Hoe voorkom je zakkenrollers? De beste tips lees je hier!

Geplaatst door

Vertrek je binnenkort op vakantie? Wees dan zeker op je hoede voor zakkenrollers. Een gestolen portemonnee of gsm kan een vakantie flink verknallen. Geld kwijtraken is één ding, maar zonder je bankkaart, paspoort en rijbewijs sta je helemaal nergens. Hoe gaan zakkenrollers te werk? En hoe voorkom je zakkenrollers? Met de volgende tips kan je zakkenrollen voorkomen.

hoe voorkom je zakkenrollers

Hoe gaan zakkenrollers te werk? 

Zakkenrollers gaan meestal in groepjes van twee of meer mensen te werk. Een veelgebruikte tactiek is afleiden, bijvoorbeeld door ‘per ongeluk’ tegen je aan te lopen, een vuurtje te lenen of de weg te vragen. Als je door een onbekende persoon wordt aangesproken, is het belangrijk om alert te zijn. Dikwijls is er vlakbij een medeplichtige die ondertussen zijn slag slaat. Deze buit wordt in een razendsnel tempo doorgegeven aan handlangers, zodat ze de gestolen items niet meer bij zich hebben mochten ze betrapt worden. Probeer dan maar eens te bewijzen dat die ene persoon iets van jou heeft gestolen. 

Wanneer zakkenrollers een portemonnee stelen, dan wordt het geld en de bankkaart er snel uitgehaald en wordt de portemonnee daarna weggegooid. Als je in de buurt woont, dan maken de zakkenrollers soms gebruik van de huisgegevens die in je portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels gestolen zijn, later in je woning in te breken. 

Lees ook: Hoe kan je jouw huis beveiligen tegen inbraak?

hoe gaan zakkenrollers te werk

Hoe voorkom je zakkenrollers?

1. Stop niks in je achterzakken of broekzakken

Het is soms handig om even je smartphone of portemonnee in je zak te stoppen, maar doe het niet. Broekzakken en jaszakken zijn een gemakkelijk doelwit voor zakkenrollers. Bewaar je portemonnee en sleutels altijd in een zak in de binnenkant van je rugzak of in een moneybelt. Houd je handtas altijd dichtbij, op een plek waar je ze kunt zien, en hang ze niet op een stoel. 

2. Neem niet teveel geld mee

Als je veel geld afgehaald hebt, is het verstandig om een bepaald bedrag in de kluis van je hotelkamer op te bergen. Ook andere belangrijke spullen kan je beter in het hotel laten, zoals je bankkaart, je paspoort en rijbewijs. Tenzij je één van deze items nodig hebt natuurlijk. Neem je toch je bankkaart mee? Stop je pincode dan nooit bij je kaart. 

3. Wees alert op toeristische plaatsen

Drukke, toeristische plaatsen zijn natuurlijk ideaal voor zakkenrollers. Door de omgeving ben je sneller afgeleid en let je minder goed op je spullen. Dit is ook de reden waarom veel zakkenrollers actief zijn bij toeristische attracties, op markten en op het strand. Daarnaast zijn ze ook te vinden op het openbaar vervoer. Vooral mensen die ‘per ongeluk’ tegen je opbotsen zijn verdacht. Ook als er bijvoorbeeld iemand koffie over je heen gooit, maak je dit het best zelf schoon. Vragen mensen een vuurtje of de weg? Of vragen ze of je geld kunt wisselen? Wees dan ook extra waakzaam.

zakkenrollen voorkomen

4. Leg geen dure items op een terrastafel

Het klinkt logisch, maar toch is het iets wat je dikwijls onbewust doet. Je ploft neer op een terras en legt je gsm, portemonnee en zonnebril op de tafel voor je. Als je zakkenrollen wilt voorkomen, dan mag je dit zeker niet doen. Ga je afrekenen? Let er dan op dat je na het afrekenen meteen je portemonnee opbergt.

5. Let op in de luchthaven

In de luchthaven ben je dikwijls gehaast of druk bezig met het zoeken van al je reisdocumenten. Het ideale moment voor dieven om snel je handbagage open te ritsen. Aangezien de luchthaven een drukke plek is, is het belangrijk om ook daar waakzaam te zijn voor mensen die tegen je aan lopen of je iets vragen. 

6. Draag een anti-diefstal rugzak

Een rugzak is ontzettend handig op vakantie, maar hierdoor ben je wel extra kwetsbaar. Je kunt namelijk niet zien wat er achter je gebeurd. Zakkenrollers kunnen ongemerkt je rugzak openritsen en waardevolle spullen stelen. Je kunt dit voorkomen door een anti-diefstal rugzak te dragen. Dit type rugzak is gemaakt van snijvast materiaal waardoor het meestal niet lukt om hem open te snijden met een mes. Daarnaast heeft de rugzak verborgen ritsen en vakken. Superhandig, want op die manier maak je het zakkenrollers extra moeilijk!

anti diefstal rugzak

Wat te doen bij diefstal in het buitenland?

Wat te doen als je portemonnee is gestolen of je gsm? Ga dan zo snel mogelijk naar een lokaal politiebureau om aangifte te doen van de diefstal. Als je niet weet waar te beginnen, kan je het internationale noodnummer 112 bellen. Blokkeer ook zo snel mogelijk je gestolen kaarten en documenten. Bel Card Stop voor al je bank- en kredietkaarten op 078 170 170.

Contacteer ook je gsm-operator (bv. Proximus) om je simkaart te blokkeren. Tenslotte kan je je paspoort en reisdocumenten blokkeren door te bellen naar Doc Stop op het nummer 00800 2123 2123. Voor je op vakantie vertrekt, is het wellicht handig om deze nummers bij de hand te hebben. Uiteraard wil je geen diefstal op vakantie meemaken, maar je kunt beter goed voorbereid zijn. 

Mocht je iPhone gestolen worden, kan je gebruikmaken van de gratis app ‘Zoek mijn iPhone’. Als je smartphone gestolen is, kan je via de website icloud.com/find de exacte locatie van je gsm terugvinden, alsook het apparaat blokkeren voor pottenkijkers. Voor andere smartphones zoals Android heb je een Google-account nodig om je gsm terug te vinden. Log via een andere gsm of computer in op je Google account, klik op ‘Security’, ‘Your Devices’, ‘Find a lost or stolen phone’. Bel, vergrendel of wis de inhoud van je gestolen gsm.

wat te doen bij diefstal in het buitenland

Lees ook: Handig: zo verstop je waardevolle spullen op het strand

Veel liefs,
Vanessa xxx