VeggieChallenge in maart: doe jij ook mee?

Geplaatst door

Persbericht – Belgen zijn meer dan ooit klaar voor de VeggieChallenge in maart. Uit onderzoek van iVOX in opdracht van EVA vzw blijkt dat 1 op 3 Belgen minstens wekelijks vegetarisch eet en 4 op 10 vleeseters wil in de toekomst minder vlees eten. Met de VeggieChallenge, die op 1 maart van start gaat, speelt EVA vzw hierop in. Samen met hoofdpartners Colruyt Group en Garden Gourmet wil EVA minstens 50.000 Belgen inspireren om een maand (meer) veggie of vegan te eten. Al meer dan 5.000 Belgen schreven zich in. Doe jij ook mee?

veggie challenge

Vleesconsumptie in België blijft verder dalen

In de voorbije 3 maanden werden twee evenwaardige studies uitgevoerd naar de eetgewoonten van de Belgen in opdracht van EVA vzw (iVOX) en Garden Gourmet (Vleesvervangersmonitor).

Daaruit blijkt bij iVOX dat het aantal Belgen dat dagelijks vlees of vis eet, blijft dalen. Slechts 68% van de Belgen noemt zich nog omnivoor. Het percentage (bijna-)vegetariërs en veganisten blijft nog klein, maar stijgt wel significant ten opzichte van 2020, van 5% naar 8%. Ook het aantal flexitariërs groeit: 28% van de Belgen eet minstens 3 dagen per week vegetarisch. In 2020 was dat 25%. Nog meer goed nieuws: 4 op de 10 vleeseters wil in de toekomst minder vlees eten.

In de Vleesvervangersmonitor gaf 36% van de respondenten aan dat ze in 2021 minder vlees zijn gaan eten of eten ondertussen volledig plantaardig. Vooral vrouwen en jongeren kiezen het vaakst voor vegetarisch. Bij de Belgen jonger dan 35 jaar is 13% vegetariër en 47% flexitarier en eet nog maar 39 % elke dag vlees en vis. Twee derde van de flexitariërs sluit niet uit een volledig vleesvrij eetpatroon te overwegen. Duurzaamheid (41%) en gezondheid (40%) zijn voor de Belgen de belangrijkste redenen om soms geen vlees te eten.

VeggieChallenge maakt het makkelijk

De Belgen zijn meer dan ooit klaar om vaker veggie te eten tijden de VeggieChallenge in maart. Iedereen die zich gratis inschrijft op www.veggiechallenge.be krijgt hiervoor de nodige ondersteuning, met weekmenu’s, gezondheidsinfo en producttips. En er zijn ook verschillende wedstrijden waarbij lekkers valt te winnen!

De VeggieChallenge kan ook op de steun van verschillende ambassadeurs rekenen, zoals chef Wim Ballieu. Hij zorgt, in samenwerking met Garden Gourmet, voor een extra veggie aanbod in zijn restaurants (Balls&Glory), zo wil hij iedereen ook tonen hoe lekker en eenvoudig het kan zijn. “Plantaardig eten zou geen challenge mogen zijn. Het is onze taak als chefs om te bewijzen en te inspireren hoe lekker het is om enkele dagen in de week geen vlees te eten.”

En voormalig zwemster Fanny Lecluyse kan iedereen aanraden om mee te doen: “Als ex-topsporter kan ik zeggen dat plantaardig eten en topsport perfect samen gaan. Toen ik meer plantaardig begon te eten, ondervond ik alleen maar positieve effecten. Ik voelde me beter in mijn vel en kon trainingen beter afwerken.”

Partners van de VeggieChallenge

Net als vorig jaar scharen Garden Gourmet en Colruyt Group zich als hoofdpartners achter de campagne. Voor Garden Gourmet is het het derde jaar op rij. Arthur Duquesne, business manager Garden Gourmet: “We willen vooral een enthousiasme en optimisme creëren om meer duurzaam te gaan eten. Het gaat ons om de bewustwording, ervoor zorgen dat consumenten weten dat ze een steentje kunnen bijdragen aan een betere planeet door meer plantaardig te gaan eten.” Garden Gourmet wil mensen helpen met die inspiratie en variatie door een ruim aanbod aan vlees- en sinds recent ook visvervangers aan te bieden. Uit de Vleesvervangersmonitor blijkt dat reeds bijna de helft van de respondenten (46%) ten minstens maandelijks vleesvervangers eet.

Over de VeggieChallenge 2022

 • VeggieChallenge van EVA vzw start op 1 maart. Meer dan 5.000 mensen schreven zich al in.
 • Inschrijven kan gratis op www.veggiechallenge.be. Je kan kiezen voor flexi, veggie of vegan.
 • Wim Ballieu, Tijmen Govaerts, Kato Callebaut, Elisabeth Van Lierop en Fanny Lecluyse zijn VeggieChallenge-ambassadeurs.
 • 13 steden en gemeenten: Leuven, Oostende, Gent, Hasselt, Genk, Mechelen, Kortrijk, Brugge, Deinze, Sint-Gillis, Elsene, Sint-Agatha-Berchem en Jette roepen hun inwoners op om mee te doen.
 • VeggieChallenge@work: Colruyt Group, Nestlé, VITO, BNP Paribas, De Triangel, Actiris, Cultuurcentrum Diest, EESC en az Sint-Blasius roepen hun werknemers op om mee te doen.
 • Bij Foodbag kan je de hele maand maart veggie gerechten bestellen
 • Als 50.000 Belgen meedoen besparen we: 950.000 kg CO2 1.450.000.000 liter water 100.000 dierenlevens.
 • Hoofdpartners zijn Garden Gourmet en Colruyt Group De Morgen serveert als mediapartner extra vegetarisch leesvoer in maart.

veggie challenge 2022

Ik doe mee!

Ik eet graag vlees en ik zou het niet kunnen missen in mijn leven. Echter eet ik minstens één keer per week vegetarisch. Dan vervang ik bijvoorbeeld een stuk vlees door een groenteburger. Vlees is niet iedere dag een must voor mij en ik vind vegetarisch eten ook gewoon lekker. Daarom vind ik de VeggieChallenge een superleuk initiatief waar ik graag aan wil deelnemen. In maart ga ik proberen om nog vaker vegetarisch eten op het menu te zetten en om nieuwe gerechten uit te proberen. Want geef toe, de gerechten op bovenstaande foto’s zien er toch ontzettend lekker uit?! 

Eet jij soms vegetarisch en/of zou je graag minder vlees willen eten? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

2 reacties

 1. Ik probeer wel minder vlees te eten maar helemaal vegetarisch worden gaat niet lukken, en zeker niet vegan.
  Ik moet gluten- en melkvrij eten dus dat sluit al veel dingen uit van de vervangproducten, daar zitten heel vaak gluten in.
  Ook met de tekorten die ik heb van B12 en magnesium lijkt het me geen goed plan om voedingsmiddelen te gaan schrappen.

  (dat vind ik soms een beetje ergerlijk, dat vegan wordt voorgesteld als het ideale dieet, maar er vaak niet bij verteld wordt dat B12 enkel in dierlijke producten zit, dus dat je supplementen moet nemen en dan toch nog meer risico loopt op een tekort. En je wil dus echt geen B12 tekort… )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *