Koffers gepakt? Check! Maar hoe laat je je werkstress thuis?

Geplaatst door

Thuiswerken bevalt de meeste mensen goed, maar nu de zomermaanden begonnen zijn, wil iedereen er graag even tussenuit, vooral na de reisbeperkingen die we de voorbije 2 jaar gekend hebben. Of je nu naar een tropisch strand trekt veraf of je je vakantie in eigen tuin doorbrengt, het is belangrijk om even te deconnecteren van het werk. Maar hoe zorg je ervoor dat je je werkstress niet meeneemt op vakantie? Clarissa Pryce, Managing Consultant bij staffing specialist Walters People, geeft enkele tips om je werkstress thuis te laten zodat je vanaf dag één ten volle kan genieten van je welverdiende rust.

stress tijdens vakantie

Tips om je werkstress niet mee te nemen op vakantie

Niet gemakkelijk

Je werk loslaten is niet altijd even gemakkelijk. Wanneer een opdracht bijvoorbeeld nog niet 100% af is, is de verleiding om buiten de werkuren nog even door te werken groot. Volgens Clarissa is het echter belangrijk om voldoende en op tijd te ontspannen.

“Te veel werken is nooit gezond. Je maakt overuren, waardoor je de volgende dag moe of misschien zelfs chagrijnig bent. Op die manier ben je geen meerwaarde voor je organisatie meer. Ontspanning helpt om je hoofd even leeg te maken, zodat je daarna terug vol goede moed aan de slag kan. Men zou dus kunnen stellen dat je werk loslaten helpt om de productiviteit te verhogen. Het is niet voor iedereen even eenvoudig, maar wel een absolute noodzaak om een goed evenwicht tussen werk en privé te zoeken” zegt Clarissa.

Tref de nodige voorzorgsmaatregelen

Wanneer je op reis vertrekt is het belangrijk om je werk even volledig van je af te zetten. Maar hoe doe je dat dan? Clarissa: “Ten eerste is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Zorg ervoor dat je voor jezelf en je collega’s een duidelijk overzicht creëert van wat nog moet gebeuren. Zo weet je waar je nog aan moet verder werken wanneer je terugkomt, maar kan je ook beter plannen. Doe je dat niet, dan zal je tijdens je vakantie onbewust toch met je werk bezig blijven”.

Bereid je reis goed voor

Ook de periode kort voor je reis is belangrijk. Bereid je trip genoeg voor, werk zo veel mogelijk taken af, en neem de laatste weken voor je reis niet te veel nieuwe opdrachten meer aan. “Wat ook een grote hulp kan zijn, is om je out of office bericht een dag eerder in te stellen dan je eigenlijke vertrekdatum. Zo kan je die laatste dag volledig vrijhouden om de laatste zaken in orde te brengen, zonder voortdurend gestoord te worden”, geeft Clarissa mee.

Duid een collega aan

Duid daarnaast een collega aan om een antwoord te bieden op dringende vragen die naar jou gericht zijn tijdens je afwezigheid. “Waar mogelijk, vraag diezelfde collega om eventueel een paar lopende zaken verder op te volgen tijdens je verlof. Maak in dat geval tijd vrij om een follow-up voor te bereiden en informeer je collega over wat er van hem of haar wordt verwacht, zodat hij of zij de zaak zelfstandig kan opvolgen en jij je op vakantie kunt ontspannen in de wetenschap dat alles onder controle is,” legt Clarissa uit.

Leer relativeren

Wanneer het voorbereidende werk in orde is, komt het moeilijkste: gewoon niet meer aan je werk denken. Er zijn nog enkele zaken die dat makkelijker kunnen maken. Clarissa: “Leer bijvoorbeeld zo veel mogelijk te relativeren. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoe belangrijk het is dat je tijdens je vakantie die mail of dat telefoontje beantwoordt. Misschien kan een van je collega’s deze e-mail beantwoorden of misschien kan het wachten tot je terug bent. Op die manier kun je je beter loskoppelen van het werk en kun je er makkelijker afstand van nemen.”

Kan je toch niet stoppen met piekeren, dan kan het helpen om een lijst te maken en al je ideeën of taken op te schrijven, zodat je ze niet vergeet en meer duidelijkheid hebt. “Voor iemand die het moeilijk vindt om het werk los te laten, kan dit zeker helpen. Zo stel je jezelf gerust en kan je bij je terugkomst verder werken aan die bepaalde opdracht”, raadt Clarissa aan.

Ontspan ook buiten je vakantie

“Tenslotte is het erg belangrijk om je ontspanning niet enkel te beperken tot die ene vakantie per jaar. Deze tips om je werk te leren loslaten kan je overigens élke vrijdagavond gebruiken, voor je naar huis vertrekt en de werkweek beëindigt. Zo zal je ten volle van je weekend genieten en maandag weer opgeladen en gemotiveerd aan je werkweek kunnen beginnen” besluit Clarissa.

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx