Drie manieren om je kinderen te doen wennen aan routines

Geplaatst door

Routines zijn belangrijk voor jonge kinderen, en zeker voor peuters. Zeker na dit bizarre jaar, is het extra belangrijk om terug goede routines te maken met je kinderen. Lukt dit ook niet even makkelijk? Geen nood, ik geef jou graag drie tips hoe je je kinderen laat wennen aan routines en hoe je ze ook echt volhoudt.

routines kinderen

Waarom is een routine belangrijk?

Hele jonge kinderen die nog niet naar school gaan of vaste routine hebben, hebben een routine nodig om voeling te krijgen met de tijd. Ochtend en avond zijn nog abstracte ideeën waar een jong kind niet mee vertrouwd is. Kleine routines zoals bedtijd, een momentje om buiten te zitten en een minuutje knuffelen stimuleert bij je kind tijdsbesef. Ook zorgen routines voor duidelijke verwachtingen voor je kind: als opruimen, etenstijd en bedtijd deel zijn van een routine, is dit niet steeds opnieuw een verrassing. Zo kan je kind zich hier mentaal al op voorbereiden en vermijd je zo van die eindeloze discussies.

En misschien wel het belangrijkste: een routine geeft je kind een gevoel van zelfstandigheid en vertrouwen. Nadat je een routine samen hebt uitgezet, kan je kind hier zelf mee verder en stimuleer je zijn of haar zelfstandigheid en ondernemerschap.

Hoe bouw je een routine?

De belangrijkste tip? Wees geduldig. Verwacht niet dat je op enkele dagen een routine klaar hebt, maar probeer elke dag opnieuw. Zie een routine ook niet als een opdracht voor je kind, maar als deel van het samenzijn. Maak dus tijd voor momenten waar je naar je kind luistert, samen aandachtig speelt of iets doet waar hij/zij enorm van geniet. Laat je kind niet meteen aan de slag gaan met de moeilijkste huishoudartikelen, maar je kan ze wel betrekken bij het ontbijt, pannenkoeken bakken, de tafel afruimen of de afwas.

Organiseer het goed

Zorg ook dat je de juiste spullen hebt voor een routine. Wil je graag een opruimmoment, maar heb je niets om speelgoed en knuffels makkelijk in op te bergen? Kies dan voor houten bakken of opbergsystemen die passen binnen jouw woondecoratie om speelgoed in weg te stoppen. Zorg ook dat je laddertjes en niet breekbaar servies hebt zodat de kinderen mee kunnen helpen bij het eten of afruimen van de tafel bijvoorbeeld.

Om een routine in te bouwen, zorg je ook best voor wat visuele middelen zoals kaartjes waarop de routine wordt afgebeeld: een zonnetje om op te staan, een cornflakes kom voor een ontbijt, een rugzakje voor naar school te gaan etc. Hang deze omhoog in je keuken en zo kan je kind elke keer opnieuw volgen wat er die dag zal gebeuren.

Samen genieten

Een routine draait niet enkel om vaste momenten zodat de dag is ingedeeld. Nee, het gaat ook over speciale en innige momenten die je met je gezin deelt: denk maar aan popcorn maken, een verhaaltje lezen, een zondagse film opzetten of in het park gaan ravotten. Zo zie je dat plezier en flexibiliteit zeker ook hoort binnen een routine. Het draait niet om een vastgeroest patroon, maar om veiligheid en geborgenheid. Alleen op deze manier houd je een routine vol en geniet je er ook echt van!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx