5 manieren om kurk in huis te gebruiken

Geplaatst door

Kurk is een milieuvriendelijk materiaal. Het is dan ook niet zo vreemd dat kurk in huis ontzettend populair is. In deze tijd probeert iedereen toch wat meer aandacht te besteden aan het milieu en duurzaamheid. De spullen die je in huis gebruikt, spelen daarbij ook een belangrijke rol. Als je nieuwe meubels of accessoires aanschaft, kijk dan ook zeker eens naar de mogelijkheden die kurk je kunnen bieden. Om je alvast te inspireren, deel ik hieronder vijf manieren om kurk in je interieur te gebruiken.

kurk in huis

1. Kurk in huis: een kurkvloer

Kurk is ideaal als vloerbedekking. Een dunne laag kurk kan perfect op een gladde ondervloer gelijmd worden. Daarna kan de kurklaag gelakt worden zodat de vloer beschermd is tegen vuil, vocht en slijtage. Er bestaan ook kant-en-klare gelakte kurkpanelen die je op dezelfde manier legt als een laminaatvloer. Bovendien kan kurk ook voorzien worden van een hout- of steenpatroon. Zo kan je genieten van de voordelen van kurk, maar heb je het uiterlijk van hout of steen.

kurkvloer

2. Kurk in je interieur: kurkbehang

Kurk kan niet alleen op de vloer gebruikt worden, maar ook op de muur. Dit materiaal kan in allerlei vormen op de muur toegepast worden. Er bestaat bijvoorbeeld kurk op de rol waarbij een laag geperste kurk op behangpapier is aangebracht. Maar je kunt ook gebruikmaken van kurk wandpanelen in diverse kleuren en patronen. Met een kurkbehang haal je de natuur in huis en creëer je een warme en gezellige sfeer.

Vind je een volledige muur met kurkbehang iets teveel van het goede? Dan kan je kurk ook subtiel op de muur verwerken, zoals op onderstaand voorbeeld. 

kurkbehang

3. Meubels uit kurk

Er worden ook steeds meer meubels van kurk gemaakt. Denk aan krukken, poefs, lampenkappen en tafelbladen. Kurk meubels zijn heel mooi te combineren met andere natuurlijke materialen zoals hout, rotan en riet. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld. Dit is toch een prachtig plaatje? Zeker met de groene planten erbij!

kurk meubels

4. Placemats of onderzetters

Kurk is een uitstekend isolatiemateriaal. Om die reden is kurk zeer geschikt om placemats of onderleggers van te maken. Daarnaast ziet een kurk placemat er heel decoratief uit. Dit item draagt dan ook zeker bij aan een mooi gedekte tafel. En als je ook nog een mooie vaas met bloemen op tafel zet, dan maak je van de tafel een prachtige blikvanger!

kurk placemat

5. Kurk prikbord

Een prikbord in huis is onmisbaar als je een druk (gezins)leven hebt. Dit zachte bord van kurk is ideaal om in te prikken met pinnen of punaises. Door alle belangrijke to do’s en memo’s op het prikbord te prikken, creëer je een handig overzicht en zal je een stuk minder vergeten. Daarnaast is een prikbord ontzettend leuk om mooie foto’s of inspirerende quotes op te pinnen. Tegenwoordig vind je prikborden in allerlei vormen, met of zonder lijst, waardoor er sowieso eentje bij je persoonlijke smaak en interieur past. 

prikbord kurk

Hou jij van kurk in je interieur? Heb jij veel kurk in huis?

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 3 tips om natuurlijke materialen en elementen in je interieur te verwerken