Welke groenten zijn makkelijk te kweken in je tuin?

Geplaatst door

Wil je graag een moestuin aanleggen, maar heb je geen idee welke groenten je moet kweken? In deze blogpost deel ik zes makkelijke groenten om te kweken in je tuin. Groenten kweken in je eigen tuin is heus niet zo moeilijk. Een beetje ruimte en genoeg water is alles wat verse groenten nodig hebben. Het enige waar je nog op moet letten is de juiste oogsttijd, maar ook daar vertel ik je meer over in dit artikel. 

welke groenten zijn makkelijk te kweken

1. Courgette kweken in tuin

Welke groenten zijn makkelijk te kweken? Courgettes! Je kunt courgettes zaaien van eind april tot eind mei. Vanaf half mei mogen ze in de volle grond. Deze groenten hebben ongeveer een vierkante meter nodig per plant. Je teelt ze het beste op een windvrije plek in de zon. Duw de zaadjes 1,5 tot 2 centimeter schuin de grond in en geef ze in het begin niet te veel water. Na twee weken mag je ze wél veel water geven zodat ze kunnen groeien. Na het zaaien kan je na ongeveer zes weken al voor het eerst oogsten. Dan is de courgette zo’n 15 tot 20 centimeter lang.

2. Komkommer kweken in tuin

Ze lijken een beetje op courgettes en ze groeien net zo makkelijk: komkommers. Hoe komkommer kweken in tuin? Je mag pas komkommers zaaien na half april, want ze groeien heel erg snel. Je moet ze wel in huis voorzaaien in potten van ongeveer tien centimeter. Dit omdat komkommers niet tegen de kou kunnen én omdat muizen deze zaden heel lekker vinden. Plant het zaadje zo’n 1,5 centimeter diep en geef de komkommer planten niet te veel water. Na vijf dagen zal het eerste groen reeds tevoorschijn komen. Is het warmer dan 15 graden? Dan mag je de komkommer naar buiten verhuizen.

3. Pompoen kweken

Hou je van pompoensoep? Dan is het wellicht een leuk idee om pompoenen te kweken in je tuin. Vanaf mei kan je pompoenzaad planten in je moestuin. Je kunt ze laten kruipen of klimmen, afhankelijk van hoe groot je moestuin is. Breng een dikke laag mulch aan tussen de planten om onkruid en verdamping te voorkomen. Vanaf september kan je van je eerste oogst genieten, net voordat in oktober de pompoenmaand begint.

pompoen kweken

4. Sla kweken

Met het kweken van sla kan je al vroeger beginnen, namelijk al in maart. Daarnaast heb je tijd tot oktober om dit te doen, op voorwaarde dat het weer een beetje meezit. Een handige tip is om niet te veel in een keer te zaaien. Iedere week of om de twee weken bijzaaien is perfect. Op die manier voorkom je een te grote oogst. Bedek de zaadjes ook niet helemaal onder aarde want ze hebben licht nodig om te kiemen. 

5. Tomaten kweken

Tomaten zaaien is mogelijk vanaf maart tot april. Als je tomaten wilt kweken, heb je wel een serre of kas nodig, bij voorkeur op een lichte en warme plek. Water op de bladeren moet absoluut vermeden worden. Bind je tomaten los onder iedere tros of elke 20 centimeter aan met clips of bindbuis.

6. Wortelen kweken

Tenslotte kan je ook makkelijk wortelen kweken in je tuin. Je kunt dit al doen vanaf begin maart. Zodra de grond voldoende is opgewarmd, kan je wortelen zaaien in rijtjes. Handig om te weten is dat ze traag kiemen. Daarom is het een goed idee om een naamkaartje te zetten zodat je niet vergeet waar je ze weer had geplant. Van mei tot januari kan je van je eigen gekweekte wortelen smullen!

hoe groente kweken

Dit zijn een aantal makkelijke groenten om te kweken in je tuin. Zoals je kunt lezen, kan je ten vroegste in maart beginnen met zaaien van deze groenten. Wat je nu wél al kunt doen is zaden kopen. Zodra het lentezonnetje begint te schijnen, kan je meteen beginnen met kweken en staat groentezaden kopen niet meer op je to do-lijstje!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Vorig jaar hadden wij veel pompoenen in de tuin. De buren hadden gezaaid en ze lagen allemaal bij ons. Ik denk dat wij dat volgend jaar ook eens zelf gaan zaaien want een pompoensoepje smaakt altijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *