Een minimalistische keuken inrichten: zo doe je dat!

Geplaatst door

Het is een echte trend tegenwoordig: minimaliseren in je woning. Dat is niet zo vreemd want een minimalistisch interieur zorgt voor rust, ruimte en orde. Vaak wordt de woonkamer en slaapkamer als eerste aangepakt, maar heb je al eens gedacht aan het inrichten van een minimalistische keuken? Aangezien je heel wat uurtjes doorbrengt in de keuken, is het wellicht fijn om ook in deze ruimte te minimaliseren. Hoe je dat precies aanpakt? Ik help je graag een handje op weg met onderstaande tips!

minimalistische keuken

1. Basiskleuren in een minimalistische keuken

Een minimalistisch interieur begint bij het gebruik van de juiste kleuren. Wit is ongetwijfeld een veelgebruikte uitvoering. Een volledig witte keuken, bij voorkeur uitgevoerd in hoogglans, straalt schoonheid en rust uit. Heb je een kleine keuken? Dan laat wit de ruimte optisch groter lijken. Mooi meegenomen! Als je toch liever andere kleuren gebruikt, kies dan voor zwart of grijstinten. Om de uitstraling van de minimalistische keuken een tikkeltje warmer te maken, kan je enkele accenten in lichtgekleurd hout toevoegen. De houten eettafel op bovenstaande foto is hier een mooi voorbeeld van.

2. Strakke lijnen in de keuken

De inrichting van een minimalistische keuken straalt elegantie en eenvoud uit. Houd het daarom simpel en kies voor een keuken met strakke lijnen, rustige kleuren en greeploze kasten. Ga ook voor een kookplaat, spoelbak en keukenkraan in een eenvoudige uitvoering. In een minimalistische keuken kies je het beste voor een ééngreepsmengkraan met strakke lijnen, zoals je op deze pagina kunt zien. Je kunt deze kraan makkelijk met één hand bedienen om de waterhoeveelheid en temperatuur te regelen. Maar het allerbelangrijkste is dat ze er strak en stijlvol uitziet, zonder te veel poespas.

minimalistische keuken inrichten

3. Functionaliteit staat voorop

De keukenapparaten en keukenaccessoires die je in de keuken plaatst, moeten functioneel zijn. Het is niet erg om hier en daar een kommetje of wat keukengerei neer te zetten, maar zorg ervoor dat het iets is wat je dagelijks gebruikt. Drink je iedere dag koffie? Laat het koffiezetapparaat dan op het aanrecht staan, maar berg de waterkoker en broodrooster op.

In het algemeen doe je er goed aan om losse apparaten zoveel mogelijk te vermijden in een minimalistische keuken. Voldoende opbergruimte is dan ook een must! Indien het mogelijk is, kies dan voor inbouwapparaten. Hierbij is het belangrijk dat alle apparaten op een symmetrische manier ingebouwd zijn zodat het geheel rustig oogt.

4. Opgeruimd staat netjes

Het spreekwoord zegt: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dat geldt ook voor minimalisme in de keuken. Vaak heeft een mens te veel spullen. Ben je in een winkel en zie je een leuke mok of een mooi bord, dan neem je die mee naar huis. De kans is groot dat je al genoeg mokken en borden in je keukenkast hebt staan. Al die kleine aankopen zorgen voor een overvolle kast en dat is het laatste wat je in een minimalistische keuken wilt bereiken.

Stop met impulsieve aankopen te doen en ruim regelmatig je keukenkasten op. Hier vind je alvast 10 keukenspullen die je vandaag nog kunt weggooien. Items die je niet meer nodig hebt, kan je naar de kringloopwinkel brengen. Vraag ook eens rond bij familie of vrienden of je hen er een plezier mee kunt doen. Zo krijgen je keukenspullen een tweede leven én krijg jij meer ruimte vrij in je keukenkasten!

minimalisme in de keuken

5. Ga voor een eyecatcher in de keuken

Mijn laatste tip is: wees niet bang om voor een eyecatcher in de keuken te gaan. In een minimalistische keuken kies je beter voor één blikvanger dan verschillende kleine items. Dit kan een grote lamp boven de keukentafel of boven het keukeneiland zijn, een grote plant of een mooi schilderij op de muur. Leef je uit, maar dan op een minimalistische manier!

Veel liefs,
Vanessa xxx