Ben jij een koukleum? 7 tips om jezelf warm te houden

Geplaatst door

Ik ben een echte koukleum, ik heb het vrijwel altijd koud. Natuurlijk niet als het in België echt zomers is, maar het grootste deel van het jaar heb ik het koud. Vooral mijn neus, handen en voeten voelen vaak als ijspegels. Gelukkig heb ik doorheen de jaren een aantal dingen geleerd om mezelf warm te houden, en die tips wil ik hier graag met jullie delen. Ben jij ook zo’n koukleum als ik? Lees dan snel verder!

koukleum

1. Koukleum: zorg voor warme voeten

Als je voeten koud zijn, dan is het moeilijk om de rest van je lichaam te verwarmen. Daarom zijn warme sokken een must. Ik hou heel erg van cosy socks. Deze sokken zijn niet alleen lekker warm aan mijn voeten, ze zien er vaak nog leuk uit ook. Ja, ik ben zo’n type dat blij wordt van sokken in leuke kleuren en prints. In de maand december vind ik het superleuk om cosy socks kerstsokken te dragen. En stiekem de vier maanden daarna ook nog. Of vijf.

2. Geef jezelf een voetmassage

Je kunt koude voeten ook warm maken met een heerlijke voetmassage. Een voetmassage stimuleert de doorbloeding. Alleen al strijkende bewegingen over je voeten maken met een lichte druk, is genoeg om de doorbloeding in je voeten te stimuleren. Als je je voeten ondertussen insmeert met een verzorgende voetencrème, dan heb je daarna heerlijk warme én zachte voeten! Wat ook goed werkt zijn knikkers. Maak een voetenbadje, leg een paar knikkers op de bodem en beweeg hier je voeten overheen. Héérlijk!

3. Houd jezelf warm met laagjes kleding

Wanneer je buiten in het koude weer moet, dan moet je jezelf beschermen tegen de kou, regen en wind. Daarom is het een goed idee om meerdere lagen kleding te dragen. Zorg ervoor dat je jas wind- en waterproof is zodat de wind en regen er niet doorheen komen om je lichaam af te koelen. Ook onder die jas draag je best een paar laagjes, onder andere thermische onderkleding en een trui van wol, fleece of dons. Vergeet ook je hoofd niet warm te houden met een muts, want ook daar verlies je veel warmte.

jezelf warm houden

4. Blijf bewegen

Ben je een koukleum? Dan is de kans groot dat je het liefst in de zetel kruipt met een fleece dekentje en een warme kop koffie of thee. Helaas krijg je het daar niet altijd warm van. Als je lange tijd achter elkaar stilzit, koelt je lichaam heel erg af. Je bloed stroomt dan niet genoeg door je lichaam, terwijl je bloed eigenlijk als een soort verwarming werkt. Als je het koud hebt is het dus een goed idee om even je benen te strekken. Door je spieren te bewegen, stijgt je lichaamstemperatuur en krijg je het weer warm.

5. Draag een surf poncho

En nee, daar hoef je echt niet voor te gaan surfen. Je kent waarschijnlijk wel de regen poncho. Een surf poncho is zo’n poncho, maar dan van zachte badstof. De surf poncho’s van Ponchy.nl zijn handgemaakt en bestaan voor 100% uit katoen. De poncho’s zijn van de beste materialen gemaakt en geven je een comfortabel en aangenaam gevoel. Als je graag met een dekentje in de zetel kruipt om naar je favoriete Netflix-serie te kijken, dan kan je ook perfect een surf poncho dragen. Deze is echt heerlijk om in weg te kruipen tijdens de koude wintermaanden!

Een surf poncho is trouwens multifunctioneel. Je kunt hem ook gebruiken als grote handdoek na het douchen of als je uit het zwembad komt. Je hoeft dan geen aparte handdoek meer te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de ponchy aantrekken en je bent snel weer droog! Ga je graag op camping? Ook dan is een surf poncho van Ponchy ontzettend handig. Niets is vervelender dan zo’n klein douchehokje waar je weinig ruimte hebt voor je kleren. Door een surf poncho mee te nemen, heb je kleding en een handdoek in één!

ponchy

6. Zorg dat je genoeg vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt

Het verwarmen van je lichaam vraagt energie. Soms heb je die energie niet omdat je bijvoorbeeld onvoldoende eet, verkeerd eet of de voeding niet goed wordt opgenomen door je lichaam. Daarom is het belangrijk om je doorbloeding te stimuleren. Zet veel verse, gezonde en gevarieerde voeding op het menu want hier krijg je een warm lichaam van. Vooral vitamine B12 en ijzer zijn belangrijk om je lichaam warm te houden, deze stimuleren de bloedsomloop. Vitamine B12 vind je onder andere in zuivelproducten, vis en vlees. Ijzer zit in groene bladgroenten, peulvruchten, noten, gedroogd fruit en rood vlees.

7. Gebruik een kruik

Mijn laatste tip is om een kruik te gebruiken. Je vult deze met warm water en je hebt het de hele avond warm! Ik kan inmiddels niet meer zonder kruik. Iedere avond vul ik mijn kruik voordat ik in de zetel plof en vaak neem ik ze ook mee in bed. Heerlijk gewoon! Heb je last van een stijve nek of pijnlijke schouders? Ook dan kan een warme kruik wonderen verrichten. Er bestaan zelfs kruiken die speciaal gemaakt zijn voor je nek en schouders.

warmwaterkruik

Zo, dit zijn zeven tips voor de koukleumen onder jullie. Met deze tips lukt het wellicht een stuk beter om jezelf warm te houden. Zo kom je zonder bibberen de winter door. En de rest van het jaar natuurlijk ook!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx