Bloembollen bewaren tot volgende lente: hoe en wanneer?

Geplaatst door

Bloembollen bewaren – Krokussen, narcissen, sneeuwklokjes, dahlia’s en lelies: het zijn een aantal vrolijke bol- en knolgewassen. Bol- en knolgewassen zijn dankbare bloeiers waar je meerdere jaren van kunt genieten. Sommige voorjaarsbollen, zoals krokussen en narcissen, kan je in de grond laten zitten. Maar de meeste zomerbollen- en knollen, zoals dahlia’s en lelies, zijn vorstgevoelig en overleven het meestal niet als je ze in de grond laat zitten. Als je meerdere jaren wilt genieten van je bloembollen, kan je de bollen beter op tijd rooien en bewaren. Hoe en wanneer doe je dat het beste? Met deze tips kan je volgende lente weer genieten van prachtige bloemen!

bloembollen bewaren

Wanneer bloembollen rooien?

Wil je bloembollen bewaren? Dan kan je het beste de uitgebloeide bloemen direct na de bloei afknippen. Op die manier zorg je ervoor dat de bloembollen geen energie stoppen in het maken van zaaddozen. Maar dat ze al hun energie stoppen in het sterker maken van de bollen zelf. Om de bol nog sterker te laten worden, kan je extra meststof gebruiken.

De bloembollen rooi je pas wanneer het blad en de steel helemaal afgestorven zijn. Verwijder de meeste aarde van de bloembollen, maar maak ze niet proper met water. Wanneer je de bloembollen rooit, zie je aan de onderkant vaak nieuwe, kleine bolletjes. Dit worden ook wel pareltjes of broedbolletjes genoemd. Haal deze bolletjes samen met de oude huid en wortels eraf. De broedbolletjes kan je ook volgend jaar planten.

Hoe voorjaarsbloeiende bollen bewaren?

Het is belangrijk dat je de bloembollen op een droge, luchtige en donkere plek bewaard. Een droge plek voorkomt dat de bollen gaan rotten. Heb je een (kelder)kast? Dit is de ideale plek voor het bewaren van bloembollen! Maak de bollen proper en verwijder oude resten, wortels en losse schubben. Bij lelies is dat niet nodig want leliebollen bestaan volledig uit schubben. Check goed of de bollen niet beschadigd zijn, anders kan je ze beter wegdoen.

Bewaar de bollen bij voorkeur in een eierdoos, kistje of kartonnen doos. In een kartonnen doos leg je de bollen laag voor laag met daartussen steeds een laag kranten. De meeste bloembollen kan je goed bewaren bij een gemiddelde kamertemperatuur van rond de 18 tot 21 graden.

leliebollen

Hoe zomerbollen bewaren?

Van de zomerbollen zijn alleen lelies winterhard. Daarom bedek je de bollen voor de zekerheid met een laagje blad of dennentakken. Alle andere zomerbollen- en knollen, zoals de dahlia, bewaar je het beste op een droge, vorstvrije plek. Je kunt ze bijvoorbeeld bewaren in een krat met houtzaagsel, maar je kunt ze ook in een grote pot met grond bewaren.

In maart kan je de dahliaknollen al oppotten om ze voor te trekken. Grote dahliaknollen kan je eerst nog delen. Plaats de opgepotte dahlia’s tot half mei op een lichte plek in je huis of schuur en geef ze af en toe een beetje water. Plant ze na half mei buiten in de border of laat ze in de pot staan en zet ze bijvoorbeeld op het terras. Andere zomerbollen- en knollen kan je tussen eind april en half mei meteen buiten op een zonnige plek uitplanten.

Zo, dit zijn een aantal tips om bloembollen te bewaren tot volgende lente. Ik wens je alvast veel succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Hoe haal je de lente in huis? 7 zonnige tips!