De voordelen van oefenbroekjes voor je peuter

Geplaatst door

Is je peuter al begonnen met zindelijkheidstraining? Dan is dit misschien het moment om de luiers weg te doen en te beginnen met oefenbroekjes. Deze broekjes nemen minder vocht op dan echte luiers, maar zitten meer als een onderbroek en vangen kleine ongelukjes goed op. Oefenbroekjes maken het zindelijkheidsproces gemakkelijker voor je peuter en ze geven jou ook gemoedsrust om tal van redenen. Hieronder ontdek je drie voordelen van oefenbroekjes voor je peuter.

oefenbroekjes

De voordelen van oefenbroekjes

1. Oefenbroekjes verhogen het zelfvertrouwen van je peuter

De sleutel tot een succesvolle zindelijkheidstraining van je peuter, is door zelfvertrouwen op te bouwen. De overgang van een luier naar het toilet kan moeilijk zijn voor een kind, ook al toont het interesse. Door oefenbroekjes te gebruiken in plaats van luiers, laat je je peuter zien dat het klaar is voor de overgang. Maar je kind heeft nog steeds bescherming tijdens ongelukjes en wordt niet in verlegenheid gebracht. Je kunt het dus zien als een dubbele bescherming: bescherming tegen lekjes en bescherming tegen emotionele stress.

Als je begint met oefenbroekjes, moedig je kind dan aan om deze zelf aan te trekken. Door ze te leren dat ze deze kleine taak alleen kunnen doen, zullen ze zich “groot” voelen en makkelijker aan de routine wennen. 

2. Oefenbroekjes helpen bij de overgang

Voor een peuter kan de overgang van luiers naar ondergoed een grote stap zijn die veel druk met zich meebrengt. Ineens schakelen versnelt het zindelijkheidsproces waardoor het voor een peuter stressvoller wordt. Oefenbroekjes laten je kind langzaam begrijpen dat dit de volgende stap is om “een groot meisje” of “grote jongen” te worden. De druk van de zindelijkheidstraining wordt verlicht. Je kind zal zich nog steeds op zijn gemak voelen terwijl het leert hoe het ongelukjes kan voorkomen en gewend raakt aan het aan- en uittrekken van de broekjes. Zo kan je kind wennen aan de volgende stap: het dragen van echt ondergoed. 

3. Oefenbroekjes hebben dezelfde structuur als ondergoed

Stoffen oefenbroekjes zijn ontworpen met dezelfde pasvorm en snit als normaal ondergoed. Daarom zijn oefenbroekjes gemakkelijk aan- en uit te trekken als je kind naar toilet wilt. Het verschil zit zich vooral in de absorptiemethode. Een oefenbroekje heeft een waterdichte tussenlaag aan de binnenkant die kleine ongelukjes opvangt, zodat alleen het oefenbroekje en niet ook de kleding vervangen hoeft te worden. 

Wanneer maak je de overgang van luiers naar oefenbroekjes?

De overgang van luiers naar oefenbroekjes is een grote stap in het zindelijkheidsproces. Het is moeilijk te zeggen wanneer die overgang voor je kind moet gebeuren, aangezien ieder kind anders is. Er zijn een aantal tekenen die je kunnen helpen bepalen wanneer de overgang plaats moet vinden: je kind toont interesse in naar het toilet gaan, blijft langere tijd droog en vertoont meer onafhankelijkheid.

Als deze tekenen er nog niet zijn, dan wacht je beter nog even met zindelijkheidstraining. Wanneer je hier te vroeg mee start, kan het net een averechts effect hebben. Ieder kind volgt zijn eigen tempo, alles op zijn tijd!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx