5 tips om energie te besparen buitenshuis

Geplaatst door
Ik heb al eens eerder geschreven over 5 tips om energie te besparen binnenshuis, maar er zijn natuurlijk ook tips voor buitenshuis. Aangezien het langzaamaan kouder begint te worden, leek het mij leuk om het in deze blog te hebben over energie besparen rondom en aan het huis.
 
tips om energie te besparen buitenshuis herfst najaar

TIP 1: MAAK GEBRUIK VAN DE ZON 

De zon maakt ons allemaal warm, meestal in ieder geval. In de aankomende maanden zal dit waarschijnlijk wat minder zijn dan eerst, maar hij is er nog wel. De bekendste manier om slim gebruik te maken van de zon is door zonnepanelen of een zonnecollector. Door één van deze twee te plaatsen kun je al snel gebruik maken van de zon en haar energie. Hierdoor gebruik je een groene energiebron. Het is dus niet alleen slim om deze te plaatsen, maar bespaart dus ook nog is energie, oftewel geld. Dat zijn twee voordelen in één. Je kan tot wel € 1250 per jaar besparen, dit kan je voor leukere activiteiten gebruiken, shoppen bijvoorbeeld.
Bij zonnepanelen wordt er van de zonne-energie groene stroom gemaakt, dit zorgt ervoor dat energiekosten verlaagd worden. Een zonnecollector doet net weer wat anders, het verwarmd het water in je huis. Met zonnepanelen en een zonnecollector kan je niet alleen veel geld besparen maar het is ook een schone energiebron.
 
tips om energie te besparen buitenshuis zonnecollector
 
 
tips om energie te besparen buitenshuis zonnepanelen
TIP 2: ISOLEER JE HUIS
 
Een huis met genoeg warmte is natuurlijk belangrijk, niemand wilt het koud hebben in huis. Daarom is het slim om de warmte die er is ook in je huis blijft, anders blijf je betalen voor de warmte. Isoleren is hiervoor een hele goede oplossing én kan op meerdere plaatsen zetten. Zo kun je al gemakkelijk isolatie plaatsen in de muren, vloer en je dak van je woning. Bijvoorbeeld bij muren kan de isolatie kan zowel aan de binnen- als de buitenkant worden geplaatst. Zo is er voor elk huis wel een oplossing. Bij de isolatie van de buitenmuur zijn er mogelijk enkele gevelwerken nodig, denk aan stenen verwijderen om de isolatie aan te brengen. Ook kun je een gevelrenovatie laten uitvoeren, hiermee zorg je dat er minder warmte verloren gaat vanuit je gevel, want dit kan vaak al snel door scheurtjes. Door deze scheurtjes aan te pakken zorg je ervoor dat je gevel de warmte binnenhoudt en de energiekosten zullen gaan dalen. En het geeft natuurlijk een schitterende uitstraling aan je gevel.

TIP 3: PLAATS TOCHTSTRIPS
Naast dat er veel warmte verloren gaat door het dak, de muren of de vloer kan dit ook bij de ramen en deuren. Het daarom niet alleen slim om te isoleren, maar ook het plaatsen van tochtstrips is een slimme keuze. Het plaatsen van tochtstrips kan al voor een hele goedkope prijs geplaatst worden, naast dat het tot velen euro’s kan besparen. 
 
tips om energie te besparen buitenshuis ramen vervangen enkel glas dubbel glas

TIP 4: VERVANG JE RAMEN
 
Om in de sfeer van ramen te blijven is er nog iets wat aangepast kan worden, namelijk enkel glas. Enkel glas werd vooral bij oudere woningen gekozen omdat het een goedkopere optie was, maar wist je dat dubbel of HR++ glas veel kan schelen in warmteverlies. Dit warmteverlies kan uiteindelijk zich weer uitbetalen in een lagere energierekening. Wie zegt er nu nee tegen dat extra zakcentje? Dubbel glas en HR++ glas bestaan beide uit twee glazen, maar HR++ werkt net ietsjes beter in het behouden van de warmte, maar nadeel is jammer genoeg dat het wat duurder is. Het verschil is dat HR++ glas in plaats van lucht tussen het glas edelgas gebruikt, ook is er een andere kit gebruikt. Dit zorgt ervoor dat HR++ beter isoleert en duurder is dan normaal dubbel glas, maar betaalt het uiteindelijk wel uit.

TIP 5: ZORG VOOR EEN GOEDE VENTILATIE 
 
Een goed geïsoleerde woning ventileert minder goed, hierdoor zal er minder frisse lucht aanwezig zijn. Alleen het hebben van frisse lucht is ook belangrijk. Zorg daarom voor frisse lucht in je huis. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van roosters, een slimme manier om de warmte te behouden maar wel frisse lucht binnen te krijgen. 
 
Naast de eerdere genoemde manieren binnenshuis zijn er dus nog velen andere manieren om geld te besparen. En met dat bespaarde geld kun je vele leuke dingen doen zoals een dagje uit voor het gezin of misschien eens naar de welness gaan!
 
Heb jij nog tips om energie te besparen buitenshuis?
 
Veel liefs,
Vanessa xxx

7 reacties

  1. Bij ons zijn ze bezig met de ramen te vervangen. Nu hebben de 3dubbel glas. Allez ze hadden er al meer dan een jaar moeten instaan, maar zoveel problemen met de firm.

  2. Zeer goed artikel en tips deze geven een goed inzicht wat men kan besparen in energie door de woning goed te isoleren op jaarbasis zal dat wel te merken zijn.

  3. Wij wonen in een ontzettend tochtig huis en daardoor erg veel hoofdpijn klachten, gelukkig gaan de huizen binnen twee jaar er helemaal af maar het geeft ontzettend veel nare dingen met zich mee.

  4. Omdat ik geen kattenluik mag plaatsen gaat de achterdeur constant open en dicht.. alle warmte weg. Ik moet daar nog iets op verzinnen…

Reacties zijn gesloten.