Waar op letten bij het kopen van een ergonomische bureaustoel?

Geplaatst door

Sinds het duidelijk is dat thuiswerken de nieuwe standaard is, kunnen we er moeilijk omheen dat een ergonomische bureaustoel essentieel is. Hoewel we al tientallen jaren een groot deel van ons werkende leven op een bureaustoel doorbrengen, is ergonomie van de thuiswerkplek niet altijd even belangrijk geweest. Want wees eerlijk, iedereen heeft meer dan eens een middag met de laptop aan de keukentafel doorgebracht omringt door koffie en gebak. Om de komende jaren ook thuis gezond te kunnen werken, laat ik je precies zien waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel.

ergonomische bureaustoel

Hoeveel uur per dag gebruik je de stoel?

Zituren zijn een belangrijke indicator die verkopers en fabrikanten vaak vermelden. Zo kan je er vanuit gaan dat een bureaustoel met een zitduur van 1 tot 3 uur alleen geschikt is voor incidenteel gebruik. Niet erg geschikt voor lange thuiswerkdagen… Het volgende niveau is 3 tot 6 uur, dat is al iets beter maar overwerken lijkt me een slecht idee. Eigenlijk zijn alleen bureaustoelen met 6 of meer zituren per dag geschikt om dag in, dag uit op te werken.

Welzijn op werk goedkeuring: Zin of onzin?

Veel mensen denken dat Welzijn Op Werk goedkeuring alleen op kantoor van toepassing is, maar als je thuis werkzaamheden verricht voor jouw werkgever dien je je ook aan de Welzijn Op Werk richtlijnen te houden. Dat klinkt misschien vervelend maar Welzijn Op Werk richtlijnen zijn er niet voor niets. Ze helpen je om op een verantwoorde wijze te werken en voorkomen onnodige blessures.

Zitdiepte: Hoe ver kan het zitvlak van de stoel voor of achteruit?

Zitdiepte is een belangrijke graadmeter voor het comfort van een bureaustoel. Zowel voor lange als korte benen is het essentieel om uw zitdiepte te kunnen aanpassen. Bij een ondiepe stoel leunen jouw benen te ver naar voren hetgeen zeer oncomfortabel is. Daardoor heb je constant het gevoel van de stoel af te glijden. Een te diepe zit heeft als effect dat u als een kind op een te grote stoel met uw benen boven de vloer bungelt. Eveneens niet de beste houding. Let er dus op dat de zitdiepte van jouw nieuwe ergonomische bureaustoel aanpasbaar is.

Armleuningen verstellen: Een rits aan opties

Armleuningen verstellen stelt je in staat om jouw bovenlichaam te ontspannen tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Het verstellen kan in allerlei richtingen en hoeken. In de regel is een bureaustoel die op meerdere manieren verstelbaar is, prijziger dan een gefixeerde bureaustoel zonder verstelopties. Afhankelijk van jouw wensen kunnen bureaustoelen versteld worden in hoogte, breedte en diepte. Sommige modellen hebben aanvullend draaibare armleuningen.

Lendensteun tegen rugpijn

Werknemers met rugklachten zweren bij een ergonomische bureaustoel met lendensteun. Een lendensteun kan rugpijn tijdens zittend werken verminderen en zelfs helemaal voorkomen. Hoewel de meeste mensen geen last hebben van rugpijn is het slechts een kwestie van tijd voordat dit zich ontwikkeld als je constant op een slecht afgestelde bureaustoel werkt. Als je investeert in een bureaustoel voor de komende jaren doe je jezelf een groot plezier door er een te kiezen met lendensteun.

Tot slot: Blijf gezond!

Geen enkele bureaustoel kan je gezondheid zo verbeteren als een gezonde levensstijl. Eet gezond, beweeg genoeg en zoek afleiding buiten je werk!

Beeldmateriaal: Photo by Tony Schnagl from Pexels.

Veel liefs,
Vanessa xxx