1 jaar zelfstandige: hoe bevalt het?

Geplaatst door

Exact een jaar geleden heb ik van mijn hobby bloggen mijn beroep gemaakt. Op 1 april 2020 ben ik zelfstandige geworden en werd Vanessablogt mijn bedrijf. Inmiddels zijn we dus een jaar verder en in deze blogpost vertel ik jullie graag hoe het tot nu is gegaan. Ben ik nog steeds blij met mijn keuze? Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandig zijn? Je leest het hieronder!

vanessa blogt zelfstandige

Zelfstandig copywriter / blogger

Naast de blogposts die ik schrijf voor Vanessablogt.be, schrijf ik ook artikels voor diverse online marketing bureaus. Jullie merken daar niets van, maar daar besteed ik eigenlijk de meeste tijd aan. Ik werk van maandag tot vrijdag en probeer zoveel mogelijk te werken terwijl Lara op school is. Zo kan ik ook veel met haar bezig zijn als ze thuis is. Ik vind dit een leuke combinatie en Lara vindt het natuurlijk ook leuk dat mama haar elke dag komt halen aan school.

Soms gebeurt het wel eens dat ik ’s avonds of in het weekend werk, maar dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Als blogger en copywriter heb ik altijd werk en kan ik dus blijven doorgaan. Ik vind het dan ook belangrijk om mijn werkweek af te kunnen sluiten zodat ik in het weekend vrij ben. Natuurlijk check ik wel eens mijn mailbox of doe ik al wat kleine voorbereidingen op mijn iPhone voor de komende week, maar dat is zeker niet te vergelijken met het werk dat ik doordeweeks doe. Intussen heb ik een goed werkschema gevonden en dat is heel fijn!

zelfstandig copywriter

De nadelen van zelfstandige zijn

Sinds september gaat Lara naar de eerste kleuterklas, maar van een normaal schooljaar is jammer genoeg geen sprake. Door corona is de school al meerdere keren dicht geweest (zoals deze week). Daarnaast is Lara al veel ziek geweest sinds ze naar de kleuterklas gaat. Op die momenten is ze natuurlijk thuis en moet ze opgevangen worden. Dat betekent dat ik minder kan werken dan normaal. En minder werken betekent ook minder inkomen. Dit is één van de grootste nadelen van zelfstandig zijn: als je niet werkt, verdien je ook niets. Als werknemer loopt je loon gewoon verder als je afwezig of ziek bent, maar dat is bij mij niet het geval. 

De ene maand verdien ik meer dan de andere maand, de ene keer heb ik meer opdrachten dan de andere keer. Dat is normaal als zelfstandig copywriter. Ik ben het inmiddels zo gewend en heb er geen probleem mee. Ik weet dat mijn inkomen variabel is en ik hou daar rekening mee door bijvoorbeeld in een ‘goede’ maand meer geld opzij te zetten. Het helpt natuurlijk ook dat Glenn een fulltime job als werknemer heeft en dat hij wél iedere maand hetzelfde loon ontvangt. Hierdoor hoeven we ons niet snel zorgen te maken. Ik kan me voorstellen dat als je bijvoorbeeld single bent, het niet zo evident is als je een variabel inkomen hebt. 

Nog een nadeel aan zelfstandige zijn is de administratie en boekhouding die erbij komt kijken. Dat is heel wat! Ik heb ervoor gekozen om mijn administratie en boekhouding door een extern bedrijf te laten doen: Tentoo. Dat is natuurlijk niet gratis, maar ik heb het ervoor over. Op het einde van de maand hoef ik alleen mijn opdrachten door te geven (o.a. factuurgegevens van klanten en mijn tarieven) en Tentoo doet de rest. Zij sturen de facturen naar klanten en zetten ook de nodige stappen als een klant bijvoorbeeld niet tijdig betaald. Ook over de kosten die ik als zelfstandige heb (zoals sociale bijdrage) hoef ik me geen zorgen te maken want Tentoo regelt alles. Dat vind ik echt heel fijn!

leuke notitieboekjes

De voordelen van zelfstandige zijn

Gelukkig heeft zelfstandig zijn ook veel voordelen. Zo ben ik mijn eigen baas en die vrijheid vind ik fantastisch. Als introvert vind ik het heerlijk om alleen te zijn en in alle rust te kunnen werken. Daarnaast vind ik het heel leuk dat ik mijn ideeën in mijn eentje kan uitwerken. Andere mensen zouden misschien gek worden zonder collega’s, maar ik vind het geweldig. Klinkt heel asociaal, maar toch is het zo, haha! Ook de flexibiliteit als zelfstandige is heel leuk omdat ik zelf mijn werktijden kan bepalen. Zoals ik hierboven al zei, is dit erg handig i.v.m. Lara, maar ook voor mezelf is die flexibiliteit een heel groot voordeel.

Wie mij al langer volgt, weet dat ik al jaren CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) en fibromyalgie heb. Door de vermoeidheid en pijn waar ik iedere dag mee struggle, is het heel moeilijk om voor een werkgever te werken die verwacht dat ik elke dag van x uur tot x uur werk. Dat is niet haalbaar voor mij. Want zelfstandig zijn of niet, ik heb nog steeds dagen dat ik me uitgeput voel en veel pijn heb. Het is niet alsof de chronische vermoeidheid en pijn verdwenen zijn omdat ik nu werk. Maar aangezien ik mijn eigen baas ben, hoef ik geen verantwoording af te leggen en bepaal ik mijn werktijden gewoon zelf. Als ik een slechte dag heb, dan doe ik het rustiger aan en verschuif ik bepaalde opdrachten eventueel naar een ander moment. Dat is iets wat ik als werknemer niet kan. Ook voor mijn gezondheid is zelfstandig zijn dus een groot voordeel. 

Zelfstandige zijn: het brengt voor- en nadelen met zich mee. Voor mij nemen de voordelen de bovenhand. De vrijheid en flexibiliteit maken van mij een gelukkig mens. Bovendien is het voor mijn gezondheid ook een heel goede keuze. Ik ben nog steeds superblij dat ik deze stap heb gezet en ik kijk ernaar uit om nog lang door te gaan met schrijven. Hopelijk zijn we corona snel de baas zodat het normale werkritme weer terugkomt, maar ondertussen maak ik er gewoon het beste van!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *