Welke kleur nachtlamp is het beste voor mijn kind?

Geplaatst door

Welke kleur nachtlamp is het beste voor mijn kind? Dit is een vraag waar ik enkele maanden geleden zelf naar heb gegoogeld. Ik merkte namelijk dat Lara, mijn dochter van 2, bang werd in het donker. Iedere keer dat ’s avonds het licht uitging, begon ze te huilen en ook ’s nachts huilde ze meer dan anders. Omdat Lara een slechte slaper is en wel vaker huilt in bed, had ik het niet meteen door.

Pas na een aantal dagen viel me op dat hetzelfde patroon zich bleef herhalen (licht uit, huilen). Daarom leek het me een goed idee om eens een nachtlampje te proberen. Echter was het vinden van de perfecte nachtlamp nog niet zo simpel, vooral de kleur van de nachtlamp was nogal een gedoe. Ik heb verschillende nachtlampen getest en vandaag vertel ik je welke nachtlamp het is geworden. Wellicht kan jij er tips uithalen als je kind ook bang is in het donker en hierdoor slecht slaapt. 

oranje nachtlamp vos

Chicco Goedenacht Projector Roze

Tijdens mijn zwangerschap heb ik de Chicco Goedenacht Projector Roze gekocht. Uiteindelijk bleek dit een heel impulsieve aankoop, gezien ik hem nog nooit heb gebruikt. Tot voor kort dus. Lara slaapt al sinds haar geboorte in een vrij donkere kamer en tot enkele maanden geleden was dat geen probleem. Maar nu ze ineens wél bang in het donker is, kon ik de Chicco Goedenacht Projector dan toch eens proberen. Dit is een projector en nachtlamp in één.

Helaas was de Chicco nachtlamp geen succes en was er van die ‘Goedenacht’ weinig te merken. De nachtlamp projecteert gekleurde sterretjes aan het plafond. Mooi en rustgevend, zou je denken. Maar na een kwartier gaat de lamp uit, zijn de sterretjes weg en is het weer donker in de kamer. Aangezien Lara geen kind is dat al na vijftien minuten slaapt, heeft deze nachtlamp geen zin. Het is namelijk niet de bedoeling dat ik ieder kwartier opnieuw in de kinderkamer sta om de projector weer op te zetten. Als jij een kind hebt dat wél snel in slaap valt, heb je wellicht meer aan deze nachtlamp.

Winnie de Poeh nachtlamp wit

Mijn mama had nog een nachtlampje van Winnie de Poeh. Dit nachtlampje is al vrij oud en is inmiddels niet meer te koop. Ook deze nachtlamp was geen succes. Op zich een leuk nachtlampje, maar de witte kleur was te fel waardoor er te veel licht in de slaapkamer was. Donker is iets, maar te veel licht dus ook. Lara geraakte er moeilijk in slaap van en ook ’s nachts werd ze meerdere keren wakker. Dat kon natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Blauw LED nachtlamp stopcontact

De derde nachtlamp die ik heb getest is een blauw LED nachtlampje die je rechtstreeks in het stopcontact moet steken. Een blauw lichtje zal wel rustgevend werken, niet? Het nachtlampje gaf minder licht dan de Winnie de Poeh lamp, maar… het blauwe licht was duidelijk geen goed idee. Ook hier geraakte Lara moeilijk in slaap van, maar het allerergste was dat ze om 3 uur ’s nachts klaarwakker in bed zat. Daar kon ik niet mee lachen, zeker niet na al die moeilijke avonden en nachten.

Jongens, wat een gedoe om de perfecte nachtlamp te vinden. Ik dacht dat ik gewoon een random nachtlamp in het stopcontact zou kunnen steken en dat Lara dan wel beter zou slapen. Ik had nooit verwacht dat de kleur zo’n belangrijke rol zou spelen. Een witte lamp werkt niet, een blauwe lamp ook niet. Van welke kleur nachtlamp gaat mijn kind dan wél slapen?

Welke kleur nachtlamp kind?

De volgende dag googelde ik dus naar welke kleur nachtlamp het beste is voor een kind. Op verschillende websites las ik dat blauw licht de aanmaak van het hormoon melatonine remt. Dit hormoon maakt slaperig en zorgt voor een goede nachtrust. Door een blauw nachtlampje kan je kind moeilijker in slaap vallen en wordt het vaak wakker. En ik dacht net dat een blauw nachtlampje rustgevend zou werken, wat stom van mij! Ook een wit, fel nachtlampje werkt niet zo kalmerend als ik dacht. Tot mijn grote verbazing las ik dat rood of oranje licht het meest rustgevend werkt. Laat dat net twee kleuren zijn waarvan ik dacht dat kinderen er actief van worden. Maar goed, ik ging dus op zoek naar een rode of oranje nachtlamp. 

Oranje LED nachtlamp vos Cesar van Atelier Pierre Junior 

In de babywinkel Paradisio viel mijn oog op het oranje LED nachtlampje in de vorm van een vos. Ik vond het vosje er meteen schattig uitzien, maar het belangrijkste is natuurlijk de werking. De lamp heeft twee standen. Bij de eerste stand gaat het licht na vijf minuten uit. Bij de tweede stand blijft de lamp de hele nacht zacht branden. Ja, dat is wat we nodig hebben! Een nadeel is wel dat de oranje nachtlamp draadloos is en op batterijen werkt. Niet echt ideaal dus, maar na de afgelopen nachten twijfelde ik niet langer en nam ik de Cesar vos mee naar huis (zelf gekocht).

Ook Lara vond het vosje heel leuk, maar zou ze er goed van slapen? Ja, gelukkig wel! De oranje nachtlamp blijft de hele nacht zacht branden. De slaapkamer is niet donker meer, maar ook niet te licht. Het licht is perfect! Lara viel vrij snel in slaap en ook ’s nachts sliep ze een stuk rustiger dan voordien. In plaats van om 3 uur werd ze rond 6 uur wakker, haar gewoonlijke uur, en daar was ik dus heel blij om. Inmiddels slaapt ze weer slechter maar dat heeft niets met het nachtlampje te maken, het lijkt eerder verlatingsangst. Op dit moment ben ik nog steeds tevreden met het Cesar vosje!

Het enige nadeel is dus dat het nachtlampje op batterijen werkt. Inmiddels heb ik daar al een oplossing voor gevonden: een batterij-oplader en oplaadbatterijen. Dat komt in ieder geval een stuk goedkoper uit dan iedere keer nieuwe batterijen te moeten kopen. Mocht ik in de toekomst nog een soortgelijk vosje met stekker vinden, dan zou ik overwegen om dat te kopen. Maar voorlopig doen we het dus op deze manier!

oranje nachtlamp vos

cesar vos nachtlamp

Na die lange zoektocht ben ik blij dat we een geschikt nachtlampje gevonden hebben. Ik had nooit gedacht dat het vinden van een goede nachtlamp zo moeilijk zou zijn. Ben jij mama of papa en is jouw kind bang in het donker? Dan kan je ook een nachtlampje proberen. Kies liever geen blauw of wit licht want dit kan de aanmaak van melatonine verstoren. Ga liever voor een oranje of rode nachtlamp, deze heeft een rustgevende werking!

** Update 6/4/2021: Inmiddels kan je het vos kinderlampje ook kopen bij Bol.com

Lees ook: Calmzy verzwaringsdeken kind: onze ervaring

5 reacties

  1. Wat leuk dat je hierover een artikel hebt geschreven! Tegenwoordig hebben ze zulke leuke lampen, vroeger had ik gewoon een klein rond bolletje in het stopcontact haha en daar moest ik het mee doen!

  2. Hi! Ik heb deze nachtlamp gekocht nav jouw blog, heel blij mee! Maar waar vind je oplaadbare knoopcelbatterijen?

    1. Dag Daphne. Leuk dat je ook een vos nachtlampje hebt gekocht! Bedoel je niet oplaadbare AA of AAA batterijen? Ons nachtlampje heeft namelijk geen knoopcelbatterijen. Mocht je toch oplaadbare knoopcelbatterijen nodig hebben, kan je altijd een kijkje nemen op Amazon. Groetjes!

Reacties zijn gesloten.