DIY: Zelf wasmiddel maken met Sunlight zeep

Geplaatst door

Zelf wasmiddel maken met Sunlight zeep klinkt als een behoorlijke klus. Het lijkt ook een beetje raar, want je bent het tegenwoordig gewend om wasmiddel gemakkelijk en snel in de supermarkt te kopen. Maar eigenlijk valt het best mee om zelf wasmiddel te maken. Eenmaal je het hebt gedaan, wil je waarschijnlijk niets anders meer. Bovendien kost het je bijna niets, krijg je er heerlijk frisse en schone was voor in de plaats én draag je op die manier jouw steentje bij aan het milieu. Wat wil je nog meer? Er zijn tal van recepten waarmee je zelf wasmiddel kunt maken. Mijn favoriete recept is zelf wasmiddel maken met Sunlight zeep en dat deel ik dan ook graag met jullie!

zelf wasmiddel maken met sunlight zeep

Zelf wasmiddel maken met Sunlight zeep: wat heb je nodig?

  • 40 gram Sunlight zeep (o.a. te koop bij de drogist of supermarkt)
  • 40 gram huishoudsoda
  • een beetje schoonmaakazijn
  • 2,5 liter water

Zo ga je te werk

1) Neem een emmer en rasp de Sunlight zeep. Voeg daarna het water, de huishoudsoda en een scheutje schoonmaakazijn toe en meng het geheel. Dit is de basis van het zelfgemaakte wasmiddel.

2) Doe het wasmiddel in een wasbol en leg het in de wasmachine tussen de vieze was. In plaats van wasverzachter kan je in het reservoir voor de wasverzachter een beetje schoonmaakazijn gieten. Azijn ontkalkt de wasmachine én het is goed voor je portemonnee want het is veel goedkoper dan wasverzachter. Hier vind je nog meer voordelen van azijn als wasverzachter. Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor een zure azijngeur want deze verdwijnt zodra je kleren droog zijn.

zelf wasmiddel maken

Waarom zelf wasmiddel maken?

Als je zelf wasmiddel maakt, dan ben je maar een paar euro kwijt voor alle ingrediënten. Voor twee blokken Sunlight zeep betaal je iets meer dan een euro. Voor een kilo huishoudsoda betaal je vaak nog geen euro en een liter schoonmaakazijn heb je al voor 50 cent. De kosten van 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel zijn ongeveer 20 cent (zonder water). Als je dit vergelijkt met de wasmiddelen in de supermarkt, kan je flink wat geld besparen. Bovendien draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu. En die heerlijke Sunlight geur? Die is natuurlijk mooi meegenomen!

Met Sunlight zeep kan je zelf wasmiddel maken voor de gekleurde was, donkere was en witte was. 

Is zelfgemaakt wasmiddel slecht voor wasmachine?

Zelf wasmiddel maken is niet slecht voor je wasmachine, maar het is wel belangrijk dat je een RVS wastrommel hebt. Anders zou de soda het aluminium kunnen oplossen. Gelukkig beschikken de meeste moderne wasmachines over RVS wastrommels. Maar controleer voor de zekerheid toch even de (online) handleiding van je wasmachine om te zien wat voor wastrommel je precies hebt. Tenslotte hoef je nog maar één ding te doen: wasjes draaien!

zelf wasmiddel maken slecht voor wasmachine

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Altijd sokken kwijt in wasmachine? Niet met deze tips!

2 reacties

  1. Hoi Vanessa, hoeveel gebruik je van dit zelfgemaakte wasmiddel per wasbeurt?

    1. Hey Karin. De hoeveelheid weet ik niet exact meer. Het is al 2 jaar geleden dat ik dit wasmiddel heb gebruikt. Sorry!

Reacties zijn gesloten.