Ik ben bang voor de tandarts

Geplaatst door

Binnenkort heb ik een afspraak bij de tandarts. Een afspraak die ik weer veel te lang heb uitgesteld. Ik neem me telkens voor om twee keer per jaar op controle te gaan, maar meestal lukt het me niet meer dan één keer per jaar. Normaal moest ik in februari al op controle, we zijn inmiddels december. Hoe dat komt? Ik ben bang voor de tandarts. Zo erg dat ik geen afspraak durf te maken en tenslotte mijn vriend vraag om dat te doen. Dan hoef ik alvast niet de eerste stap te zetten en ben ik wel verplicht om te gaan. Belangrijk detail: ik ben 30 jaar. Als volwassene kan je dus ook een angst voor de tandarts hebben. 

bang voor de tandarts

Angst voor de tandarts: oorzaak?

Vaak hoor je dat mensen een slechte, pijnlijke ervaring hebben gehad bij de tandarts en daardoor een angst hebben ontwikkeld. Ik heb eigenlijk nooit een zeer slechte ervaring gehad. Ik vind het gewoon echt niet fijn, ook al poets ik mijn tanden goed en ziet mijn gebit er normaal uit. Vroeger heb ik wel enkele gaatjes gehad, en bij iedere controle wordt mijn tandsteen verwijderd want daar ben ik gevoelig voor. Oké, die behandelingen doen geen helse pijn (ik ben inmiddels bevallen, haha), maar ik vind het toch ook niet niets. Het is vooral een lastig gevoel in je mond. Maar het is niet alleen dat gevoel. Ook de geuren, de geluiden en instrumenten. 

Ik vind het vreselijk om iedere keer stijf in die stoel te liggen met mijn mond open, terwijl ik alle controle kwijt ben en geen kant meer op kan. Angst voor het onbekende en niet weten wat er gaat gebeuren. Heb ik een gaatje? Heb ik veel tandsteen? Gaat het pijn doen? Om nog maar te zwijgen over die irritante instrumenten die in mijn mond worden geduwd, en dan vooral dat zuigding (hoe het ook mag noemen). Alleen al de gedachte dat ik binnenkort in die stoel moet gaan liggen, maakt me bang en doet mijn hart sneller kloppen. Daarom probeer ik er zo min mogelijk aan te denken, wat overigens niet altijd goed lukt. 

Ontspannen bij de tandarts: zo doe ik het

Ontspannen is natuurlijk een groot woord. Maar er zijn wel een aantal dingen die mijn tandartsbezoek iets minder eng maken. Mijn vriend en ik gaan altijd samen op controle en dat is een belangrijke steun voor mij. Hij gaat mee dus ik kan de afspraak niet annuleren. Omdat ik een angst voor de tandarts heb, ga ik altijd eerst in de stoel liggen zodat ik er ook het snelste vanaf ben. Daarna is het zijn beurt. Iets wat ik standaard doe als ik in de stoel ga liggen, is mijn ogen sluiten en me inbeelden dat ik op een zonnig strand lig. Vraag me niet waarom, maar die gedachte maakt me rustiger. 

Iedere keer dat ik bij de tandarts ga, vertel ik eerlijk dat ik bang ben. Over de angst zelf zegt hij vrijwel niets, maar tijdens de controle pakt hij mijn angst wel goed aan door veel tegen mij te praten. Alleen een beetje irritant dat hij vragen stelt terwijl er vijf instrumenten in mijn mond steken (inclusief dat zuigding) en ik dus niet kan antwoorden, haha. Mijn tandarts zegt ook wat hij ziet, wat hij gaat doen en of het pijn zal doen, en dat vind ik wel goed. Op die manier heb ik een idee van wat er volgt en is het minder eng. Als jij ook bang bent voor de tandarts, dan kan ik zeker aanraden om ook eerlijk te zijn over je tandartsangst. Als je tandarts begripvol is, dan doet dat al heel veel. 

Na het tandartsbezoek ben ik vrijwel altijd opgelucht dat ik ben geweest want een goede mondhygiëne is nu eenmaal belangrijk. Ook kom ik vrijwel iedere keer tot de conclusie dat mijn angst helemaal niet nodig was en dat het eigenlijk goed meeviel. En toch ben ik de volgende keer opnieuw bang. Stom toch, hè? 

Ben jij bang voor de tandarts? Wat vind jij het ergste aan het tandartsbezoek? En heb jij nog tips om het tandartsbezoek minder eng te maken?

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Brandend mondwater? Gebruik het niet!

3 reacties

  1. Ik ben inderdaad een persoon die bang voor de tandarts is, dit komt door een nare ervaring toen ik jonger was.

  2. Ja, vreselijk echt! Ik zie er altijd weken van te voren al tegenop. En het wordt helaas ook niet minder. Ik snap je helemaal dus.

  3. Ik heb mijn angst voor de tandarts onder controle omdat ik de juiste tandarts heb. Ik ben allang heel ver verhuisd, maar ik onderneem nog twee keer per jaar de reis naar de oorspronkelijke tandarts. Die man stelt mij op mijn gemak. Alhoewel ik er elke keer met de dood in het hart naartoe ga, kom ik er elke keer opgelucht vandaan. Of de behandeling deed geen pijn, of er was helemaal niets aan de hand.

Reacties zijn gesloten.