Je woning veiliger maken: lees deze 4 tips

Geplaatst door

Je woning veiliger maken – Veiligheid is enorm belangrijk. In de openbare ruimtes zijn er veel regels, bijvoorbeeld in kantoren en winkels. Zo moet ieder gebouw een nooduitgang hebben en zijn er brandblussers op elke verdieping. Maar hoe zit dat eigenlijk thuis? Je woning veiliger maken, hoe doe je dat? Ik zet vier tips op een rijtje!

woning veiliger maken

1. Je woning veiliger maken: brandveiligheid

In België ontstaan er ieder jaar ontzettend veel woningbranden. Een aantal van deze branden is relatief klein, maar wanneer de brandweer moet ingrijpen is er sowieso veel schade aan je woning. Maak je woning daarom zo veilig mogelijk. Je doet er goed aan om één rookmelder per verdieping te installeren. Het beste is om er in iedere ruimte één te plaatsen. Zorg er daarnaast voor dat je een brandblusser en branddeken in huis hebt voor als er brand uitbreekt. 

2. Een veilige vluchtroute

Heb jij een hoge woning? Om je woning veiliger te maken is het belangrijk dat je een buitentrap hebt. Bij kantoren is het verplicht dat er naast de gewone trap ook een brandtrap is. In woningen is dat niet verplicht, maar is het eveneens verstandig. Als je woning hoger dan zes meter is, dan is het verstandig om een kooiladder aan de achterzijde van je woning te plaatsen. Een kooiladder biedt een veilige vluchtroute bij bijvoorbeeld brand. Zo’n ladder is ook praktisch als je bijvoorbeeld het dak moet inspecteren. In het laatste geval kan je ook best een dakrandbeveiliging kopen om ongelukken te voorkomen. 

3. Veilige trappen

Waarschijnlijk heb je in je woning minstens één trap. Trappen in huis zijn soms minder veilig dan je denkt. Daarom is het een goed idee om regelmatig eens op alle trappen te stappen. De vaste trappen moeten veilig zijn, maar ook de trap naar de zolder. Hierbij is het belangrijk dat er een stevige leuning is, en dat de traptreden stabiel en vlak zijn. Als je een open gedeelte bij de overloop hebt, zorg dan voor een veilige reling zodat niemand naar beneden kan vallen. 

4. Je woning inbraakveilig maken

Tenslotte is het belangrijk om je woning inbraakveilig te maken. Je wilt natuurlijk niet dat er wordt ingebroken. Zorg dus ook hier voor een goede beveiliging. Kies goede deuren en sloten, en voorzie een alarmsysteem dat je waarschuwt als er iets aan de hand is. Ook verlichting met bewegingssensor is erg handig rond je woning. Een IP camera kan zeer praktisch zijn om te zien wat er gebeurt als je niet thuis bent. En ook met deze tips geef je inbrekers geen kans!

Het is helaas onmogelijk om je woning 100% veilig te maken. Een ongeluk is immers snel gebeurd. Maar met bovenstaande tips kan je in ieder geval je woning veiliger maken. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *