Bamboe tandenborstel: waarom jij er ook eentje moet aanschaffen

Geplaatst door

We kunnen er niet omheen: bamboe is ontzettend hip. We zien dit duurzame materiaal nu zelfs terug in de badkamer in de vorm van een bamboe tandenborstel. Maar waarom zou je je vertrouwde plastic tandenborstel inruilen voor een bamboe exemplaar? Ik zet de voordelen van een bamboe tandenborstel op een rijtje. Daarnaast vertel ik hoe je een tandenborstel van bamboe moet onderhouden. 

bamboe tandenborstel

De voordelen van een bamboe tandenborstel

1. Bamboe tandenborstel is biologisch afbreekbaar

Jaarlijks worden er miljoenen plastic tandenborstels weggegooid. Een hoop plastic die uiteindelijk in zeeën, oceanen en rivieren belandt. Dat is best zonde als je weet dat er ook een milieuvriendelijk alternatief bestaat: een bamboe tandenborstel! Bamboe is een materiaal dat door de natuur wordt afgebroken. Dat betekent dat je de steel van de tandenborstel gewoon op de composthoop mag gooien. Met een tandenborstel bamboe poets je dus niet alleen voor een schoon gebit, maar ook voor een schoon geweten. 

2. Bamboe tandenborstel heeft een antibacteriële werking

Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen, ideaal voor je tandenborstel dus! De groei van bacteriën kan hierdoor worden geremd terwijl je je tanden poetst. Voor het maken van plastic daarentegen worden allerlei stoffen gebruikt die niet goed zijn voor je gezondheid. Nog één van de voordelen van een bamboe tandenborstel is dat deze langer schoon blijft dan een plastic variant en je hem langer kunt gebruiken. 

3. Tandenborstel bamboe groeit snel

Veel mensen denken dat bamboe een soort hout is, maar dat klopt niet. Het is een grassoort die ontzettend snel groeit, tot wel twintig centimeter per dag! Hierdoor zijn er weinig hulpmiddelen nodig om het materiaal te verkrijgen. Een bamboe tandenborstel is dus een stuk duurzamer dan een plastic exemplaar. 

bamboe tandenborstel voordelen

Hoe bamboe tandenborstel onderhouden?

Eigenlijk is het even makkelijk als met een plastic tandenborstel. Zo is het belangrijk dat je hem regelmatig vervangt, minstens vier keer per jaar en graag een keertje extra als je ziek bent geweest. Nadat je je tanden hebt gepoetst, moet je de haren goed uitspoelen met water zodat er geen restjes tandpasta achterblijven. Bewaar je tandenborstel op een plek waar hij goed kan drogen. 

Als het tijd is om je tandenborstel te vervangen, dan kan je de steel gewoon op de composthoop gooien. Let wel op: de haartjes zijn niet composteerbaar. Die zijn meestal gemaakt van BPA-vrij nylon. Je kunt ze makkelijk met een tang uit de steel verwijderen voor je hem composteert. 

Ben je ook enthousiast geworden? Bamboe tandenborstels zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, onder andere bij de (natuur)drogist en in grotere supermarkten. Ook hier kan je bamboe tandenborstels kopen. 

Veel liefs,
Vanessa xxx