Producten reviewen: hoe bepaal ik waarover ik schrijf?

Geplaatst door

Onlangs kreeg ik een interessante vraag van een lezeres, namelijk hoe ik bepaal over welke producten ik een review schrijf op Vanessablogt.be. Ook vroeg ze zich af of ik producten krijg toegestuurd om te testen. Omdat dit wellicht vragen zijn waar andere lezers ook benieuwd naar zijn, leek het me een leuk idee om hier een blogpost over te schrijven. Bij deze!

producten reviewen

Perspakketjes: vroeger en nu

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik krijg weinig perspakketjes toegestuurd. Tijdens mijn eerste blogjaren kreeg ik veel meer pakketjes toegestuurd. Waarom nu dan minder? Dit heeft twee redenen.

De eerste reden is dat ik vroeger bijna alleen over beauty schreef en mijn blog toen veel interessanter was voor PR bureaus die (nieuwe) beautyproducten wilden promoten. Inmiddels ben ik met mijn blog een andere kant op gegaan en is het nu een lifestyle blog geworden. Ik schrijf nog steeds over beauty, maar bijvoorbeeld ook over wonen en interieur. De afgelopen jaren ben ik als mens veranderd en daardoor zijn mijn interesses ook veranderd. Ik vind het nog altijd leuk om beauty reviews te delen, maar ook om bijvoorbeeld tips en inspiratie over het huishouden te delen. Mijn blog is dus veel breder geworden qua onderwerpen. Ik ben hier heel blij mee, maar voor PR bureaus is dit minder interessant. Zij focussen zich liever op niche blogs, blogs met één specifiek onderwerp.

Een tweede reden is dat ik niet meer actief ben op social media en dat is voor veel PR bureaus een nadeel. Vroeger had ik Twitter en Instagram voor mijn blog, maar op een bepaald moment heb ik deze kanalen verwijderd. Ik werd er gewoon niet meer gelukkig van. Achter een scherm kunnen mensen heel hard zijn voor elkaar en ik wou dit liever niet meer zien, net als de online jaloezie trouwens. In december vorig jaar heb ik een Facebook pagina gemaakt voor lezers die me toch graag via een social media kanaal volgen, en dat is genoeg voor mij. Voor de bezoekersaantallen op mijn blog maakt dit niet zoveel uit, want de meeste lezers blijven rechtstreeks naar mijn blog komen, via Bloglovin en via Google.

product reviewen

Vind ik het erg?

Nee, ik vind het niet erg dat ik weinig perspakketjes krijg. Vroeger kreeg ik veel pakketjes toegestuurd met producten waar ik niets mee kon doen. Ik ontving dan bijvoorbeeld een foundation in een veel te donkere kleur of een dagcrème voor de gevoelige huid, terwijl ik geen gevoelige huid heb. PR bureaus stuurden deze producten automatisch op met de verwachting dat ik er iets zou over schrijven, zonder naar mij als persoon te kijken. Op de duur had ik steeds meer producten die ik dan aan familie of vriendinnen gaf, omdat ik er zelf niets mee kon doen. Dat was voor mij een punt dat het niet meer hoefde. Ik koop veel liever zélf producten die ik vervolgens review op mijn blog. Producten waar ik heel benieuwd naar ben en die ik daadwerkelijk gebruik in mijn dagelijks leven. Daar word ik blij van!

Over deze producten schrijf ik een review

Sinds ik zelfstandige ben, gaat het meestal zo: iedere maand heb ik een bepaald budget waarmee ik producten koop om te reviewen. Aangezien ik de producten zelf kies, zijn het producten waar ik nieuwsgierig naar ben en die ik ook na het plaatsen van de review blijf gebruiken. Het is dus niet zo dat ik producten review en ze daarna op de bovenste lade in de kast zet. Tenzij het een slechte review is natuurlijk, daar ben ik trouwens altijd eerlijk over.

Op mijn blog deel ik reviews over nieuwe producten, die ik onder andere zie in reclamefoldertjes en webshops. Maar soms schrijf ik ook reviews over iets oudere producten, omdat ik daar nieuwsgierig naar ben en het me interessant lijkt om dit te delen met jullie. Als ik producten ontvang om te reviewen, dan vermeld ik dit in de inleiding van het artikel. Echter schrijf ik op dit moment alleen nog reviews over producten die bij mij en mijn blog passen. 

product review
Zo, nu hebben jullie een idee over hoe het er achter de schermen aan toe gaat i.v.m. product reviews. Mochten jullie nog andere vragen hebben over bloggen, laat het dan gerust weten. Wie weet schrijf ik daar binnenkort nog een artikel over. Na al die jaren merk ik dat bloggen toch nog steeds een vak apart is en weinig mensen weten wat dit precies inhoudt. Het lijkt me dus heel fijn om hier meer over te delen met jullie!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx