Welke verschillende zonnepanelen zijn er allemaal beschikbaar?

Geplaatst door

Zonnepanelen bedrijven zijn tegenwoordig niet meer weg te denken en kunnen flink besparen op de energierekening van bedrijven. Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het raadzaam om jezelf goed te informeren over deze forse investering. De meest voorkomende zonnepanelen in Nederland zijn de kristallijne zonnepanelen, gemaakt van siliciumkristal dat uit zand wordt gewonnen. Er zijn twee soorten kristallijne zonnepanelen: monokristallijne en polykristallijne. Het productieproces bepaalt de verschillen tussen deze twee soorten zonnepanelen en kan zowel voordelen als nadelen hebben.

Zonnepanelen maken gebruik van zonnecellen die zonlicht omzetten in energie, waarna de opgewekte stroom naar de meterkast gaat en vervolgens wordt verdeeld over de apparaten. Goed advies bij de aanschaf van zonnepanelen is van belang en er zijn in Nederland diverse zonnepanelen bedrijven die deze informatie kunnen verstrekken.

zonnepanelen

Deze blogpost is aangeleverd. 

Het gebruik van zand als grondstof voor zonnepanelen is inderdaad een interessant gegeven. Silicium, het belangrijkste bestanddeel van zonnepanelen, maakt ongeveer 25% van de aardkorst uit en komt vooral voor in zand en kwarts. Het winnen en verwerken van silicium tot zonnepanelen is echter een energie-intensief proces dat bijdraagt aan de CO2-uitstoot. Er zijn echter initiatieven om dit proces te verduurzamen door bijvoorbeeld gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en recycling van silicium.

Het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen heeft inderdaad te maken met het productieproces en de structuur van de kristallen. Monokristallijne zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger rendement dan polykristallijne panelen, maar zijn ook duurder in aanschaf. De keuze tussen de twee hangt af van verschillende factoren, zoals het beschikbare budget, de gewenste opbrengst en het esthetische aspect.

Hieronder staan een paar belangrijke verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen:

1. Rendement: Over het algemeen hebben monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement dan polykristallijne panelen. Dit komt omdat monokristallijne panelen beter in staat zijn om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Het rendement van een zonnepaneel geeft aan hoeveel procent van het zonlicht dat erop valt daadwerkelijk wordt omgezet in elektriciteit.

2. Uiterlijk: Monokristallijne zonnepanelen hebben een effen zwarte kleur en hebben een egale uitstraling. Polykristallijne panelen hebben daarentegen een blauwe kleur en hebben een wat onregelmatige uitstraling.

3. Kosten: Over het algemeen zijn monokristallijne zonnepanelen duurder dan polykristallijne panelen. Dit komt omdat het productieproces van monokristallijne panelen meer tijd en energie kost.

4. Temperatuur: Monokristallijne zonnepanelen presteren over het algemeen beter bij hogere temperaturen dan polykristallijne panelen. Dit komt doordat monokristallijne panelen beter bestand zijn tegen temperatuurschommelingen en minder snel vermogen verliezen bij hogere temperaturen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze verschillen niet absoluut zijn en dat er nog veel meer factoren zijn die de prestaties van zonnepanelen kunnen beïnvloeden, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, de omgevingstemperatuur, de instralingshoek van het zonlicht en de luchtvochtigheid.

Onder de streep blijkt het dus nauwelijks verschil te maken. Veel mensen kiezen de monokristallijne zonnepanelen vanwege het hogere rendement en het ziet er mooier uit. Hierdoor worden de polykristallijne zonnepanelen steeds goedkoper aangeboden. En dit kan dan weer een hele interessante keuze worden. Heb je bijvoorbeeld een grote loods of een zonnepanelen plat dak, waarbij ruimte genoeg is voor deze iets goedkopere zonnepanelen, dan kan dat een verstandig besluit zijn. En woon je buitenaf, waarbij de ethische kant niet zo heel erg meetelt, dan kun je gerust voor deze polykristallijne zonnepanelen gaan.

Laat je hierom dus goed informeren door zonnepanelen bedrijven. En kijk dan ook gelijk naar de garantie. De meeste fabrikanten geven een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 80% na het gebruik van 20-25 jaar. Dit is ook een belangrijk punt in de besluitvorming.

Bron: blog.huislijn.nl

Veel liefs,
Vanessa xxx