jouw haarborstel regelmatig schoonmaakt, minstens een keer per maand. Dit kan je makkelijk doen met warm water en babyshampoo. Verwijder wel eerst de haren en pluisjes uit de borstel alvorens je hem wast, bijvoorbeeld met je vingers of een haarschuifje.

5. Vet haar door vies kussensloop

Is je haar vettig na slapen? Wellicht is de oorzaak een vies kussensloop. Het is ontzettend belangrijk om je lakens én kussensloop regelmatig te vervangen. Alle oliën van je gezicht en stylingproducten van je haar komen op het kussen terecht. Als je met je haar op een kussensloop slaapt dat al een tijdje niet is gewassen, is het niet zo vreemd dat je haar snel vettig wordt. Je kussensloop regelmatig wassen is dus de boodschap!

waarom is mijn haar na 1 dag al vet

6. Te veel conditioner gebruiken

Vraag je je af: waarom is mijn haar ineens zo vet? Te veel conditioner gebruiken is een boosdoener voor vettig haar. Wees er zuinig mee en probeer zo weinig mogelijk van het product te gebruiken. Wanneer je een conditioner gebruikt die te zwaar is voor je haartype, kan deze je haar verzwaren. Daarnaast is het mogelijk dat je de conditioner niet genoeg uitspoelt. Zorg er in ieder geval voor dat je de conditioner niet over je gehele haar aanbrengt, maar alleen op de puntjes om vet haar te voorkomen.

7. Te heet douchen

Een hete douche mag dan heerlijk zijn, maar je haar wordt er niet blij van. Heet water stimuleert de talgproductie van de hoofdhuid. Als je het talg er onder de douche direct vanaf wast, blijft je hoofdhuid maar extra produceren. Dit met het idee dat je haar dit nodig heeft, maar dat is dus niet het geval. Door de douche een paar graden kouder te zetten, kan je vettig haar voorkomen.

8. Zweten

In de zomer zweet je meer en dat zweet blijft in je haar hangen waardoor het vet wordt. Het is dan ook niet zo raar dat je met hoge temperaturen sneller last hebt van vet haar. Ook tijdens het sporten kan je veel zweten waardoor je haar sneller vettig wordt. Je kunt je haar opfrissen door het met water te spoelen, maar probeer het niet elke dag met shampoo te wassen (zie puntje 1). 

9. Je stijl- of krultang is vies

Gebruik je regelmatig een stijl- of krultang? Hoe langer je deze tang gebruikt, hoe meer bacteriën erop zitten. Denk maar aan alle haarverzorgingsproducten die je gebruikt en die vervolgens op de tang komen te zitten. Op een bepaald moment nestelen de bacteriën zich aan de tang en ontstaat er een vies laagje. Dit vieze laagje beïnvloedt niet alleen de kwaliteit van de tang, maar zorgt ook voor vettig haar. In dit artikel vertel ik hoe je jouw stijltang en krultang kunt schoonmaken

10. Ongezond eten

Tenslotte weerspiegelt je haar wat je eet. Dus als je vettig haar hebt, kan dit ook aan je voeding liggen. Eet voldoende fruit en groenten en drink veel water. Hier maak je trouwens ook je huid blij mee! Om je haar extra in de watten te leggen, kan je meer producten eten met vitamine B zoals vlees, vis en eieren of haarvitamines innemen. Deze vitamines zorgen tevens voor een gezonde huid en gezonde nagels.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Wat moet je doen om steil haar te krijgen?

Zelf je haar verven in 8 stappen

Je haar sneller laten groeien met deze 5 tips

Eén reactie

  1. Bedankt voor de tips. Ik ben al lang bezig om mijn haar minder vet te krijgen, maar het lukt maar niet…

Reacties zijn gesloten.