Oeps! Zo vaak moet je een badmat wassen

Geplaatst door

Badmat wassen – Waarschijnlijk sta je er niet echt bij stil, maar je zachte badmat is een enorme bron van bacteriën. Dit komt door de vochtige omgeving en vieze voeten waar ze regelmatig mee in aanraking komt. Je badmat wassen is dus heel belangrijk. Net als dat je jouw toilet en douche regelmatig schoonmaakt, heeft je badmat ook geregeld een wasbeurt nodig. Maar hoe vaak zou je dat eigenlijk moeten doen? En op hoeveel graden? Het is een stuk vaker dan je denkt!

badmat wassen

Bron van bacteriën

De combinatie van vocht en het materiaal zorgt ervoor dat je badmat een vies item is. In het ene huishouden is deze mat al wat viezer dan het andere. Dit hangt onder andere af van hoeveel gezinsleden er zijn, en of de mat direct bij de douche of het bad ligt. De badmat wassen is dus essentieel, maar hoe vaak moet je dat nu doen? 

Hoe vaak moet je een badmat wassen? En op hoeveel graden? 

Hoe maak je een badmat schoon? Het beste is om je badmat één keer per week in de wasmachine te stoppen. Stel je wasmachine in op 60 graden zodat je weet dat de meeste bacteriën gedood worden. Op die manier kan je met een gerust hart op blote voeten door de badkamer lopen! Je mag je badmat wassen met handdoeken of met beddengoed want deze worden ook het beste op 60 graden gewassen.

Een antislip badmat wassen mag meestal wel, maar stop deze nooit in de droogkast want hierdoor kan de anti-sliplaag verslijten. Controleer voor de zekerheid even het waslabel om te zien wat de beste manier van wassen en drogen is voor jouw badmat. 

badmat wassen hoeveel graden

Wat als de badmat niet in de wasmachine mag? 

Ligt er in jouw badkamer een mat die niet in de wasmachine mag? Dan kan je je badmat laten weken in een badje met Biotex. Daarna kan je eroverheen gaan met een schuursponsje en allesreiniger. Indien er schimmels op de mat zitten, kan je deze verwijderen met een oplossing van water en chloor. Wrijf hiermee met een schuursponsje over de mat en spoel deze tenslotte na met water. Deze manier van schoonmaken vergt iets meer werk, maar daarna is je badmat weer helemaal fris en schoon. 

Hoe vaak badmat vervangen?

Het is een goed idee om je badmat eens in de twee jaar te vervangen en een nieuw exemplaar aan te schaffen. Na twee jaar is een badmat zijn functionaliteit toch wat verloren. Daarnaast kan iets nieuws en fris onder je voeten zeker geen kwaad. Denk er ook eens over na om meteen twee badmatten te kopen. Doordat je de mat aan de lucht moet laten drogen en dit wat tijd in beslag neemt, is het erg handig om een tweede exemplaar in huis te hebben dat je in tussentijd kan gebruiken. 

Hier kan je badmatten kopen die lekker zacht zijn en er ook nog eens leuk uitzien in je badkamer. Zo kan je te allen tijde genieten van een zachte ondergrond wanneer je uit de douche of het bad stapt!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Deze fouten maak jij stiekem ook bij het wassen

HuishoudenHuishouden