Tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Geplaatst door

Tijdens je zwangerschap ben je vaak heel moe. Dat is niet zo vreemd, er groeit immers een klein mensje in je buik. Toch lijkt slapen soms een verschrikkelijke opgave. Je hebt een dikke buik, je hormonen gieren door je lijf en je maakt je zorgen over alles. Zwanger en slecht slapen is een kwaal die veel voorkomt. Echter is een goede nachtrust heel belangrijk voor jou en je baby. Wat kan je doen om lekker te slapen tijdens je zwangerschap? 

slapen tijdens zwangerschap

1. Lekker slapen tijdens je zwangerschap: creëer een avondritueel

De mens is een gewoontedier. Je hersenen herkennen een reeks handelingen en verbinden dit aan bepaalde situaties. Terwijl een ochtendritueel je kan helpen om wakker te worden, kan een avondritueel je juist helpen om in slaap te vallen. Creëer een vaste reeks handelingen die voor jou prettig is. Zo kan je bijvoorbeeld een warm bad nemen, je buik masseren, nog even lezen en dan slapen. Op die manier bereid je je mentaal voor op het slapengaan en krijgen je hersenen het signaal dat het tijd is om te gaan slapen. 

2. Zorg voor een rustige slaapomgeving

Je slaapkamer moet zijn waar het voor bedoeld is: een kamer om in te slapen. Deze tip hoort een beetje bij het avondritueel. Als de kamer speciaal bedoeld is voor ontspanning en slaap, herkennen je hersenen dit en word je slaperig. Neem dus geen werk mee naar je slaapkamer en praat ruzies uit voordat je naar bed gaat. Kijk geen televisie in bed en leg je smartphone ver genoeg weg, deze lichtstraling verstoort je slaappatroon. Een frisse, donkere, rustige en goed geventileerde kamer is het beste om in slaap te vallen. 

zwanger en slecht slapen

3. Slaap met een Mjuka zwangerschapskussen

Slapen met een dikke buik kan een flinke uitdaging zijn. Door al vroeg genoeg in je zwangerschap op je zij te slapen, zal je beter slapen als je buik groter wordt. Je bent deze slaappositie inmiddels al gewend. Slaap bij voorkeur op je linkerzij, zo krijgt de placenta de beste bloeddoorstroming. Als je eerst een buikslaper was, kan het best lastig zijn om te wennen aan je nieuwe slaaphouding. 

Maak het jezelf gemakkelijker door een lichaamskussen tussen je benen te leggen om je onderrug te ondersteunen, bijvoorbeeld het Mjuka zwangerschapskussen. Dit zwangerschapskussen biedt optimaal comfort, voor en na de bevalling. Het is een 100% Nederlands product gemaakt van kwaliteitsstoffen met de best geteste vulling. De vezelbolletjes hebben een hogere dichtheid dan normale, goedkopere polyester vulling waardoor het kussen zowel zacht als stevig is.

Het Mjuka zwangerschapskussen is een extra groot model. Hij is 140 centimeter lang waardoor iedere vrouw er helemaal in kan gaan liggen. Het kussen is ook na de zwangerschap te gebruiken tijdens het voeden. Je hebt er dus lang plezier van!

mjuka zwangerschapskussen

4. Let op wat en wanneer je eet

Heb je extra veel honger tijdens de zwangerschap? Probeer twee uur voordat je gaat slapen niets meer te eten. De kans is namelijk groot dat de snacks voor maagzuur of oprispingen zorgen. En dat zorgt er dan weer voor dat je ’s nachts niet kunt slapen. Je zwangere lichaam kan ’s ochtends het makkelijkst voedsel verteren, mits je geen last hebt van ochtendmisselijkheid natuurlijk. Een uitgebreid ontbijt, goede lunch en lichte avondmaaltijd is de beste indeling voor het eten.

Om te voorkomen dat je met honger naar bed gaat en hierdoor niet kunt slapen, kan je eventueel een halfuur voor het slapen iets eten dat tryptofaan of serotonine bevat. Denk aan een banaan, dadels, melk, yoghurt of een schelletje kippenwit. Zolang het kleine porties zijn zal dit geen nadelig effect op je nachtrust hebben.

5. Zorg voor een lege blaas

Niets is zo vervelend als je warme bed uit moeten, omdat je wéér moet plassen. Om ’s nachts een volle blaas te voorkomen is het belangrijk om ’s avonds niet veel meer te drinken. Probeer wel overdag genoeg water te drinken. Het is immers niet de bedoeling dat je uitdroogt. Drink je voor het slapengaan graag een mok warme melk om tot rust te komen? Prima, maar probeer het daarbij te houden en niet nog drie glazen water te drinken.

6. Schrijf het op

Tenslotte brengt een zwangerschap veel zorgen met zich mee. Het is dus niet zo vreemd dat je vaak ligt te piekeren in bed. Is de baby gezond? Krijgen we de babykamer wel op tijd af? Hoe zal de bevalling verlopen? ’s Nachts piekeren is helemaal niet handig. Probeer je gedachten en gevoelens van je af te schrijven en hou in je achterhoofd: morgen is er weer een nieuwe dag! Zorgen over de zwangerschap, bevalling en baby kan je uiteraard ook met je gynaecoloog bespreken, daar zijn ze immers voor.

Veel liefs,
Vanessa xxx