Vetplantjes verzorgen: 4 fouten die je misschien maakt

Geplaatst door

Vetplantjes verzorgen – Je vetplant verliest bladeren of ze worden langzaam bruin? Of misschien is je vetplantje al zo goed als dood? Vetplantjes hebben niet veel verzorging nodig, maar ze zijn wel gevoelig aan een aantal zaken. In deze blogpost zet ik vier veelgemaakte fouten op een rijtje zodat jij lang van je mooie vetplantjes kunt genieten!

vetplantjes verzorgen

1. Vetplantjes verzorgen: niet genoeg zonlicht

Hoe verzorg je een vetplant? Dat begint bij veel licht. Vetplantjes zijn er namelijk dol op! Op de plekken waar ze natuurlijk groeien, staan ze tot wel twaalf uur per dag in de volle zon. Vetplantjes buiten hebben gelukkig licht genoeg, maar binnenshuis kan het wel eens voor problemen zorgen. Je zet vetplanten het best op een vensterbank bij het raam, liefst op een plek waar veel zonlicht naar binnenkomt. Indien dit niet mogelijk is, zet je ze op een andere plek met zoveel mogelijk licht.

Heb je een donkere kamer of is er geen direct (zon)licht in huis? Dan zullen je vetplanten het moeilijk krijgen om te overleven. Ze roepen om hulp als ze hoog groeien of lange stengels maken richting het licht. Als je weinig licht in huis hebt, is het wellicht een goed idee om voor kunst vetplanten te kiezen. Kunst vetplantjes hebben geen licht en water nodig, en ze zien er vrijwel hetzelfde uit als de echte exemplaren. Een leuk alternatief, toch?

vetplanten verzorgen

2. Vetplanten verzorgen: teveel of te weinig water

In de woestijn of op andere plekken waar vetplanten normaal groeien, krijgen ze dikwijls water tijdens enorme regenbuien. Als ze in een pot in huis staan, dan vinden ze het prettig als ze op dezelfde manier water krijgen. Dit kan je eenvoudig doen door de hele binnenpot in water onder te dompelen. Daarna laat je de pot goed uitdruppen. Zorg ervoor dat de vetplanten niet in een plasje of laagje water blijven staan. Vervolgens laat je de grond helemaal uitdrogen gedurende zeven à tien dagen, voordat je ze weer een beetje water geeft.

Eén van de meest voorkomende fouten met vetplanten is dat ze teveel water krijgen en dat er water blijft staan bij de wortels in de pot. Maar ook als de vetplanten te weinig water krijgen, gaat het mis. Als je twijfelt over het vetplantje water geven, dan ga je beter voor wat minder water dan teveel. In de zomer hebben vetplantjes wel iets meer water nodig, bij voorkeur één keer per week. In de winter is het prima om ze eens per twee weken water te geven. 

verzorging vetplanten

3. De vetplantjes staan in gewone potgrond

Voor gewone kamerplanten zoals de Varens is het prima als ze in gewone potgrond staan van de supermarkt of het tuincentrum. Maar aangezien vetplanten uit een totaal ander klimaat komen met arme grond die goed water afvoert, werkt gewone potgrond niet voor hen. Koop daarom een zakje speciale potgrond voor vetplanten of cactussen. Of mix zelf gewone potgrond met een mengeling van perliet of puimsteen en zand. Zorg er ook voor dat het water onderaan de pot goed wegloopt en dat de vetplant niet in plasje blijft staan met zijn wortels. Een laagje steentjes of grind onderaan de pot is daar ideaal voor!

vetplantje water geven

4. Meerdere vetplantjes in een kleine pot

Als je vetplanten in de winkel koopt, dan zie je vaak drie of zelfs vier vetplantjes in een kleine pot. Dit ziet er heel mooi uit, maar vetplanten vinden het niet leuk om zo dicht bij elkaar in een pot te staan. Deze plantjes hebben dan wel weinig water nodig, maar een beetje ruimte is essentieel voor hen.

Dit is trouwens ook beter voor de luchtstroom rond de plantjes. Er treedt namelijk sneller schimmel en rottigheid op in een kleine pot waar veel planten tegen elkaar staan. Geef je vetplanten dus hun eigen plekje! Heb je een potje met meerdere vetplantjes? Zet ze dan over in een grotere pot, of haal er één of twee uit die je in een eigen potje plaatst.

hoe verzorg je een vetplant

Zo, dit zijn vier veelgemaakte fouten bij vetplantjes verzorgen. De verzorging vetplanten lijkt misschien heel wat, maar eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Vooral veel zonlicht, minder water en de juiste potgrond zijn heel belangrijk. Als je de vetplanten ook nog hun eigen potje geeft, dan is de kans groot dat ze lang zullen leven!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx